Oikeudellisen yksikön väliaikainen päällikkö Susanna Holmberg kehottaa riitatilanteessa ottamaan liittoon yhteyttä riittävän ajoissa, sillä työsuhderiidatkin vanhenevat.

Apua ja tukea kaikille jäsenille – ”Liiton oikeusapu kattaa kaikki oikeudenkäyntikulut”

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVA TUUKKA RANTALA

Jos työpaikalla tulee ongelmia, Teollisuusliiton jäsenet saavat liitosta apua. Luottamusmies ja liiton asiantuntijat neuvovat. Tarvittaessa liitto ajaa jäsenen asian oikeuteen asti.

Valtaosa työsuhteen epäselvyyksistä saadaan ratkaistua sopimalla. Työntekijän kannattaa ensin ottaa yhteys omaan esihenkilöönsä ja tarvittaessa pyytää neuvoja ja taustatukea työpaikan luottamusmieheltä tai Teollisuusliiton asiantuntijoilta.

Ensivaiheessa liitosta saa neuvontaa. On myös yleistä, että työpaikalla ratkaisemattomaksi jääneet riidat selviävät ilman käräjäkäsittelyä, kun vaatimukset esitetään kirjallisesti liiton tuella.

– Kannattaa olla avoin mahdolliselle sovintoratkaisulle, koska loppuun asti vietynä riita vie vuosia ja tilanne kuormittaa henkisesti yllättävän paljon, sanoo Teollisuusliiton oikeudellisen yksikön väliaikainen päällikkö Susanna Holmberg.

Mikäli sopua ei synny ja jäsen haluaa liiton hoitavan asiaansa, on jäsenen annettava kirjallinen suostumus valtakirjalla ja jätettävä oikeusapuhakemus liitolle tutkittavaksi.

IRTISANOMIS- JA PALKKARIIDAT TYYPILLISIÄ

Jäsen voi saada liitolta apua sellaisten oikeudellisten asioiden hoitamisessa, jotka ovat aiheutuneet työsuhdeasioissa tai jäsenen toiminnasta liitossa ja ammattiosastossa. Oikeusapua voi saada myös työtapaturmien ja ammattitautien vahingonkorvausasioissa.

Oikeusapuharkinta tehdään liiton oikeudellisessa yksikössä, eli siellä päätetään, mitkä tapaukset otetaan ajettavaksi. Käytännössä yksikössä selvitetään, riittääkö näyttö ja onko perustetta esittää vaatimus oikeudessa. Jotta oikeusapu voidaan myöntää, pitää työnantajan olla toiminut lain, työehtosopimuksen tai muun sopimuksen vastaisesti.

Kannattaa olla avoin mahdolliselle sovintoratkaisulle.

Harkinta on aina oikeudellista ja jäsenmyönteistä, mikä tarkoittaa sitä, että oikeusapu myönnetään, mikäli jutulla uskotaan olevan vähänkään menestymismahdollisuuksia.

– Oikeusavun myöntämisen edellytykset on määritelty liiton säännöissä ja niitä oikeudellinen yksikkö noudattaa oikeusapua arvioidessaan, Holmberg kertoo.

Teollisuusliiton oikeudelliseen yksikköön tulevista riita-asioista tyypillisiä ovat työsuhteen päättämiseen liittyvät riidat, jolloin tutkitaan, onko työsuhteen päättämisperuste ollut riittävä. Tyypillisiä ovat myös palkkasaataviin liittyvät riidat.

Jotta näyttö olisi riittävä, jäsenen kannattaa säästää kaikki palkkakuitit ja muut mahdolliset asiakirjat sekä kirjoittaa asiat ylös. Samoin kannattaa muistuttaa mahdollisesti todistajiksi tulevia työkavereita siitä, että he painavat asiat mieleensä.

OIKEUDENKÄYNTI VAATII AIKAA JA RAHAA

Ilman liiton oikeusapua riita-asian ratkominen oikeudessa olisi työntekijälle valtava taloudellinen riski. Tavallisen työsuhderiidan käsittely oikeusasteissa maksaa tyypillisesti kymmeniä tuhansia euroja.

Jatkuvasti kasvavien oikeudenkäyntikulujen aiheuttama taloudellinen riski käytännössä estää tuomioistuimeen pääsyn, mikäli työntekijä ei kuuluu liittoon.

– Liiton oikeusapu kattaa kaikki oikeudenkäyntikulut, myös mahdollisessa häviössä vastapuolen oikeudenkäyntikulut, joten mitään kuluja ei oikeudenkäynnistä tule jäsenelle maksettavaksi, Holmberg kertoo.

Oikeudenkäynti vaatii rahan lisäksi aikaa. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että käräjille menneistä tapauksista valitetaan hovioikeuteen.

Lähtökohtaisesti jäsenen kannattaa varautua ainakin kahden vuoden oikeusprosessiin. Käsittelyajat vaihtelevat käräjä- ja hovioikeuksittain. Jos asia käsitellään pelkästään käräjäoikeudessa, joka ei ole ruuhkautunut, oikeusprosessi voi olla käyty vuodessa. Samoin työtuomioistuimessa selvitettävä riita on yleensä vuodessa käsitelty.

USKOTTAVA JA KATTAVA OIKEUSAPU

Työehtosopimuksien tulkintaa koskevat kysymykset ratkotaan pääsääntöisesti työtuomioistuimessa, jos osapuolena oleva työnantaja on järjestäytynyt, eli työnantajajärjestön jäsen, tai työsuhteessa noudatetaan yrityskohtaista työehtosopimusta.

Järjestäytymättömien työnantajien kohdalla asia menee käräjäoikeuteen, joka voi pyytää työtuomioistuimen lausunnon.

Työntekijän kannalta on tärkeää, että käytettävissä on uskottava ja kattava oikeusapu, jolla on myös pelotevaikutus. Työnantajilla on motivaatio lakien ja sopimusten noudattamiseen, kun on tiedossa, että väärinkäytökset oikaistaan ammattiliiton tuella.

Kattava oikeusapu antaa liitolle edellytykset vaikuttaa laajemminkin työelämään ajamalla myös epävarmoja, mutta koko jäsenistön kannalta merkittäviä oikeusjuttuja.

 

Juttu löytyy yhdeksällä kielellä Tekijän verkkolehdestä!