Lakossa Äänekosken Metsä Woodilla
Metsä Wood aikoo lopettaa vanerituotannon Suolahdessa Äänekoskella. Kuva viime vuoden marraskuulta, kun Suolahden vaneritehtaiden työntekijät osallistuivat päivän mittaiseen lakkoon vastustaakseen hallituksen esittämiä heikennyksiä.

Metsä Wood lopettaa vanerituotannon Suolahdessa Äänekoskella – ”Shokeeraava ja erittäin valitettava päätös”

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN

KUVAT PETRI BLOMQVIST ja TUUKKA RANTALA

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Wood aikoo lopettaa vanerituotannon Suolahdessa Äänekoskella. Muutosneuvottelut käynnistyvät ja koskevat koko tehtaan henkilöstöä.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Wood aloittaa muutosneuvottelut koivu- ja havuvaneria tuottavalla Äänekosken Suolahden tehtaillaan. Muutosneuvottelut koskevat koko henkilöstöä, 370 henkeä. Yhtiö suunnittelee vanerituotannon lopettamista tehtailla.

Suolahden tehtaiden pääluottamusmies Osmo Kääriäinen kertoo, että päätös on äärimmäisen valitettava.

– Päätös on hyvin shokeeraava ja erittäin valitettava. Tällä tehtaalla on aikamoinen historia. Tämä on Suomen toiseksi vanhin vaneritehdas, Kääriäinen kuvaa tuntemuksiaan lopettamispäätöksestä.

Reippaasti yli 300 henkilöltä loppuvat työt tehtailla ja se on suuri määrä. Kääriäinen näkee positiivisena sen, että osa irtisanottavista tulee työllistymään Metsä Groupin muihin yksiköihin.

Päätös on hyvin shokeeraava ja erittäin valitettava.

Metsä Wood perustelee Suolahden vaneritehtaiden lakkautuspäätöstään kannattavuusongelmilla. Yhtiön suunnitelmissa on, että koivuvanerin tuotanto Suolahdessa päättyisi ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä. Havuvanerin tuotanto jatkuisi yli ensi vuoden. Sen tuotanto olisi päättymässä viimeistään vuoden 2026 lopussa.

– Merkit koivuvanerin osalta olivat ilmassa, mutta nämä suunnitellut, nopeat aikataulut olivat yllätys. Koivutehtaan kannattavuudessa on ollut haasteita sen jälkeen, kun Ukrainan sota alkoi ja koivun tuonti Venäjältä lakkasi.

Suolahden vaneritehtaiden vuotuinen tuotantokapasiteetti on 35 000 kuutiometriä koivuvaneria ja 160 000 kuutiometriä havuvaneria.

Painava syy -lakko varhain tiistaiaamuna 21.11. Metsä Woodin Suolahden toimipisteessä.<br />PLM Osmo Kääriäinen
Metsä Woodin Suolahden vaneritehtaiden pääluottamusmies Osmo Kääriäinen pitää tehtaiden sulkemista erittäin valitettavana. KUVA PETRI BLOQVIST

LEIKKAUKSILLA RAJUT SEURAUKSET TYÖTTÖMÄKSI JÄÄVILLE

Vaiheittainen tehtaiden sulkeminen johtuu Metsä Woodin mukaan siitä, että näin Metsä Group pystyy paremmin tarjoamaan töitä Suolahden tehtaiden henkilöstölle muista konsernin yksiköistä.

Äänekoskelle on valmistumassa Metsä Groupin uusi Kerto LVL -tehdas, jonka henkilöstö on tarkoitus rekrytoida Suolahden tehtailta. Uuden tehtaan on määrä aloittaa tuotantonsa syksyllä 2026 ja sen on arvioitu tuovan 150 uutta työpaikkaa.

Puuviiluista valmistettu Kerto LVL on rakennusmateriaali, joka soveltuu esimerkiksi elementteihin ja moduulirakentamiseen. Tällä hetkellä Metsä Group valmistaa Kerto LVL -tuotteita Lohjalla ja Punkaharjulla.

Eniten surettaa niiden työttömäksi jäävien puolesta, joihin nämä hallituksen leikkaukset nyt osuvat.

Pääluottamusmies Kääriäinen sanoo, että suunnitellut työllistämistoimet auttavat osaa vaneritehtailta irtisanottavia. Kaikki eivät hänen mukaansa kuitenkaan tule työllistymään.

– Vaikka tämän tehtaan työntekijöille tarjottaisiin töitä esimerkiksi Punkaharjulta tai Lohjalta, kaikki eivät oman elämäntilanteensa vuoksi pysty lähtemään, Kääriäinen arvioi.

– Eniten surettaa niiden työttömäksi jäävien puolesta, joihin nämä hallituksen leikkaukset nyt osuvat. Meilläkin on useita perheitä töissä. Toisenkin vanhemman työttömyys ajaa perheet todella hankalaan tilanteeseen.

“AIKAA MAHDOLLISUUKSIEN HAKEMISEEN ON”

Teollisuusliiton puutuotesektorin johtajan Katariina Stoorin mielestä Suolahden vaneritehtaiden sulkemispäätös on iso. Positiivista kuitenkin on, että vaneritehtaalta irtisanottaville saattaa löytyä töitä Metsä Groupin sisältä.

– Metsä Groupin puolelta on viestitty, että kaikille pyritään työtä tarjoamaan, Stoor kertoo.

Stooria huolettavat erityisesti ne Suolahden tehtaan iäkkäämmät työntekijät, jotka eivät löydä syystä tai toisesta Metsä Groupin sisältä töitä. Äänekosken seudulle toki investoidaan parhaillaan ja uudelleen kouluttautumalla voisi työtä olla tarjolla.

– Heihin hallituksen leikkaukset osuisivat täysimääräisesti. Nämä ovat asioita, joihin me yritämme yhdessä Metsä Groupin kanssa hakea erilaisia muutosturvamalleja, Stoor arvioi.

– Varmasti tämä lopettamispäätös herättää huolta Suolahdessa. Hyvää on kuitenkin se, että esimerkiksi havuvanerin tuotanto jatkuu vielä vuoden 2026 puolelle. Näin aikaa mahdollisuuksien hakemiseen on.

Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Katariina Stoor sanoo, että erilaisia muutosturvamalleja Suolahdesta työttömäksi jääville pyritään hakemaan. KUVA TUUKKA RANTALA

Teollisuusliitto ja Metsä Group solmivat uudistetun mekaanisen metsäteollisuuden työntekijöiden työehtosopimuksen lokakuun alkupuolella. Sopimus kattaa kaikki Metsä Groupin mekaanisen metsäteollisuuden työntekijät, joita on 1250. Sopimus vastaa pääosin Metsä Groupin aiempaa työehtosopimusta.