Ordförande Riku Aalto välkomnar anställda med utländsk bakgrund som medlemmar i Industrifacket.

Riku Aalto: ”Det finländska välfärdssamhället behöver arbetstagare”

TEXT OCH FOTO ANTTI HYVÄRINEN

Arbetsrelaterad invandring har införts starkt i strategin som styr Industrifackets verksamhet. Ordförande Riku Aalto säger att facket motsätter sig diskriminering och hoppas att så många invandrare som möjligt ska bli fackmedlemmar.

Finlands befolkning åldras, vilket betyder den arbetsföra andelen av befolkningen minskar. Invandring behövs för att samhället inte börja tyna bort.

– Det finländska välfärdssamhället behöver arbetstagare, säger Industrifackets ordförande Riku Aalto.

Industrifackets förbundskongress, som sammanträdde våren 2023, drog upp en riktlinje för strategiperioden 2023–2028 om att särskild uppmärksamhet måste ägnas åt arbetsrelaterad invandring och anställningsvillkoren för utländsk arbetskraft.

– Ett stort antal arbetstagare kan komma från länder som inte har ett arbetsmarknadssystem som Finland. Vi vill säkerställa att de som kommer vet på vilka villkor man arbetar i Finland, säger Aalto.

Industrifacket har grundat en ny enhet som fokuserar på utländska arbetstagares ärenden.

– Frågan gäller också de förtroendevaldas och fackavdelningarnas verksamhet.

I Industrifackets strategi finns det inskrivet att förbundet ökar sina tjänster på olika språk. I maj ökade språkutbudet till nio på Industrifackets webbplats och i Industrifackets Hermes-app, där arbetstagare och arbetsgivare får aktuell information om att arbeta och leva i Finland.

SKÄLIGA ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR ALLA

Industrifackets mål är att alla arbetstagare ska bemötas väl, oavsett bakgrund.

– Vi strävar efter att göra det tryggt för människor som kommer hit att gå till jobbet, att de behandlas rättvist och att de får den lön de som tillhör dem, säger Aalto.

Arbetstagare som kommer till Finland är en möjlighet att öka fackets medlemsantal och därigenom fackets kollektiva styrka. Medlemskapet är också en påverkansmöjlighet.

– Gemenskapen är alltid starkare än individen. Förhoppningsvis kommer så många som möjligt att bli medlemmar. Då har man möjlighet att själv påverka sina anställningsvillkor och de tjänster som facket tillhandahåller sina medlemmar.

Gemenskapen är alltid starkare än individen. Förhoppningsvis kommer så många som möjligt att bli medlemmar.

Eftersom andelen arbetskraft med utländsk bakgrund ökar på arbetsplatserna är det naturligt att förändringen också återspeglas i förtroendeorganisationerna.

– Vi har även nu förtroendemän med utländsk bakgrund. Det är önskvärt att den kulturella mångfalden också syns på det sättet.

I fackets strategi framhålls det faktiskt att facket måste nå ut till utländska arbetstagare på arbetsplatserna och se till att det ä lätt för dem att delta i fackets verksamhet.

MOTSTRIDIGT REGERINGSPROGRAM

Även om arbetsrelaterad invandring behövs verkar den finska regeringens åtgärder leda i en annan riktning. I regeringsprogrammet finns många punkter som försvårar invandring.

På högerregeringens agenda finns också en utökning av lokala avtal, vilket kan skapa möjligheter till exploatering av utländsk arbetskraft.

– Regeringsprogrammet är motstridigt i det här avseendet, säger Aalto.

Hotet är att arbetsmarknaden kommer att delas djupare in i olikvärdiga delar.

– Vi har redan nu minst tre arbetsmarknader.

På den första arbetsmarknaden agerar man enligt lagar och kollektivavtal, på den andra tolkas lagar och kollektivavtal på ett sätt som strider mot arbetstagarnas intressen och på den tredje är det fråga om direkt exploatering och utnyttjande.

Vi har redan nu minst tre arbetsmarknader.

Aalto säger att merparten av företagen handlar korrekt i enlighet med lagar och kollektivavtal, men problemet skapas av företag som trampar på anställningsvillkoren och inte skyr några medel.

Idag är orderkedjorna i synnerhet i stora projekt så långa att även företag som handlar etiskt har svårt att övervaka hela verksamheten.

– Beställaren vet inte längre vad som händer i det fjärde eller femte steget.

HELA SAMHÄLLET PÅVERKAS

Om regeringens planer blir verklighet och regeringen inte tilldelar myndighetstillsynen mer resurser, får de skrupelfria företagen en konkurrensfördel.

– Samhällsfreden har blivit bräcklig på många sätt under de senaste åren. Om det uppstår stora skillnader i lönefrågor eller bemötandet av människor kan det orsaka oroligheter.

Det handlar om alla arbetstagares anställningsvillkor. Om skrupelfria firmor vinner anbudsförfaranden genom att trampa ner på utländska arbetstagares rättigheter, påverkar det alla arbetstagare.

– Om regeringens planer går i uppfyllelse kommer det att leda till en försämring av anställningsvillkoren på lång sikt, säger Aalto.

 

Artikeln finns på nio språk i Tekijä-webbtidningen!