Hallitus leikkaa suosittua verovähennystä
Hallitus päätti kevään kehysriihessään leikata myös suositusta kotitalousvähennyksestä. Tulevina vuosina verotuksessa saa tehdä kotitalousvähennystä aiempaa vähemmän niin, että valtio saa kassaansa 100 miljoonaa euroa nykyistä enemmän.
Kotitalousvähennys on veroista tehtävä vähennys. Vähennyksen voi tehdä, kun ostaa esimerkiksi siivous-, lastenhoito- tai remonttitöitä kotiin tai vapaa-ajan asunnolle.
Ylivoimaisesti suosituinta on käyttää kotitalousvähennystä remonttitöihin. Maksimissaan kotitalousvähennystä voi saada 2 250 euroa. Omavastuu on 100 euroa. Verovähennys tehdään henkilökohtaisessa verotuksessa.
Perheissä vähennykseen oikeuttavat kulut kannattaa jakaa niin, että molemmat puolisot voivat hyödyntää kotitalousvähennysoikeutta omassa verotuksessaan.
Kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta. Työn osuudesta saa vähentää maksimissaan 40 prosenttia, jos työn on ostanut yritykseltä. Maksimivähennyksen saa, kun yritykselle maksetussa laskussa työn osuutta on 5 875 euroa. Jos palkkaa työntekijän, hänelle maksetusta palkasta ja siihen liittyvistä työnantajan sivukuluista voi vähentää enintään 15 prosenttia.
Kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta.
Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä sekä öljylämmityksestä luopumiseen liittyvästä työstä saa korotetun kotitalousvähennyksen. Se on maksimissaan 3 500 euroa henkilöltä. Omavastuu on edelleen 100 euroa. Tällöin yritykseltä ostetusta työstä saa vähentää maksimissaan 60 prosenttia työn osuudesta. Näin maksimimäärä ostettua työtä voi olla 6 000 euroa.
Jos palkkaa työntekijän, hänelle maksetusta palkasta ja siihen liittyvistä työnantajan sivukuluista voi vähentää enintään 30 prosenttia.
Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön ostoon liittyvä kotitalousvähennyksen korotus päättyy vuoden lopussa. Öljylämmityksen vaihtoon liittyvä vähennyskorotus jatkuu vuoteen 2027.
Vuoden 2024 verotuksessa kotitalousvähennystä saa myös fysio- ja toimintaterapiasta maksetusta työstä.
Vielä on epäselvää, miten hallituksen säästöpäätös muuttaa kotitalousvähennystä. Vaihtoehtoja on useita. Vähennyksen maksimimäärä laski nykytasolleen vuoden 2020 verotuksessa.
Saajina yli puoli miljoonaa suomalaista
Verohallinnon tilastojen mukaan vuoden 2022 verotuksessa lähes 522 000 henkilöä sai kotitalousvähennystä. Kaikkiaan verohallinto myönsi vähennystä 525 miljoonaa euroa.
Vuosi 2022 oli ensimmäinen, jolloin kotitalousvähennystä haki yli puoli miljoonaa verovelvollista. Hakijoiden määrä kasvoi kymmenen prosenttia vuodesta 2021.
Perusparannus- ja kunnostustyöt ovat selvästi suosituin kustannus, johon kotitalousvähennystä haetaan. Näiden töiden osuus on 77 prosenttia. Seuraavaksi suosituinta on hakea kotitalousvähennystä kotitaloustöistä. Sen osuus on 18 prosenttia.
Korotettujen hoiva- ja hoitotyön kustannusten sekä öljylämmityksestä luopumisen kustannusten molempien osuudet olivat 3 prosenttia.
Vanhemmat ikäluokat hyödyntävät eniten
Verohallinnon tilastojen mukaan vuoden 2022 verotuksessa eniten kotitalousvähennystä hyödynsivät yli 70-vuotiaat hakijat. Vähennyksen keskiarvo oli kuitenkin vain runsaat 900 euroa, kun 40–49-vuotiaiden ja 50–59-vuotiaiden ikäryhmissä vähennyksen keskiarvo lähenteli 1 100 euroa.
Kotitalousvähennyksen hyödyntäminen näyttää kasvavan vanhemmissa ikäluokissa. Kaikissa ikäluokissa kunnossapito- ja perusparannustyöt ovat ylivoimaisesti suosituin vähennyksen käyttökohde, mutta vanhemmissa ikäluokissa myös hoiva- ja hoitotyö merkitys kasvaa.
Tuloluokkavertailussa suurituloisimmilla vähennyksen keskiarvo oli suurin, 1 775 euroa. Vaihtelut ovat tuloluokkien välillä suuret. Alle 20 000 euroa vuodessa ansaitsevin vähennyksen keskiarvo oli 857 euroa.