Karaokessa ei tarvitse olla huippulaulaja. Jokainen laulaa äänellään, Kari Taivassalo sanoo.

Karaoke vie mennessään – ”Laulaessa unohtuu kaikki muu”

20.3.2024

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVAT JA VIDEO PETTERI KIVIMÄKI

Hankasalmelainen Kari Taivassalo tarttuu mikrofoniin kerran viikossa. Laulaessa kaikki huolet ja murheet jäävät taka-alalle, hän sanoo.

KARI TAIVASSALO

Hankasalmi
Mittalaitekalibroija, pääluottamusmies
Componenta Manufacturing Oy, Jyväskylä

Rytmikäs rumpukomppi raikaa kaiuttimista hankasalmelaisen omakotitalon olohuoneessa. Kun kappaleen sanat ilmestyvät tv-ruudun alalaitaan, Kari Taivassalo tarttuu mikrofoniin.

– Saat multa horsman, se rentun ruusu on. Sen poimin tuolta maantien ojasta, hän aloittaa yhden Irwin Goodmanin suurimmista hiteistä.

Ensimmäisen kerran Taivassalo otti tuntumaa karaokeen kolmisenkymmentä vuotta sitten silloin, kun karaoke oli juuri rantautunut Suomeen.

– Menin kaveriporukalla käymään pubissa Jyväskylän asemalla ja ajattelin, että voihan sitä kokeilla. Lauloin muutamia kertoja ja huomasin, että hei, tämähän on ihan kivaa hommaa.

Ennen karaokeravintolaan astumistaan Taivassalo ei ollut juuri laulanut julkisesti. Hän kuului niihin, jotka olivat mieluummin hiljaa, kun muut lauloivat. Nyt hän laulaa kerran viikossa.

– Olen huomannut, että jos en laula säännöllisesti, ääni menee ihan tukkoon. Laulaminen ajoittuu yleensä viikonloppuun. Siinä vierähtää 4–5 tuntia ihan helposti, Taivassalo kertoo.

Näin taittuu Kari Taivassalolta Rentun ruusu.

KOTONA VOI HARJOITELLA

Nykyään Taivassalo käy enää harvakseltaan laulamassa karaokea ravintolassa. Hän availee äänijänteitään mieluummin kotona kuin kylillä.

– Julkisella paikalla ei voi vetää samaa kappaletta moneen kertaan eikä pubissa pääse illan aikana välttämättä laulamaan kuin yhden biisin, Taivassalo perustelee.

Alun perin hän aloitti kotona laulamisen videokaseteille tallennettujen karaokenauhojen avulla. Sittemmin VHS-kasetit vaihtuivat cd-levyihin. Niitä Taivassalolle on kertynyt kaksi–kolme sataa. Kymmenen vuotta sitten hän hankki kotiinsa karaokelaitteet.

– Minulla on tallentava karaokelaite ja vahvistin, jolla saan jaettua äänen kaiuttimiin sekä pieni miksauspöytä, jolla voin säätää musiikin ja lauluäänen voimakkuutta ja muokata äänen väriä.

Jos en laula säännöllisesti, ääni menee ihan tukkoon.

Taivassalo on tallentanut karaokelaitteensa kovalevylle tuhat kappaletta. Lisäksi hän käyttää nettipohjaista palvelua, josta voi ostaa karaokekappaleita käyttöönsä kuukausimaksulla.

– Se on oikein hyvä palvelu silloin, kun haen jotain uutta laulettavaa. Sieltä voi etsiä kappaletta sen nimen tai esittäjän mukaan. Kuukausipaketti maksaa kymmenen euroa.

Omakotitalonsa olohuoneessa Kari Taivassalo saa laulaa karaokea kaikessa rauhassa. ”Jos minulla on hauskaa, se riittää”, hän tuumaa.

KOTIMAISTA ISKELMÄÄ

Tämä horsman kukka on kuin antajansa, rikkaruoho elon yrttitarhassa, Taivassalo laulaa ja eläytyy musiikkiin. Mieluisinta hänelle on kotimainen iskelmä.

– Yölintua tuli laulettua vallankin yhteen aikaan. Tykkään Sauli Lehtosesta. Laulan myös Popedaa ja Hectorin vanhoja biisejä. Nyt olen ruvennut harjoittelemaan Vesterisen kappaleita.

Halutessaan Taivassalo voi tallentaa vetonsa karaokelaitteensa kovalevylle ja kuunnella sitten, miten laulu kulki.

– Aina askelmerkit eivät natsaa, kun menen mikin ääreen, mutta ei siitä pidä masentua. En ole ajatellutkaan, että tässä pitäisi mihinkään Tangomarkkinoille lähteä. Pääasia on, että viihdyn.

En ole ajatellutkaan, että tässä pitäisi mihinkään Tangomarkkinoille lähteä.

Taivassalo harjoittelee laulamista sekä mikrofonin varressa että kuuntelemalla levyjä. Kaikki kappaleet eivät välttämättä sovellu omalle äänialalle, hän sanoo.

– En nykyään pääse kovin korkealle. Ääni ei enää kulje kuin silloin ennen. Se rajoittaa. Jos pitää mennä korkealle, täytyy ottaa jakkara, Taivassalo veistelee.

Kari Taivassalo säätää äänen voimakkuutta ja väriä mikserin avulla.

”RENTOUTTAVAA”

Karaoke sopii Taivassalon mukaan ihan kaikille siitä kiinnostuneille eikä se ole kallis harrastus. Laitteisiin pääsee kiinni varsin edullisesti, hän sanoo.

– Pubeissa kaikille laulajille taputetaan, ja näin sen pitää ollakin. Vaikka laulu ei menisi ihan nappiin, sekin on jo paljon, että uskaltaa mennä lavalle ja ottaa mikin kouraan.

Kaikki huolet ja murheet, joita ihmisellä voi olla, jäävät taka-alalle.

Kotona laulaminenkin voi olla sosiaalista puuhaa. Taivassalon karaokelaitteeseen saa kytkettyä neljä mikrofonia ja hän laulaa aina silloin tällöin myös tuttaviensa kanssa.

– Kerrostalossa karaoken laulaminen voi olla vähän haasteellista, jos musiikkivalinta ei satu naapurin mielestä kohdalleen. Täällä omakotitalossa voi soitattaa vähän kovempaakin.

Taivassalo on tarttunut mikrofoniin muun muassa ammattiosaston lomakauden avajaisissa. Viimeksi hän lauloi julkisesti runsas vuosi sitten työpaikan pikkujouluissa.

– Se on rentouttavaa. Laulaessa unohtuu kaikki muu. Siinä keskityn vain laulamiseen. Kaikki huolet ja murheet, joita ihmisellä voi olla, jäävät taka-alalle.