Tukilakossa Fiskarsin Billnäsin tehtaalla 5.4.2024. Kuvassa vasemmalta Tanja Mettovaraa, Jaana Koskisalo ja Reija Mettovaara.

Lakossa Raaseporin Fiskarsilla: ”Odottavalla kannalla ollaan”

5.4.2024

TEKSTI JOHANNES WARIS
KUVAT PATRIK LINDSTRÖM
VIDEO  PATRIK LINDSTRÖM JA ANTTI HYVÄRINEN

Raaseporin Fiskarsilla odotellaan mitä hallituksen suunnalta kuuluu seuraavaksi. ”Toivon, että näistä lakoista on ollut hyötyä”, työsuojeluvaltuutettu Reija Mettovaara sanoo.

Teollisuusliitto järjestää 11.3.–7.4.2024 neljä viikkoa kestävän poliittisen lakon, jolla vastustetaan Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia ja työelämäheikennyksiä. Lakon piirissä on 11 keskeisessä toimipaikassa noin 4 000 teollisuuden työntekijää.

Lisäksi Teollisuusliitto järjestää tukitoimena vuorokauden mittaisen työnseisauksen 5.4, jolloin lakon piirissä on lisäksi 56 toimipaikkaa ja noin 4 300 teollisuuden työntekijää. Lakot ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

Päivän lakossa ovat myös Raaseporin Billnäsissä sijaitsevan, saksia ja kirveitä valmistavan Fiskars Finland Oy:n tehtaan tuotannon työntekijät.

Lakkovahdissa laskeskellaan, että perjantai 5.4. on seitsemäs lakkopäivä sitten viime syksyn. Ensimmäinen lakkopäivä Fiskarsilla oli marraskuussa.

– Mehän emme aikaisemmin ole olleet lakossa, että tämä on monelle ollut uutta ja jännää, työsuojeluvaltuutettu Reija Mettovaara toteaa.

”En muista milloin viimeksi olisi puhuttu näin paljon yhteiskunnallisista asioista työpaikalla”, työsuojeluvaltuutettu Reija Mettovaara sanoo.

– Rintama on pitänyt meidän puolellamme, vaikka meillä paljon nuoria kavereita, joilla on isot asuntolainat ja tarkkaan lasketut budjetit, missä joka kympillä on merkitystä, logistiikkatyöntekijä Jaana Koskisalo sanoo.

Aamu onkin sujunut odotusten mukaisesti. Tehtaalla työskentelee reilut 180 Teollisuusliiton jäsentä. Lisäksi YTK:laisia on pääluottamusmiehen mukaan noin viisitoista. Toimihenkilöitä ja muutamia Teollisuusliittoon kuulumattomia työntekijöitä on tullut töihin.

– Pieni pettymyshän se on, että toimihenkilöiden Pro ei ole mukana tällä kertaa. Meillä työnjohtajatkin harmittelivat, että eivät päässeet lakkoilemaan, Mettovaara sanoo.

”SUORAAN SANOTTUNA PELOTTAA”

Perjantain lakko on tuen osoitus niille tuhansille teollisuuden työntekijöille, jotka ovat olleet lakossa jo neljättä viikkoa esimerkiksi Tornion ja Raahen terästehtailla ja Vantaan Okmeticilla. Torstaina 4.4.2024 SAK ja sen jäsenliitot ilmoittivat, että ne keskeyttävät lakot sunnuntaina.

Pallo on nyt hallituksella.

– Olemme vähän odottavalla kannalla. Nyt katsotaan sitten mitä meidän hallituksistamme, SAK:n hallituksesta ja maan hallituksesta, sanotaan, Mettovaara sanoo.

Teollisuusliiton Uudenmaan aluepäällikkö Tanja Mettovaara ja Jaana Koskisalo.

SAK:n hallitus kokoontuu seuraavan kerran 18. huhtikuuta arvioimaan tilannetta. Sitä odotellessa on aikaa viritellä aitoja neuvotteluja, missä palkansaajapuoltakin kuunnellaan.

– Suoraan sanottuna pelottaa, kun on nähnyt mitä Purrat, Rydmanit ja kumppanit puhuvat. Totta kai toivon, että näistä lakoista on ollut hyötyä, Mettovaara sanoo.

Henki on Mettovaaran mukaan kuitenkin pysynyt hyvänä koko talven.

– En muista, että milloin viimeksi olisi puhuttu näin paljon yhteiskunnallisista asioista työpaikalla. Ja me olemme muutenkin sellainen tehdas, että silloin kun ollaan lakossa niin silloin ollaan.

Pallo on nyt hallituksella.

Yhteensä noin 60 000 teollisuusliiton jäsentä on osallistunut poliittisiin työtaistelutoimenpiteisin viime syyskuusta alkaen. Työsuojeluvaltuutettu toivookin, että PainavaSyy-kampanja on jättänyt jälkensä ja muistuttanut mistä ammattiliitoissa on kyse.

– Joskus työpaikoilla ollaan vähän kuin omassa kuplassa, ja mietitään asioita vain sen kautta, että miten jokin vaikuttaa juuri minuun, vaikka tässä on suuremmista asioista kyse.

Petteri Orpon hallituksen työelämäheikennykset ja sosiaaliturvaleikkaukset ovat jo osittain astuneet voimaan.

Poliittista työtaisteluoikeutta rajoittavaa lakiuudistusta vaikutetaan kiirehtivän eduskunnassa niin, että poliittiset lakot kieltävä laki olisi voimassa jo vapusta.

Voi olla, että nämä leikkaukset alkavat viiveellä tuntumaan ihmisten arjessa.

Teollisuusliiton Uudenmaan aluepäällikkö Tanja Mettovaara on saapunut vanhalle työpaikalleen seuraamaan lakkoaamun tunnelmia.

– Voi olla, että nämä leikkaukset alkavat viiveellä tuntumaan ihmisten arjessa. Vaikka ne eivät itseä henkilökohtaisesti työssäkäyvänä ehkä kosketa, niin ne saattavat osua sukulaisiin ja ystäviin tai naapureihin, joilta saattaa lähteä vaikka 250 euroa kuukaudessa, Tanja Mettovaara sanoo.

Aluepäällikönkin aikataulu on täyttynyt Painava syy -kampanjasta viimeiset puoli vuotta.

Tanja Mettovaaran mielestä on ollut hienoa käydä keskusteluja sellaistenkin työpaikkojen luottamusmiesten kanssa, jotka eivät lakkolistoille ole päätyneet – ja huomata, että monessa paikassa on innostusta osallistua.

Teollisuusliiton osalta kamppailu työelämäheikennyksiä vastaan jatkuu viimeistään silloin kun työehtosopimukset ovat katkolla.

– Osittainhan nämä samat kysymykset siirtyvät uusiin pöytiin neuvoteltaviksi syksyllä, Mettovaara sanoo.

HELPPO PERUSTELLA TYÖTAISTELUTOIMIA

Työtilanne on Fiskarsilla muuttunut vuoden aikana huomattavasti. Viime vuonna Billnäsin tehtaallakin jaettiin lomautusilmoituksia ja tehtaalta irtisanottiin kaksitoista työntekijää muutosneuvottelujen päätteeksi.

– Silloin oli hyvin helppo perustella poliittisia lakkoja porukalle, kun nähtiin, että leikkaukset työttömyysturvaan tulevat osumaan työkavereihimme, työsuojeluvaltuutettu Reija Mettovaara sanoo.

Lakkovahdit Reija Mettovaara ja Jaana Koskisalo sekä Tanja Mettovaara tervehtivät toimihenkilöiden luottamusmiestä Kimmo Virtaa.

Kevätkeleistä ei tehtaanportilla ole tietoakaan. Päiväksi on luvattu lumimyräkkää. Kello lyö seitsemän ja yövuorolaiset tekevät lähtöä työpaikalta.

Varapääluottamusmies Christopher Manthey jää hetkeksi juttelemaan lakkovahtien kanssa, ennen kun suuntaa Pohjanmaalle koiraa hakemaan.

– Saa nyt nähdä. Minun puolestani olisi ehkä voinut vielä jatkaa lakkoja, Manthey sanoo.

Yövuorosta kotiin lähtevä Christopher Manthey olisi ehkä toivonut lakkoja jatkettavan.

Syksyn, talven ja kevään aikana on nähty erityyppisiä työtaistelustrategioita tunnin ulosmarsseista valituissa toimipaikoissa neljän viikon työnseisauksiin. Välillä palkansaajarintama on ollut laajempi, välillä pienempi ja terävämpi.

– Jos JHL laittaisi päiväkodit kiinni viikoksi, niin siitähän syntyisi aikamoinen haloo. Toimisikohan se, Manthey miettii.

Yövuorolaiset ovat lähteneet. Lakkovahdit pakkaavat autonsa ja suuntaavat aamupalalle. Uusia avauksia hallituksen puolelta odotellessa.

SAK:laisista jäsenliitoista neljän viikon poliittiseen lakkoon osallistuvat Teollisuusliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Sähköliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Rakennusliitto sekä Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT. Lakossa on yhteensä noin 7 000 työntekijää. Lue lisää SAK:laisten liittojen toimista täältä.

Teollisuusliitto on järjestänyt viime syksystä alkaen ulosmarsseja ja lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista.