Georgi Liiva ja Michał Kulka-Kowalczyk osallistuivat toukokuussa Teollisuusliiton järjestämälle englanninkieliselle kurssille Murikka-opistolla.

”Asenna Hermes-sovellus, liity liittoon ja tunne oikeutesi” – ulkomaalaistaustaiset jäsenet kiittävät Teollisuusliiton palvelujen laajentumista

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT JYRKI LUUKKONEN JA SERGEI UNUKAINEN

Ulkomaalaistaustaiset jäsenet kokevat, että Teollisuusliiton Hermes -sovellus helpottaa elämää uudessa maassa varsinkin alkuaikana. Sovelluksessa ja Teollisuusliiton verkkosivuilla on tietoa yhdeksällä kielellä.

Teollisuusliiton Hermes -sovellus kertoo ajantasaista tietoa Suomessa asumisesta ja työskentelystä. Puhelinsovelluksen kielet ovat suomi, ruotsi, englanti, ukraina, venäjä, vietnam, romania, puola ja viro.

Liiton jäsen Michał Kulka-Kowalczyk muutti perheineen Puolasta Suomeen vuoden 2021 lopulla. Hän arvioi, että muuttoon ja uuteen maahan asettumiseen liittyvät asiat olisivat sujuneet nopeammin, jos hänellä olisi ollut Hermes-sovellus tukenaan.

– On hienoa, että Teollisuusliitto on avoin ulkomaalaistaustaisille työntekijöille ja liiton sivut sekä Hermes-sovellus ovat monilla kielillä, Kulka-Kowalczyk sanoo.

Lehdenjakajana Lounais-Suomen Tietojakelu Oy:ssä Turussa työskentelevä Kulka-Kowalczyk kertoo liittyneensä liiton jäseneksi oma-aloitteisesti. Jakelussa työ tehdään yksin, joten työkavereita tai luottamushenkilöitä näkee harvoin.

– Ehkä olisin liittynyt liittoon aiemmin, jos ei olisi tarvinnut panostaa niin paljoa tiedon etsimiseen ja kääntämiseen, Kulka-Kowalczyk sanoo.

Suomen suurimman ammattiliiton jäseneksi hän liittyi loppuvuonna 2023, jolloin Teollisuusliitto ja muu ammattiyhdistysliike vastustivat maan hallituksen työntekijävastaista politiikkaa.

– Näin, että oli lakkoja ja Painava syy -kampanja. Halusin ottaa osaa ja vahvistaa liikettä.

Kulka-Kowalczyk pitää hyvänä, että ammattiyhdistysliikkeellä on vahva asema yhteiskunnassa. Puolassa ammattiyhdistysliike on heikompi kuin Suomessa.

– Lämmittää sydäntä, että Suomessa ammattiyhdistysliike on iso ja ihmiset ovat sitoutuneita puolustamaan oikeuksiaan.

Teollisuusliiton koulutuksiin osallistunut Kulka-Kowalczyk pitää ammattiliiton jäsenyyttä hyvänä tapana kotoutua uuteen maahan. Maahanmuuttajille hän lähettää selkeät terveiset:

– Asenna Hermes-sovellus, liity liittoon ja tunne oikeutesi. Silloin voit vaikuttaa, etkä ole yksin.

TYÖPAIKOILLE TIETO HERMEKSESTÄ

Teollisuusliiton Hermes -sovelluksessa on tällä hetkellä tiedot viiden sopimusalan työehdoista, eli muun muassa palkoista, työajoista ja lomista. Alat ovat teknologiateollisuus, metsäala, maatalousala, puutarha-ala ja taimitarha-ala. Suunnitelmana on, että tulevaisuudessa Teollisuusliiton kaikkien sopimusalojen työehdot löytyvät sovelluksesta.

Teollisuusliiton jäsen Georgi Liiva muutti Virosta Suomeen vuoden 2022 lopulla. Aiemmin keikkatöissä Suomessa käynyt Liiva on asettunut Kotkaan teknologiateollisuuden töihin.

Uuteen maahan muuttaminen vaatii monenlaista paperityötä ja yhteydenottoja eri suuntiin. Hermes-sovelluksessa on paljon tietoa sekä linkkejä lisätiedon äärelle.

– Jos minulla olisi ollut Hermes käytössä, kaikki olisi hoitunut nopeammin, Liiva sanoo.

Virossakin on ammattiliittoja, mutta ne eivät tue jäseniä kuten suomalaiset liitot.

Työmarkkinajärjestelmät ja ammattiliittojen roolit vaihtelevat maittain. Maahanmuuttajalle voi olla haaste päästä perille uuden maan käytännöistä.

– Virossakin on ammattiliittoja, mutta ne eivät tue jäseniä kuten suomalaiset liitot.

Teollisuusliiton jäseneksi Liiva liittyi ystävien kehotuksesta.

– Näin on turvallisempaa ja liitto auttaa, jos tulee kysymyksiä vastaan.

Liiton apua hän on saanut esimerkiksi palkkaukseen liittyvissä asioissa. Liiva on osallistunut liiton tarjoamiin koulutuksiin ja oman ammattiosastonsa toimintaan.

– Ammattiosaston kokouksissa puhutaan vain suomea. Sihteeri on yrittänyt selittää asioita minulle englanniksi.

Liiva opettelee suomea, mutta toivoo ammattiosastojen toimivan myös englanniksi ja vievän työpaikoille tietoa Hermes-sovelluksesta.

HELPOTTAA ENSIMMÄISIÄ KUUKAUSIA

Teollisuusliiton Hermes -sovelluksessa olevat sisällöt voi lukea ilman verkkoyhteyttä, eikä sovellus kerää käyttäjistä tietoja. Ilmaisen sovelluksen voi ladata puhelimeen yleisimmistä sovelluskaupoista.

Sergei Unukainen

Yli viisi vuotta sitten Virosta Suomeen muuttanut Sergei Unukainen kertoo, että Hermes-sovellus on helpottanut avun antamista muille ulkomaalaistaustaisille.

– Tiedän paljon ulkomaalaisia, jotka eivät puhu suomea. Olen auttanut paria–kolmea henkilöä. On hyvä, että sovelluksesta voi tarkistaa asiat monilla kielillä, Unukainen kertoo.

Suomea puhuva Unukainen on panostanut kielen oppimiseen.

– Kaikki kaverini ovat suomalaisia. Kielen voi oppia nopeasti, kun on suomenkielinen ympäristö ja käy kielikursseja.

Unukaisen omaa asettumista Suomeen helpotti työnantajan tuki. Uudenkaupungin autotehtaalla oli rekrytointikampanja, jossa annettiin tukea muun muassa asunnon etsintään ja lasten päivähoidon järjestämiseen. Jos vastaavaa tukea ei ole, tiedot pitää etsiä eri lähteistä suurella vaivalla.

– Hermes-sovellus helpottaa elämää ensimmäisinä kuukausina.

Nykyisin teknologiateollisuudessa Aurajoki Oy:n Turun tehtaalla työskentelevä Unukainen katsoo, että maahanmuuttajien tukeminen ja työllistymisen auttaminen ovat kaikkien etu, sillä teollisuudessa on pulaa osaajista.

– Suomeen tulee paljon ammattilaisia, joilla on hyvä koulutus ja kokemus, mutta he eivät saa työpaikkoja. On tärkeää tukea heitä kotoutumisessa.

 

Lue lisää ja lataa sovellus: www.teollisuusliitto.fi/hermes

Juttu löytyy yhdeksällä kielellä Tekijän verkkolehdestä!