Työntekijäjärjestöt SAK ja STTK järjestivät 1.2.2024 Helsingissä Senaatintorilla STOP nyt! -mielenosoituksen, jolla vastustettiin Orpon-Purran oikeistohallituksen työntekijävastaisia toimia.

Suomi luisussa – hallituksen toimet heikentävät ay-oikeuksia

13.8.2024

TEKSTI HEIKKI JOKINEN
KUVA TUUKKA RANTALA

Suomi putosi maailman työntekijöille parhaimpien maiden ryhmästä, ainoana pohjoismaana, raportoi ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC.

Orpon-Purran hallitus linjaa, että se pyrkii toimillaan vähentämään Suomen vetovoimatekijöitä maahanmuuttajille. Samalla nämä toimet tietysti heikentävät kaikkien suomalaisten sosiaali- ja työttömyysturvaa.

Työelämän oikeuksien heikentämisessä hallitus on onnistunut erityisen hyvin: Suomi putosi tänä vuonna maailman työntekijöille parhaimpien maiden ryhmästä, ainoana pohjoismaana. Vertailun laatii ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC. Sen yhdestoista vuosittainen raportti ITUC Global Rights Index julkaistiin kesäkuussa.

ITUC jakaa maailman maat viiteen ryhmään sen perusteella, miten työelämän oikeudet toteutuvat käytännössä. Suomi on aina ollut kärkijoukossa, yksikään aiemmista hallituksistamme ei ole pystynyt Suomea siitä pudottamaan.

Muutoin parhain ryhmä säilyi samana. Neljän pohjoismaan lisäksi mukaan mahtuivat Italia, Irlanti, Itävalta ja Saksa. Suomen uudessa viiteryhmässä on 21 maata, kuten Ghana, Malawi ja Moldova. Suomi on kahdessa parhaimmassa ryhmässä ainoa maa, jonka sijoitus laski.

Suomi on kahdessa parhaimmassa ryhmässä ainoa maa, jonka sijoitus laski.

ITUC kerää tietoja ay- ja työelämäoikeuksien loukkauksista koko maailmasta. Raporttia varten tietoja verrataan kansainvälisiin sopimuksiin kirjattuihin 97 oikeuteen. Tulos ratkaisee maan luokituksen.

Suomen luisu alaspäin ei ole raportin ainoa ikävä uutinen. Yritysten ja hallitusten pyrkimykset polkea ay- ja työelämäoikeuksia ovat yhä kiihtyneet maailmalla. Yhdeksässä maassa kymmenestä rikottiin lakko-oikeutta, kahdeksassa kymmenestä sopimusoikeutta. Lähes puolessa maista pidätettiin tai vangittiin ay-aktiiveja.

Venäjän sota Ukrainassa sekä Israelin aiheuttama laaja tuho Gazassa ja miehityksen kiristäminen Länsirannalla ovat heikentäneet oikeuksia entisestään kaikissa näissä neljässä maassa.

Maailman kymmenen huonointa maata työntekijöille ovat Bangladesh, Ecuador, Egypti, Eswatini, Filippiinit, Guatemala, Myanmar, Tunisia, Turkki ja Valko-Venäjä. Niissä oikeuksien toteutumisesta ei ole mitään takeita.

Raportin viiden maaryhmän alapuolelle jää vielä 12 romahtanutta maata, kuten Haiti, Libya ja Syyria.

Poliittinen lakko Nigeriassa

Toisin kuin Suomessa, Nigeriassa voi järjestää pitkänkin poliittisen lakon. Kaksi maan keskusjärjestöä aloitti kesäkuussa poliittisen lakon ilman päättymispäivää. Ne vaativat vähimmäispalkan korottamista yli hallituksen tarjoaman 60 000 nairan (37 euroa). Liitot kuitenkin lopettivat lakon pian, jotta neuvottelut saadaan käyntiin.

Lakosta raportoinut nigerialaislehti Vanguard kertoo, että Nigeriassa tapahtuu silti hyvin paljon työntekijöiden oikeuksien rikkomuksia. Tuoreessa työelämän oikeuksia maailmassa selvittäneessä ITUC Global Rights Index -raportissa se onkin yksi sijoitustaan pudottaneista. Tällaisia maita oli 13, muun muassa Suomi, lehti valistaa nigerialaisia.

 

Lue juttu englanniksi!