Lakossa Hangon ViskoTeepakilla: ”Jankutetaan paikallista sopimista, mutta hallitus näyttää esimerkkiä yksin sanelusta”
Kuitusuolta valmistavan tehtaan alasajo ja käynnistys ovat päivien urakka. Teollisuusliittolaiset rivit ovat pysyneet suorina, vaikka tilanne keskusteluttaa ja lakko tuntuu rahapussissa.
Teollisuusliitto järjesti 14.–16.2.2024 kolmipäiväisen poliittisen lakon, jolla vastustetaan Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia ja työelämäheikennyksiä. Lakon piirissä oli yli 750 toimipaikkaa ja noin 60 000 teollisuuden työntekijää. Lakko oli osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.
Hangossa lakon piirissä on Oy ViskoTeepak Ab. Kuitusuolta eli esimerkiksi leikkeleiden kuoria valmistavassa tehtaassa työskentelee reilu sata Teollisuusliiton jäsentä ja järjestäytymisaste on lähes sata prosenttia.
Pääluottamusmies Tapani Kärkkäinen kertoo, että maan hallituksen suunnitelmat ja niitä vastustava Painava syy -kampanja ovat keskusteluttaneet tehtaalla.
– Jotkut eivät ymmärrä tätä lakkoilua ja toiset ymmärtävät todella hyvin, Kärkkäinen sanoo.
Maan hallitus ei ole halunnut aidosti neuvotella, vaan on ajanut hallitusohjelman kirjauksia määrätietoisesti eteenpäin.
– Ihmetyttää, että jankutetaan paikallista sopimista, mutta hallitus näyttää esimerkkiä yksin sanelusta, Kärkkäinen sanoo.
Tapani Kärkkäinen kertoo lakon järjestämisestä ja lähettää terveisiä maan hallitukselle.
Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen on erikoinen veto hallitukselta, sillä osaamista on perinteisesti pidetty Suomen kilpailuetuna.
– Meillä monet tuotannon työntekijät ovat aikuiskoulutustuella kouluttaneet itseään korkeampipalkkaisiin töihin ja kasvattaneet ammattitaitoaan, Kärkkäinen kertoo.
Hallitus perustelee työttömyysturvan ja muun sosiaaliturvan leikkauksia työllisyyden parantamisella. Työpaikan tasolta katsottuna perustelu ontuu.
– Jos leikkaukset tehdään, ei meidän toimipisteeseemme tule lisää työpaikkoja, Kärkkäinen sanoo.
LAKKO VAATII VALMISTELUT
Varapääluottamusmies Aki Teeriniemi kertoo, että tuotannon pysäyttäminen ottaa aikansa.
– Tässä tehtaassa ei mene niin, että napista painetaan kone kiinni ja kolmen päivän päästä painetaan nappia ja työt jatkuvat, Teeriniemi sanoo.
Viskoosin valmistus on lopetettava linjaston alkupäässä kolmisen päivää ennen lakkoa ja välineet on pestävä, jotta tuotannon käynnistäminen sujuu lakon jälkeen.
– Koko yövuoro menee paikkojen pesussa, Teeriniemi kertoo.
Ihmiset pelkäävät, että seuraavaksi käydään kiinni vuorolisiin ja viikonloppukorvauksiin.
Lakkojärjestelyistä on viestitty WhatsApp-sovelluksen kautta. Avoimiin kysymyksiin on löytynyt vastauksia sujuvasti.
– Hyvin on saanut apuja ja neuvoja, Teeriniemi kertoo.
Työpaikan keskusteluissa on pohdittu, miten käy tulevaisuudessa, jos hallituksen nykyiset suunnitelmat menevät läpi.
– Ihmiset pelkäävät, että seuraavaksi käydään kiinni vuorolisiin ja viikonloppukorvauksiin, Teeriniemi sanoo.
SOPIMINEN OLISI RATKAISU
Pääluottamusmies Kärkkäinen kertoo, että työnantaja ei ole suhtautunut poliittisiin lakkoihin hyvin, vaan on väläytellyt jopa tuotannon siirtämistä muualle.
Hangon lisäksi ViskoTeepakilla on tehdas Belgian Lommelissa ja Meksikon Nuevo Laredossa sekä jalostuslaitokset Alankomaiden Delfzijlissä, Tšekin Brnossa ja Yhdysvalloissa Wisconsinin osavaltion Kenoshassa.
Teollisuusliittolaisten osalta lakko on pitänyt hyvin, mutta osa koneista on pysynyt käynnissä.
– Toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt pyörittävät tuotantoa. Näin ollen he tekevät työntekijöiden töitä, Kärkkäinen kertoo.
Alkaa sapettaa jäseniä, kun naapurifirmassa painetaan duunia.
Taistelutahto on ollut koetuksella, sillä lakon vaikutukset eivät jakaudu tasan. Kolmessa vuorossa pyörivässä tehtaassa lakkopäiviä tulee työntekijöille vuoroittain eri määriä. Myös lakon jakautuminen työpaikoittain on puhuttanut.
– Alkaa sapettaa jäseniä, kun naapurifirmassa painetaan duunia, Kärkkäinen sanoo.
Lakkopäivät tuntuvat rahapussissa, sillä liiton maksama lakkoavustus ei kata kokonaan saamatta jäävää palkkaa. Monet ymmärtävät tilanteen, mutta joillakin voi olla vaikeuksia sopeuttaa menoja.
– Vaikea on vakuuttaa ihmistä, joka elää kädestä suuhun.
Kärkkäinen pohtii, että hyvinvointivaltiossa pitäisi kyetä neuvottelemaan. Se olisi kaikkien osapuolien kannalta paras ratkaisu.
– Luulisi, että ratkaisu löytyy sopimalla.
Teollisuusliitto on järjestänyt viime syksystä alkaen tunnin mittaisia ulosmarsseja ja lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista: PainavaSyy – Teollisuusliitto.