Georgi Liiva och Michał Kulka-Kowalczyk deltog i en engelskspråkig kurs som anordnades av Industrifacket vid Murikka-institutet i maj.

”Installera Hermes-appen, gå med i facket och känn dina rättigheter” – medlemmar med utländsk bakgrund berömmer Industrifackets utökade tjänster

TEXT ANTTI HYVÄRINEN
FOTO JYRKI LUUKKONEN OCH SERGEI UNUKAINEN

Medlemmar med utländsk bakgrund anser att Industrifackets Hermes-app gör livet lättare i ett nytt land, särskilt i början. Appen och Industrifackets webbplats innehåller information på nio språk.

Industrifackets Hermes-app ger aktuell information om att bo och arbeta i Finland. Appen är tillgänglig på finska, svenska, engelska, ukrainska, ryska, vietnamesiska, rumänska, polska och estniska.

Fackmedlemmen Michał Kulka-Kowalczyk och hans familj flyttade från Polen till Finland i slutet av 2021. Han tror att det skulle ha gått snabbare att sköta ärenden relaterade till att flytta och slå sig ner i ett nytt land om han hade haft Hermes-appen som stöd.

– Det är fint att Industrifacket är öppet för arbetstagare med utländsk bakgrund och att fackets hemsida och Hermes-appen finns på många språk, säger Kulka-Kowalczyk.

Kulka-Kowalczyk, som arbetar som tidningsutdelare på Lounais-Suomen Tietojakelu Oy i Åbo, säger att han gick med i facket på eget initiativ. Inom tidningsutdelningen utförs arbetet ensam, vilket betyder att han ser kollegor eller förtroendevalda sällan.

– Kanske skulle jag ha gått med i facket tidigare om jag inte hade behövt satsa så mycket på att söka och översätta information, säger Kulka-Kowalczyk.

Han blev medlem i Finlands största fackförbund i slutet av 2023, då Industrifacket och andra den övriga fackföreningsrörelsen motsatte sig regeringens arbetstagarfientliga politik.

– Jag såg att det ordnades strejker och kampanjen Vägande skäl. Jag ville delta och stärka rörelsen.

Kulka-Kowalczyk anser att det är bra att fackföreningsrörelsen har en stark ställning i samhället. I Polen är fackföreningsrörelsen svagare än i Finland.

– Det värmer i hjärtat att fackföreningsrörelsen i Finland är stor och att människor är fast beslutna att försvara sina rättigheter.

Kulka-Kowalczyk, som har deltagit i Industrifackets utbildningar , anser att fackligt medlemskap är ett bra sätt att integrera sig i ett nytt land. Till invandrare skickar han en tydlig hälsning:

– Installera Hermes-appen, gå med i facket och känn dina rättigheter. Då kan du påverka och du är inte ensam.

INFORMATION OM HERMES PÅ ARBETSPLATSERNA

Industrifackets Hermes-app innehåller för närvarande information om anställningsvillkoren för fem avtalsbranscher, dvs. om bland annat löner, arbetstider, och semestrar. Branscherna är teknologiindustrin, skogsbranschen, jordbruksbranschen, trädgårdsbranschen och plantskolebranschen. Planen är att man i framtiden ska kunna hitta anställningsvillkoren för Industrifackets alla avtalsbranscher i appen.

Fackmedlemmen Georgi Liiva flyttade från Estland till Finland i slutet av 2022. Liiva, som tidigare har arbetat tillfälligt i Finland, har bosatt sig i Kotka och arbetar inom teknologiindustrin.

Att flytta till ett nytt land kräver ett mycket pappersarbete och kontakter i olika riktningar. Hermes-appen innehåller mycket information och länkar till mer information.

– Om jag skulle ha använt Hermes hade allt gått snabbare, säger Liiva.

Det finns fackförbund även i Estland, men de stödjer inte medlemmarna som finska fackförbund.

Arbetsmarknadssystemen och fackförbundens roller varierar från land till land. Det kan vara utmanande för invandrare att förstå om det nya landets praxis.

– Det finns fackförbund även i Estland, men de stödjer inte medlemmarna som finska fackförbund.

Liiva blev medlem i Industrifacket på uppmaning av vänner.

– Det är tryggare så här och facket hjälper till om det uppstår frågor.

Han har fått hjälp från facket i till exempel frågor som rör lön. Liva har deltagit i utbildningar som facket tillhandahåller och i sin egen fackavdelnings verksamhet.

– På fackavdelningens möten talar man bara finska. Sekreteraren har försökt förklara saker för mig på engelska.

Liiva håller på att lära sig finska, men han hoppas att fackavdelningarna också ska arbeta på engelska. Dessutom önskar han att förbundet informerar om Hermes-appen på arbetsplatserna.

UNDERLÄTTAR UNDER DE FÖRSTA MÅNADERNA

Innehållet i Industrifackets Hermes-app kan läsas utan nätanslutning och appen samlar inte in information om användarna. Appen är avgiftsfri och kan laddas ner till telefonen från de vanligaste appbutikerna.

Sergei Unukainen

Sergei Unukainen, som flyttade från Estland till Finland för drygt fem år sedan, säger att Hermes-appen har gjort det lättare att hjälpa andra personer med utländsk bakgrund.

– Jag känner många utlänningar som inte talar finska. Jag har hjälpt två, tre personer. Det är bra att man kan kolla saker på många språk i appen, säger Unukainen.

Unukainen, som talar finska, har satsat på att lära sig språket.

– Alla mina kompisar är finska. Man kan lära sig språket snabbt i en finskspråkig miljö och man tar språkkurser.

Arbetsgivarens stöd gjorde det lättare för Unukainen att bli hemmastadd i Finland. Bilfabriken i Nystad hade en rekryteringskampanj där man bland annat stödde människor i att hitta en bostad och ordna dagvård för barn. Om det inte finns ett motsvarande stöd måste man söka informationen från olika källor med stor möda.

– Hermes-appen gör livet lättare under de första månaderna.

Unukainen, som numera arbetar på Aurajoki Oy:s Åbofabrik inom teknologiindustrin, anser att stöd till invandrare och hjälp med sysselsättning ligger i allas intresse, eftersom det råder brist på yrkesfolk i branschen.

– Det kommer många yrkespersoner till Finland med bra utbildning och erfarenhet, men de får inga jobb. Det är viktigt att stödja dem i deras integration.

 

Läs mer och ladda ner appen: www.teollisuusliitto.fi/hermes

Artikeln finns på nio språk i Tekijä-webbtidningen!