Alumiini- ja lasirakentajalle työntekijät ovat voimavara – ”Suhdanne ei parane ennen ensi kesää”
Alumiini- ja lasirakentamiseen erikoistuneen Alutecin työntekijät viihtyvät työssään. Vaikka yrityksen toimiala on ajautunut täydelliseen myrskyyn, työnilo ei ole kadonnut.
Ylivieskassa Alutecin Alumiinikadun tehtaan tuotantohallissa työn äänet kuuluvat. Parhaillaan yksi sahaa alumiiniprofiilista sopivia elementtejä. Tällä kertaa suuremmat tuotantokoneet ovat hiljaa, mutta sahallakin syntyvä kirskuva ääni täyttää koko tuotantohallin.
Ruuvausääniä kuuluu sieltä täältä, kun alumiinielementeistä kasataan ovien ja ikkunoiden runkoja.
Ylivieskalainen Alutec on yli 40 vuotta vanha perheyritys, joka valmistaa alumiinista vaikkapa lasiset pääovet sairaalaan, asiakkaan toiveiden mukaan räätälöidyn lasiterassin omakotitalon patiolle tai tuulelta ja sateelta suojaavat kaiteet ja lasituksen kerrostaloasujan parvekkeelle.
Rakennusalan huomattavan heikko suhdanne tuntuu Alutecillakin. Vaikka hallikierroksemme on alkuiltapäivästä, työn touhussa näkyy vain kourallinen työntekijöitä.
Työntekijät peräänkuuluttavat sitä, että tietoa annetaan ajoissa ja sitä ei pimitetä.
Alutecin tuotannon pääluottamusmiehen Veikko Nurkkalan mukaan joitakin yhä hyvin kaupaksi käyviä tuotteita tehdään kahdessa vuorossa, mutta osaa tuoteryhmiä valmistetaan vain yhdessä vuorossa. Viime vuonna tuotannossa oli jo lyhyitä lomautuksia. Vuokratyövoimaa ei nyt tarvita.
Pääluottamusmies Nurkkala kuitenkin kehuu, että fiilis tehdä työtä on yhä hyvä. Vaikka epävarmuutta on ilmassa paljon, työntekijät viihtyvät työssään erinomaisesti.
– Meillä on erittäin hyvä yhteishenki, Nurkkala tiivistää hyvän mielen syyn.
Nurkkalan mukaan tuotannon työntekijät tiedostavat suhdanteen heikkouden.
– Mitenkään se ei ole kuitenkaan tekemiseen ja ilmapiiriin vaikuttanut. Kun työntekijöiden kanssa juttelee, eniten he peräänkuuluttavat sitä, että tietoa annetaan ajoissa ja sitä ei pimitetä.
VAIHTELEVUUS PITÄÄ TYÖN KIINNOSTAVANA
Alutecilaisten työssä viihtyvyys on kestänyt vuosia ja se näkyy työurissa. Nurkkala itsekin tekee jo toista työrupeamaansa Alutecilla. Ensimmäinen kerran hän aloitti yrityksessä 14 vuotta sitten. Välillä hän kävi muualla, mutta palasi takaisin ja on ollut nyt yrityksen palkkalistoilla yhtäjaksoisesti 8,5 vuotta.
– Täällä ei yläkerta–alakerta -ajattelua tunneta. Kaikki ovat samaa yritystä. Tokihan aina voi tulla jotain eripuraa, mutta sitten pidetään saunailta ja asiat sovitaan, Nurkkala naurahtaa.
Varastotyöntekijä Pentti Alahäivälä kävelee hallilla vastaan. Hän on yrityksen vanhin työntekijä. Alahäivälän työura Alutecilla on kestänyt jo 35 vuotta.
Alahäivälän mukaan juuri työn vaihtelevuus on pitänyt työn kiinnostavana ja syyn pitkään työuraan.
– Tämä on monipuolista työtä. Olen tehnyt täällä lähes kaikkea. Koko ajan työ on vaihtunut niin, ettei ole päässyt kyllästyttämään, Alahäivälä sanoo.
– Kun aloitin, meitä oli ehkä viisi työntekijää ja nyt meitä on varmaan sata. Tuotantomenetelmät ovat kehittyneet paremmiksi ja konekanta on uudistunut ja tilatkin ovat siistit ja muutenkin mahtavat.
Alahäivälän mielestä hyvän työpaikan yksi tärkeimmistä tekijöistä on työkaverit.
– Aamulla on mukava tulla töihin, kun täällä on hyvät työkaverit, joiden kanssa pystyy puhumaan asioista. Myös toimitusjohtajan kanssa pystyy keskustelemaan kaikesta.
PORUKALLA RATKOTTAVA
Työsuojeluvaltuutettu Erkki Mustola kokoaa työpisteellään oven runkoa piirustusten mukaisesti. Tällä kertaa työn alla on kinkkisempi tehtävä, joten Mustolan mukaan yhden rungon kokoamiseen saattaa mennä puolisenkin tuntia.
Työsuojelun näkökulmasta Mustola kiittelee työnantajaansa. Haavereita sattuu vähän. Viimeisin taisi tapahtua työsuojeluvaltuutetulle itselleen, kun hän sai viimeistelynaulaimesta sormeensa.
– Onneksi sormeen ei tullut isompaa vammaa kuin muutaman päivän turvotus, Mustola kertoo ja naurahtaa.
Mustolan mukaan työnantaja on tehnyt paljon parannuksia työturvallisuuden parantamiseksi. Kaikkiin ongelmiin ei ole kuitenkaan heti löydettävissä ratkaisua.
– Tämä on erikoisala. Meilläkin on paljon esimerkiksi työpisteitä, jotka työnjohto ja työntekijät ovat yhdessä suunnitelleet. Ratkaisut on löydettävä porukalla.
Myös Mustola kehuu työpaikkansa ilmapiiriä. Yhteen hiileen puhaltaminen on kaikkialla läsnä. Kaikki auttavat toisiaan, eikä ketään jätetä ongelmineen yksin.
KOLMEN POKAALIN AMMATTILAINEN
Tuotannossa on tällä hetkellä töissä ainoastaan yksi ulkomaalaistaustainen työntekijä. Venäläissyntyinen Radik Akhmetkhanov sanoo, että hän on tyytyväinen työhönsä.
Yli kymmenen vuotta sitten Akhmetkhanovin toi Suomeen jalkapallo. Hän on pelannut jalkapalloa miesten nykyisin neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla Kakkosessa sekä saavuttanut kolme Suomen mestaruutta futsalissa.
– Tämä on ollut todella hyvä työpaikka. Olen oppinut kymmenessä vuodessa paljon. Ilmapiiri täällä on todella hyvä. Työporukka ja johtokin ovat mukavia. Vaikka olen venäläinen ja sotaa käydään Ukrainassa, asia ei ole kohdistunut minuun mitenkään, Akhmetkhanov sanoo.
Olen oppinut kymmenessä vuodessa paljon. Ilmapiiri täällä on todella hyvä.
Naisia tuotannossa työskentelee vain kaksi ja toisen heistä tavatakseen on vaihdettava toimipistettä Pajalankadun tehtaalle lähemmäksi Ylivieskan keskustaa. Parvekelasituspuolen soluvastaavana ja ensimmäisenä varatyösuojeluvaltuutettuna toimiva Seija Ollila on työskennellyt Alutecilla 14 vuotta.
– Olin ensimmäinen nainen tuotannon työntekijänä. Toisille taisi olla yllätys, kun tulin silloin töihin. Mutta ikänäni en ole tuntenut, etten kuuluisi tänne, Ollila sanoo.
Ollila on tehnyt töitä parvekelasien parissa vuosia ja tuntee lasituksen. Hän kertoo, että ilmastonmuutos vaikuttaa parvekelasitukseenkin.
– Tuulten takia kerrostalojen ylemmissä kerroksissa tarvitaan parvekkeille alempia kerroksia paksumpia ja vahvempia laseja. Mitä enemmän tuulet voimistuvat ilmastonmuutoksen seurauksena, sitä alemmista kerroksista alkaa paksujen lasien tarve. Lasin paksuuntuminen näkyy jo meidän työssämme.
Alutec kannustaa työntekijöitään kokeilemaan useita työtehtäviä yrityksessä. Tuotannosta on siirtynyt henkilöitä toimihenkilöiksi esimerkiksi suunnitteluun. Myös Ollila on kokeillut uutta. Hän toimi kesän tuuraajana tilausten käsittelyssä.
– Olen nyt kaksi kesää tuurannut tilausten käsittelyssä ja joku toinen on taas tuurannut minua täällä. Voisi jopa olla kivakin vaihtaa joskus kokonaan tilausten käsittelyyn, Ollila pohtii.
TÄYDELLINEN MYRSKY
Alutecin toimitusjohtaja Kari Salonsaari korostaa, että yrityksessä halutaan pitää yllä työntekijöitä arvostavaa työnkulttuuria.
– Pitää ajatella, että työntekijä ei ole yrityksessä työrukkanen vaan hän on yhteistyökumppani, Salonsaari sanoo.
– Me olemme perheyritys, jossa ollaan ihmisiä ihmiselle. Me olemme joustavia puolin ja toisin. Olemme myös huomattavan avoimia.
Salonsaari sanoo, että kirpaisee, kun vaikean markkinatilanteen vuoksi hän joutuu ensimmäistä kertaa yrityksen historiassa lomauttamaan laajemmin toimihenkilöitä.
Alutec kuin koko sen toimiala onkin ajautunut ”täydelliseen myrskyyn”. Taloudessa puhutaan täydellisestä myrskystä, kun vaikkapa toimiala kohtaa samanaikaisesti useita toisiaan voimistavia vaikeuksia.
Asuntorakentaminen on ahdingossa. Venäjän hyökkäyssota on heikentänyt taloutta osaltaan. Samalla sota ja sen aiheuttamat pakotteet ovat tarkoittaneet, että lasin tarvitsijat, kuten Alutec, eivät saa enää lasia Venäjältä. Lasin hinta on kallistunut selvästi.
Salonsaaren mukaan merkkejä rakennusalan ahdingon päättymisestä on jo, mutta käynnistyminen vie vielä aikaa.
– Pohjat rakennusalalla on ehkä jo nähty. Meillä on paljon asiakkaita, jotka sanovat, että kaikki suunnittelu on tehty ja nyt kun vain voisi tehdä päätöksiä rakentamisen aloittamisesta. Itse luulen, että ehkä tämä ensi kesään kestää. Ensi talvesta voi tulla vielä hyvin vaikea.
ALUTEC GROUP OY
PERUSTETTU Vuonna 1979
KOTIPAIKKA Ylivieska
OMISTAJA Perheyritys, pääomistaja Salonsaaren suku
TUOTANTO Alumiini- ja lasirakentamisen tuotteita. Ylivieskassa 2 tuotantolaitosta.
HENKILÖSTÖ Noin sata, joista tuotannossa 35
LIIKEVAIHTO 23,5 milj. euroa (2023)
Autotallista yhdeksi Suomen suurimmista
Alutecia johdetaan toisessa polvessa. Toimitusjohtaja ja osaomistaja Kari Salonsaaren isä Erkki perusti yrityksen yhdessä ystävänsä kanssa vuonna 1979. 1980-luvulla isä osti yrityksen kokonaan itselleen.
– Meidän omakotitalomme autotallista tämä lähti. Isä rupesi tekemään iltapuhteinaan teräksestä ovia, Salonsaari kertoo.
– Kun minä tulin opiskeluiden jälkeen yritykseen, isä oli ainut toimihenkilö ja liikevaihtoa oli 1,5 miljoona euroa.
Vuonna 2023 Alutec teki ennätysliikevaihdon, yli 23 miljoonaa euroa. Alumiiniovien valmistajana yritys on Suomen suurin.
Teräs on vaihtunut matkan varrella alumiiniin. Se on hyvä rakennusmateriaali, sillä se on kevyttä, ruostumatonta ja kierrätettävää.
– Käyttämämme alumiini on kierrätysalumiinia, josta vähintään 75 prosenttia on kuluttajajätealumiinia. Se voi olla esimerkiksi autojen ja lentokoneiden osista saatua.
Me olemme hyvin innovatiivinen talo. Patenttejakin meillä on toista kymmentä.
Alutecin liikevaihdosta valtaosa kertyy ovista, ikkunoista ja lasiseinistä, joita menee pääasiassa julkisiin tiloihin. Kerrostalojen alaovet ja porrashuoneiden lasiseinät tai liiketilojen, sairaaloiden tai koulujen ovet ja ikkunat voivat olla Ylivieskassa valmistettuja.
Kun asuntorakentaminen on hiljentynyt rajusti, Salonsaaren mukaan töitä on toistaiseksi riittänyt hyvin liike- ja toimitilarakentamisen puolella. Myös opetus- ja sosiaalipuolen rakennuksia tarvitaan edelleen.
– Meillä on paljon huonossa kunnossa olevia julkisia rakennuksia. Siksi uusia tarvitaan.
Alutecilla on myös laaja jälleenmyyntiverkosto, josta myydään yhtiön terassilasituksia ja -terasseja sekä parvekelasituksia. Lisäksi sillä on oma vähittäisyksikkö Oulussa. Jälleenmyyjiä on myös Ruotsissa, Norjassa ja Saksassa.
Yhtiö on investoinut paljon digitalisaatioon. Esimerkiksi jälleenmyyjille on tarjolla ohjelmisto, josta saa kädenkäänteessä tarkat kuvat ja piirustukset halutusta terassista, tarjouksen asiakkaalle ja tilauksen tehtaalle.
– Me olemme hyvin innovatiivinen talo. Patenttejakin meillä on toista kymmentä.