Arbetstagarnas kompetens och att utföra arbetet på ett säkert sätt på måste säkerställas på arbetsplatsen, säger Vesa Kotaviita, chef för arbetsmiljöenheten.

Arbetsmiljöenheten hjälper, ger råd och stödjer i arbetsmiljöfrågor

TEXT TIIA KYYNÄRÄINEN
FOTO TUUKKA RANTALA

En viktig del av verksamheten vid Industrifackets arbetsmiljöenhet är arbetarskydd, arbetshälsa, arbetslivsutveckling samt socialpolitiska, jämställdhets- och likabehandlingsfrågor.

– Industrifackets arbetsmiljöenhet omfattar arbetarskydd och arbetshälsa och hur det här förs till arbetsplatserna. Dessutom utvecklar vår enhet arbetslivet på många olika sätt och i många olika arbetsgrupper genom lagstiftningen. Vi har även många ärenden som berör den sociala tryggheten och socialpolitiska frågor på vårt bord, säger Vesa Kotaviita, chef för arbetsmiljöenheten.

– Dessutom tar vi hand om jämställdhets- och likabehandlingsrelaterade ärenden och främjar dem på många olika sätt i samarbete med fackets arbetsmiljö- och jämställdhetssektion.

Arbetsmiljöenheten har ett nära samarbete med fackets intressebevakningssektorer. Enheten stöder kollektivförhandlingar genom enhetens centrala frågor och deltar i utarbetandet av fackets riktlinjer.

– Vi har nära kontakt med arbetarskyddsfullmäktige och de kontaktar oss. Dessutom är vi en stor anordnare av olika utbildningar både på Murikka-institutet och i fackavdelningarna.

Industrifackets arbetsmiljöenhet omfattar arbetarskydd och arbetshälsa och att dessa förs till arbetsplatsen.

Arbetsmiljöenhetens verksamhet syns konkret för medlemmarna, till exempel genom rådgivning i frågor som gäller arbetsmiljö och social trygghet. Det är frågan om en service som erbjuds dagligen. Jouren hjälper, ger råd och stöder medlemmar och arbetsgemenskaper i olika arbetsmiljöfrågor och sociala frågor.

– Medlemmarna får information om arbetarskydd via arbetarskyddsfullmäktige och annan kommunikation från vår enhet. Oavsett om det gäller skyddsutrustning eller arbete i en varm miljö. Dessutom möjliggör vi juridisk hjälp till medlemmarna när det gäller allvarliga arbetsolyckor.

ARBETSMILJÖN I FÖRÄNDRING

Enligt Kotaviita har nivån på arbetarskyddet på arbetsplatser som hör till Industrifackets avtalsbranscher genom åren blivit bättre, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Skillnader mellan arbetsplatserna har blivit större, anser Kotaviita.

– Det finns företag som sköter sig. Där går man igenom arbetarskyddsfrågor dagligen. Man utreder faror och gör riskbedömning. Men det finns fortfarande företag där det är dåligt ställt. De här företagen vidtar endast korrigerande åtgärder när något inträffar. Lagstadgade former av framförhållande verksamhet saknas. Man lever mitt bland faror och riskerna i arbetsmiljön är ständigt närvarande.

Det finländska arbetslivet förändras och det påverkar också arbetarskyddet. Enligt Kotaviita förändras begreppet arbetarskydd också av förändringarna i kraven på hur arbetet utförs.

– Det blir allt viktigare att ta hänsyn till arbetets psykosociala belastningsfaktorer. Digitalisering, robotik och artificiell intelligens förändrar människors sätt att arbeta och påverkar också arbetarskyddet, säger Kotaviita.

– I framtidens arbete kommer kognitiva faktorer som minne, tänkande och informationshantering att spela en alltmer central roll i arbetarskyddet. Att säkerställa arbetstagarnas kompetens och att utföra arbetet på ett säkert sätt måste säkerställas på arbetsplatsen.

 

Artikeln finns på nio språk i Tekijä-webbtidningen!