Päivän mittaiseen työtaisteluun osallistuneet Valmet Rautpohjan työntekijät vastustavat hallituksen leikkaus- ja heikennystoimia.

Lakossa Valmet Rautpohjassa: ”Hallituksella on nyt näytön paikka”

TEKSTI JA VIDEO TIIA KYYNÄRÄINEN

KUVAT PETRI BLOMQVIST

Päivän tukilakossa olevat Valmet Rautpohjan työntekijät toivovat maan hallituksen lunastavan neuvottelulupauksensa. Huoli ensi syksyn tes-kierroksesta kasvaa.

Teollisuusliitto järjestää 11.3.–7.4.2024 neljä viikkoa kestävän poliittisen lakon, jolla vastustetaan Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia ja työelämäheikennyksiä. Lakon piirissä on 11 keskeisessä toimipaikassa noin 4 000 teollisuuden työntekijää. Lisäksi Teollisuusliitto järjestää tukitoimena vuorokauden mittaisen työnseisauksen 5.4., jolloin lakon piirissä on lisäksi 56 toimipaikkaa ja noin 4 300 teollisuuden työntekijää. Lakot ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

Päivän lakkoon osallistuivat myös Valmet Rautpohjan työntekijät Jyväskylässä. Pääluottamusmies Tuomo Leinonen kertoo, että päivän työnseisaukseen osallistuu tuotannon työntekijöiden lisäksi kunnossapidon työntekijöitä. Lakossa on yhteensä yli 400 työntekijää.

– Yhteisellä asialla ollaan. On hyvin tärkeää, että seisomme täällä tänään ja etenkin olemme täällä nuorison ja tulevaisuuden puolesta. Näitä heikennyksiä vastaan on jotain tehtävä, Leinonen sanoo.

Valmet Rautpohjan pääluottamusmies Tuomo Leinonen sanoo, että yhteisellä asialla ollaan.

Päivän lakko on tuen osoitus niille tuhansille teollisuuden työntekijöille, jotka ovat olleet lakossa jo neljättä viikkoa. Torstaina 4.4.2024 SAK ja sen liitot ilmoittivat, että ne keskeyttävät lakot sunnuntaina.

Leinonen ei näe, että tukilakko olisi turha.

– On kertoja, kun meillä on ollut tes-neuvottelut jumissa ja ylityökiellot on asetettu voimaan. Toimien seurauksena työnantaja on katsonut, ettei meillä ole neuvotteluhalujakaan. En kuitenkaan luottaisi paljoa hallitukseen, että se alkaisi neuvotella nytkään, Leinonen pohtii.

Varapääluottamusmies Eero Kelppe puolestaan muistuttaa, että pallo vieritettiin maan hallitukselle, jotta se alkaisi neuvotella esittämistään työelämän heikennyksistä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

– En missään nimessä koe, että olen turhaan tänään lakossa. Lakkotauossa on kysymys siitä, että annetaan pallo maan hallitukselle. He sanoivat, etteivät neuvottele lakkojen aikana. Nyt heillä on näytön paikka, Kelppe sanoo.

Valmet Rautpohjan pääluottamusmies Tuomo Leinonen ja varapääluottamusmies Eero Kelppe kertovat terveiset maan hallitukselle. 

TYÖNANTAJAT SAIVAT GRAND SLAMIN

Pääministeri Petteri Orpon johtama hallitus on ensi töikseen ajanut läpi ja esittänyt laajan joukon lakeja, joilla leikataan sosiaali- ja työttömyysturvaa sekä heikennetään työelämän pelisääntöjä.

Jyväskylässä Valmet Rautpohjan pääportilla lakkovartiossa olevat työsuojeluasiamies ja osaston varaluottamusmies Jani Matinaho sekä kokoonpanija Kalle Huhta-Aho pitävät hallituksen esityksiä laaja-alaisesti huonoina.

–Toimet ovat työnantajille kuin Grand Slam. Vaikka saisimme neuvottelemalla edes puolet heikennyksistä pois, silti jäämme pahasti kakkoseksi tässä taistossa, Huhta-Aho sanoo.

Matinaho nostaa hallituksen huonoina heikennysesityksinä muun muassa ensimmäisen sairauspäivän palkattomuuden.

– Hieman huvittaa, kun olen keskustellut jo eläkkeellä olevien työntekijöiden kanssa. He kertovat, että aiemmin ensimmäisen sairauslomapäivä oli palkaton. Käytäntöhän muutettiin, koska työntekijät tulivat sairaana töihin, eikä siitä tullut minkäänlaisia säästöjä, Matinaho kertoo.

Työsuojeluasiamies ja osaston varaluottamusmies Jani Matinaho sekä kokoopanija Kalle Huhta-Aho sanovat, että hallituksen esitykset ovat laajasti huonoja.

Varapääluottamusmies Kelppen mielestä myös paikallisen sopimisen laajennusta järjestäytymättömiin yrityksiin on syytä vastustaa.

– Jos katson asiaa omalta ja edustamieni henkilöiden kannalta, ehdottomasti paikallisen sopimisen romuttaminen on suurin uhka meille. Lisäksi sosiaaliturvan leikkaukset ovat olleet todella ikäviä ja me haluamme olla heikompien puolella.

SYKSYN NEUVOTTELUKIERROKSESTA TULOSSA VAIKEA

Pallo on nyt vieritetty maan hallitukselle. Työntekijät odottavat, että hallitus puheidensa mukaisesti aloittaa neuvottelut työmarkkinajärjestöjen kanssa, kuten ovat luvanneet lakkojen loputtua. Hallitus on kuitenkin tähän asti esittänyt huomattavaa taipumattomuutta.

Tunnelma Valmet Rautpohjan porteilla on odottava. Jos hallitus ei edelleenkään taivu, osaston luottamusmies Lauri Mäkinen uskoo, että seuraavista työehtosopimusneuvotteluista tulee vaikeita.

– Jos hallitus ei taivu ja he runnovat läpi kaikki nämä esityksensä, seuraava tes-kierros tulee olemaan todella vaikea. Totta kai pyrimme saamaan työehtosopimuksiin ne asiat, jotka meiltä työntekijöiltä nyt lakien mukaan on lähdössä, Mäkinen pohtii.

Osaston luottamusmies Lauri Mäkinen uskoo, että seuraavasta tes-kierroksesta tulee vaikea.

Samaa uskoo pääluottamusmies Leinonen.

– Tästä voi alkaa kostonkierre. Tähän tilanteeseen ajaneita syyllisiä etsitään pitkään. Tappioita on tullut kaikille. Sopiminen neuvottelupöydissä ei ainakaan helpotu yhtään.

SAK:laisista jäsenliitoista neljän viikon poliittiseen lakkoon osallistuvat Teollisuusliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Sähköliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Rakennusliitto sekä Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT. Lakossa on yhteensä noin 7 000 työntekijää. Lue lisää SAK:laisten liittojen toimista täältä

Teollisuusliitto on järjestänyt viime syksystä alkaen ulosmarsseja ja lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista: PainavaSyy – Teollisuusliitto