Lakkotapahtumassa Rovaniemellä: ”Ei täällä tyhjästä lakkoilla”
Teollisuusliittolaisilla on suuri huoli tulevaisuudesta. Rovaniemen Lordin aukion tapahtumassa työntekijöitä puhututtivat sairaussakko sekä työttömyysturvan leikkaukset.
Teollisuusliitto järjestää 14.–16.2.2024 kolmipäiväisen poliittisen lakon, jolla vastustetaan Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia ja työelämäheikennyksiä. Lakon piirissä on yli 750 toimipaikkaa ja noin 60 000 teollisuuden työntekijää. Lakko on osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.
Rovaniemeltä lähti terveiset maan hallitukselle.
Lämmin hernekeitto kelpasi Rovaniemen Lordin aukiolla Teollisuusliiton, AKT:n, JHL:n ja PAMin yhteiseen lakkotapahtumaan tulleille liittojen jäsenille ja rovaniemeläisille. 12 asteen pakkasesta ja lumituiskusta huolimatta työntekijöillä oli painava syy tulla kertomaan mielipiteensä Orpon-Purran hallituksen sosiaali- ja työttömyysturvan leikkauksista sekä aikeista heikentää työelämän pelisääntöjä.
– Näihin työelämän lakeihin ei pitäisi mennä koskemaan. Ne ovat olleet hyvät tähänkin asti. Ei täällä tyhjästä lakkoilla, Rovaniemen Teollisuustyöntekijöiden ammattiosasto 99:n puheenjohtaja Juha Eskola painottaa.
Toritapahtuma on osa lakkoaaltoa, joka on pyyhkinyt yli Suomen helmikuun viikolla seitsemän. Katso tästä teollisuusliittolaiset lakkopaikat.
Eskolan mukaan lakot ovat pitäneet kaikilla osastoon kuuluvilla lakkopaikoilla.
– Lakkoon osallistuminen on ollut hyvä. Lakkovahtien ohitse ei ole menty.
TYÖTTÖMYYSTURVAN MUUTOKSET KIRPAISEVAT
Eskolan työpaikalla kelkkatehdas BRP Finlandilla hallituksen toimia katsellaan hyvin huolissaan. Kelkkatehtaalla on totuttu, että vuoden ensimmäiset kuukaudet ollaan lomautettuna.
– Meitä kirpaisevat nämä työttömyysturvan porrastukset. Joka vuosi olemme lomautettuna useamman kuukauden, Eskola sanoo.
– Lisäksi meillä on useita pariskuntia töissä. Kun heiltä viedään vielä lapsikorotukset, ansiotulo heikkenee useita tuhansia euroja.
Meitä kirpaisevat nämä työttömyysturvan porrastukset. Joka vuosi olemme lomautettuna useamman kuukauden.
Eskola on huolissaan tulevaisuudesta. Koska lomautukset kelkkatehtaalla ovat hyvin yleisiä, yritys ei välttämättä enää houkuttele uusia työntekijöitä.
– Pahimmillaan tämä tarkoittaa, ettemme saa tänne enää työntekijöitä. Onko meillä enää kohta kelkkatehdasta täällä, Eskola kysyy.
Sama huoli on ammattiosasto 99:n varapuheenjohtaja Rauli Maggalla. Hänen mielestään jo omavastuupäivien nosto viidestä seitsemään aiheuttaa ongelmia työntekijöille.
– Jos lomauksia tulee, tämä omavastuupäivien nosto kirpaisee. Kelkkatehtaalla on enemmän lomautuskulttuuria kuin meillä Norrhydrolla. Siellä työttömyysturvan muutokset vaikuttavat erityisen rankasti, Magga sanoo.
– Mutta meillä on perheitä, joista toinen vanhemmista on töissä kelkkatehtaalla ja toinen Norrhydrolla. Jos lomautuksia tulee, muutokset vaikuttavat lapsiperheisiin todella pahasti.
ESITYKSET EIVÄT OLE MITENKÄÄN HYVÄKSYTTÄVISSÄ
Maggan mukaan Norrhydrolla teollisuusliiton jäsenistö on lähtenyt lakkoon laajasti. Hän toki sanoo, että helmikuuhun osuneet kaksi lakkoa vievät työntekijöiltä ansioita, vaikka lakkoavustusta tulee.
– Toki tämä nipistää, mutta kyllä työntekijät ymmärtävät, että mikäli nämä muutokset hyväksytään, jatkossa on tiedossa paljon kylmempää kyytiä.
Maggan mielestä hallituksen esitykset johtavat sopimuskulttuurin rapautumiseen sekä aiheuttavat aidosti huolta kaksien työmarkkinoiden synnystä.
– Näillä hallituksen muutoksilla viedään sopimisen mahdollisuudet ja mahdollistetaan tulevaisuudessa vielä halpatyövoima. Ei tätä voi hyväksyä.
Lisäksi on vaikeaa hyväksyä ensimmäisen sairauspäivän palkattomuutta, sanoo Maggan kollega ja ammattiosasto 99:n hallituksen jäsen Joni Korva.
– Se ei ole reilua, Korva sanoo.
TAISTELLAAN HYVÄN ASIAN PUOLESTA
Teollisuusliitto on järjestänyt jo useita ulosmarsseja ja lakkoja viime syksystä lähtien. Vielä maan hallitus ei ole näyttänyt merkkejä, että se olisi valmis tekemään muutoksia leikkaus- ja heikennyssuunnitelmiinsa.
Helmikuun kolmen päivän lakon jälkeen lisää toimia vielä tarvitaan, uskovat Teollisuusliiton jäsenet.
– Hallituksen asenne tähän asti on ollut sellainen, että näillä toimilla tuskin vielä päästään sopimaan, Magga sanoo.
Aika näyttää, miten tästä päästään ulos. Hyvän asian puolesta kuitenkin taistellaan.
– Aika näyttää, miten tästä päästään ulos. Hyvän asian puolesta kuitenkin taistellaan.
Myös Korva uskoo, että lisätoimia tarvitaan.
– Toivottavasti tämä riittäisi, mutta nähtäväksi jää. Loppuun asti taistellaan.
Teollisuusliitto on järjestänyt viime syksystä alkaen tunnin mittaisia ulosmarsseja ja lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista: PainavaSyy – Teollisuusliitto.