Susanna Holmberg, tillfällig chef för den juridiska enheten, uppmanar medlemmar att kontakta facket i tillräckligt god tid i tvister, eftersom även anställningstvister preskriberas.

Hjälp och stöd till alla medlemmar – ”Organisationens juridiska hjälp täcker alla rättegångskostnader”

TEXT ANTTI HYVÄRINEN
FOTO TUUKKA RANTALA

Om det uppstår problem på arbetsplatsen får Industrifackets medlemmar hjälp av facket. Förtroendemannen och fackets experter ger råd. Vid behov för facket medlemmens ärende till domstolen.Om det uppstår problem på arbetsplatsen får Industrifackets medlemmar hjälp av facket. Vid behov för facket medlemmens ärende till domstolen.

De flesta oklarheter i anställningsförhållanden kan lösas genom överenskommelse. Arbetstagaren gör klokast i att först kontakta sin chef och vid behov be arbetsplatsens förtroendeman eller Industrifackets experter om råd och bakgrundsstöd.

I det första skedet ger facket råd. Det är också vanligt att olösta tvister på arbetsplatsen blir lösta utan tingsrättsbehandling, när anspråken framförs skriftligen med stöd av facket.

– Det är värt att vara öppen för en eventuell förlikningslösning, eftersom en tvist kan ta åratal om den slutförs och situationen medför en överraskande stor mental börda, säger Susanna Holmberg, tillfällig chef för Industrifackets juridiska enhet.

Om ingen överenskommelse nås och medlemmen vill att facket ska ta hand om hens ärende, måste medlemmen ge sitt skriftliga samtycke med en fullmakt och lämna en begäran om rättshjälp till facket för granskning.

UPPSÄGNINGS- OCH LÖNETVISTER VANLIGA

En medlem kan få hjälp av facket i skötseln av juridiska frågor som härrör från anställningsfrågor eller medlemmens verksamhet i facket och fackavdelningen. Rättshjälp kan också erhållas i frågor som gäller skadestånd för arbetsolyckor och yrkessjukdomar.

Rättshjälpen prövas i fackets juridiska enhet, dvs. där beslutas vilka ärenden som tas upp för behandling. I praktiken utreder enheten om bevisen är tillräckliga och om det finns grunder att framställa anspråk i rätten. För att rättshjälp ska kunna beviljas måste arbetsgivaren ha agerat i strid med lag, kollektivavtal eller något annat avtal.

Det är värt att vara öppen för en eventuell förlikningslösning.

Prövningen är alltid juridisk och medlemsgynnande, vilket innebär att rättshjälp beviljas om ärendet tros ha ens lite möjligheter till framgång.

– Förutsättningarna för att bevilja rättshjälp fastställs i fackets stadgar och den juridiska enheten följer dem vid bedömningen av rättshjälp, säger Holmberg.

Av de tvister som kommer till Industrifackets juridiska enhet är tvister hänför sig till avslutande av anställningsförhållanden typiska. I dessa fall utreds det om grunden för avslutande av anställningsförhållandet har varit tillräcklig. Tvister som gäller lönefordringar är också vanliga.

För bevisen är tillräckliga, bör medlemmen spara alla löneintyg och andra eventuella dokument och skriva ner dem. Det är också bra att påminna arbetskamrater som eventuellt kallas som vittnen att lägga saker på minnet.

RÄTTEGÅNGEN TAR TID OCH KOSTAR PENGAR

Utan fackets rättshjälp skulle en domstolsbehandling av en tvist utgöra en enorm ekonomisk risk för arbetstagaren. Behandlingen av en normal anställningstvist i rättsinstanser kostar vanligtvis tiotusentals euro.

Den ekonomiska risk som orsakas av ständigt ökande rättegångskostnader förhindrar i praktiken tillträde till domstolen om arbetstagaren inte tillhör facket.

– Fackets rättshjälp täcker alla rättegångskostnader, även motpartens rättegångskostnader i händelse av eventuell förlust, vilket betyder att medlemmen inte orsakas några kostnader för rättegången, säger Holmberg.

Förutom pengar kräver rättstvister också tid. Det är snarare en regel än ett undantag att de mål som förs till tingsrätten överklagas till hovrätten.

I princip bör medlemmen vara beredd på en rättsprocess på minst två år. Handläggningstiderna varierar mellan tingsrätter och hovrätter. Om ärendet behandlas enbart i en tingsrätt som inte är överbelastad kan den rättsprocessen vara avklarad på ett år. På samma sätt behandlas en tvist som utreds i arbetsdomstolen vanligtvis på ett år.

TROVÄRDIG OCH OMFATTANDE RÄTTSHJÄLP

Frågor som gäller tolkningen av kollektivavtal avgörs i regel i arbetsdomstolen om den arbetsgivare som är part i ärendet är organiserad, dvs. en medlem av en arbetsgivarorganisation, eller om man i anställningsförhållandet följer ett företagsspecifikt kollektivavtal.

För oorganiserade arbetsgivare går ärendet till tingsrätten, som kan begära ett yttrande från arbetsdomstolen.

Det är viktigt för arbetstagaren att det finns trovärdig och omfattande rättshjälp tillgänglig, vilket också har en avskräckande effekt. Arbetsgivarna är motiverade att följa lagar och avtal när de vet att missbruk åtgärdas med fackets stöd.

Omfattande rättshjälp ger facket förutsättningar att påverka arbetslivet i större utsträckning genom att också driva rättsfall som är osäkra men betydande för hela medlemskåren.

 

Artikeln finns på nio språk i Tekijä-webbtidningen!