Juho Mäkinen, Tero Mäkinen, Kari Siuro ja Teijo Haukijärvi olivat #PainavaSyy-toimintapäivien lakkovahdissa perjantaina 2.2. UPM-Kymmenen Korkeakosken sahalla Juupajoella.

Lakossa UPM-Kymmenen Korkeakosken sahalla: ”Hallituksen täytyy kantaa oma vastuunsa lakon hintalapusta”

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVAT JA VIDEO EMMI KALLIO

Korkeakosken sahan työntekijät Juupajoella toivovat Petteri Orpon hallitukselta yhteistyökykyä ja rakentavaa neuvotteluotetta. He ovat henkisesti valmiita uuteen lakkoon.

Teollisuusliitto järjesti 1.–2.2.2024 kaksipäiväisen poliittisen lakon, jolla vastustetaan Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia ja työelämäheikennyksiä. Lakon piirissä on 740 toimipaikkaa ja noin 60 000 teollisuuden työntekijää. Lakko on osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

UPM-Kymmenen Korkeakosken sahan pääluottamusmies Tero Mäkinen ja Teollisuusliiton järjestämistoimitsija Jussi-Pekka Ahonen kertovat terveiset maan hallitukselle.

Juupajoen Sahantiellä on perjantaiaamuna poikkeuksellisen hiljaista. Siellä sijaitseva UPM-Kymmene -konserniin kuuluva Korkeakosken saha on toista päivää lakossa.

– Lakkorintama on pitänyt hyvin. Osallistumme nyt toista kertaa hallituksen työelämäheikennyksiä vastustavaan lakkoon, kertoo pääluottamusmies, kunnossapitoasentaja Tero Mäkinen.

Paikallinen sopiminen voi olla toimivaa, jos työpaikalla on hyvä henki, sanoo pääluottamusmies, kunnossapitoasentaja Tero Mäkinen.

Edellisen kerran Korkeakosken saha seisoi mielenilmauksen vuoksi marraskuussa. Mäntysaha työllistää kaikkiaan 80 ihmistä. Heistä tuotannossa on lähes 70.

– Se helpottaa yksilön osallistumista lakkoon, kun sen mittasuhde on tuotu vahvasti julkisuuteen. Näin laajalla lakolla on pakko olla vaikutusta, Mäkinen miettii.

RIVIT TIIVISTYVÄT

Tero Mäkisen lisäksi sahan portilla lakkoa vartioi varapääluottamusmies, sahatyöntekijä Teijo Haukijärvi. Kaksikko oli torstaina paikalla Helsingissä järjestetyssä suurmielenosoituksessa.

– Olin ensimmäistä kertaa mukana suurmielenosoituksessa. Siellä oli kaikin puolin hyvä tunnelma. Olen lakossa, jotta työelämän pelisäännöt eivät heikkenisi, Haukijärvi sanoo.

Varapääluottamusmies, sahatyöntekijä Teijo Haukijärvi on lakossa, jotta työelämän pelisäännöt eivät heikkenisi.

Haukijärvi toimi pitkään Korkeakosken sahan pääluottamusmiehenä. Painava syy -kampanjan aikana Teollisuusliitto on saanut kymmenkunta uutta jäsentä sahan väestä, hän kertoo.

– Hallituksen suunnitelmat ovat selvästi aktivoineet työntekijöitä liittymään ammattiliittoon. Monen kelkka on nyt kääntynyt meidän eduksi, Mäkinen lisää.

Kyllähän sen näkee kaikesta, ettei hallitus ole yhteistyökykyinen.

Haukijärvi on huolissaan erityisesti siitä, kuinka lapsiperheet pärjäävät, jos leikkaukset toteutuvat, sillä moni hallituksen kaavailemista heikennyksistä osuu juuri heihin.

– Vastustan myös ensimmäisen sairauslomapäivän muuttamista palkattomaksi. Kyllä silläkin seurauksensa on, jos työntekijät rupeavat tulemaan kipeinä töihin.

HINTALAPPU HUOLETTAA

Korkeakosken sahan kuivaamon piipuista tupruttelee savua Juupajoen taivaalle, mutta itse kuivaustoiminta on lakkopäivät tyhjäkäynnillä, Mäkinen kertoo.

– Työntekijät eivät lisää kuivaamoon puutavaraa eivätkä poista sitä sieltä. Se on työnantajan vastuulla, jos tavara kuivuu liikaa. Ainoastaan sahan oma lämpövoimala ei kuulu lakon piiriin.

Jos sopimalla jotain koitetaan saada aikaa, kaikkien tarvitsisi tulla vastaan.

Korkeakosken saha pysähtyi tasaamon yövuoron päätyttyä torstaiaamuna kello 6.00. Työntekijät palaavat töihin maanantaina. Tero Mäkistä mietityttävät lakon kustannukset.

– En haluaa edes tietää, mitä tämä maksaa Suomelle tai työnantajalleni. Hallituksen täytyy kantaa oma vastuunsa lakon hintalapusta.

Hänen veljensä, kunnossapitoasentaja Juho Mäkinen on samoilla linjoilla.

– Hallitus ei voi sanoa, että me olemme yksin aiheuttaneet tämän, kun se ei suostu rakentaviin neuvotteluihin. Jos sopimalla jotain koitetaan saada aikaa, kaikkien tarvitsisi tulla vastaan.

Kunnossapitoasentaja Juho Mäkistä harmittaa, että lakosta kärsii myös oma työnantaja, joka maksaa hänen ja muiden Korkeakosken sahalla työskentelevien palkan.

Juho Mäkinen toimii lakkovahtina puolustaakseen muun muassa lakko-oikeutta.

– Se on meidän ainoa keinomme puolustautua eikä se missään nimessä kuulosta hyvältä, että sitä aiotaan rajata.

UUSI SUURLAKKO

Perjantaina puolilta päivin miehet saavat puhelimiinsa viestin Teollisuusliitosta. Viesti kuuluu näin: Työpaikkasi on lakossa 14.–16.2. Lakko koskee tes:n mukaisia töitä ja työntekijöitä.

– Ei nyt päässyt isosti yllättämään, että tämä ei jäänyt tähän. Olemme jo henkisesti valmiita siihen, että lakot jatkuvat, Tero Mäkinen toteaa.

– Kyllähän sen näkee kaikesta, ettei hallitus ole yhteistyökykyinen. Samalla se kiusaa työnantajiakin, tuumaa puolestaan Haukijärvi.

Juupajoella toimiva UMP Korkeakosken saha on mäntysaha. Se tuottaa vuodessa 350 000 kuutiota sahatavaraa.

Juho Mäkinen uskoo, että Korkeakosken sahalla riittää taistelutahtoa etenkin nyt, kun järjestäytymisastekin on noussut.

– Toivon kuitenkin, että asiat pystyttäisiin sopimaan siellä isolla kirkolla, ettei meidän tarvitsisi täällä toisiamme kytätä.

Mäkisen veljekset viettävät lakkopäivän illan työkavereiden seurassa. Heillä on tiedossa sahan kunnossapidon saunailta. Saunomisen lisäksi luvassa on jääkiekko-ottelu Ilves-Kärpät.

– Olemme sopineet esimiehen kanssa, että saunassa ei sahata. Se on lakonalaista työtä, Juho Mäkinen veistelee.

Olemme jo henkisesti valmiita siihen, että lakot jatkuvat.

Teollisuusliitto on järjestänyt viime syksystä alkaen tunnin mittaisia ulosmarsseja ja päivän lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista:PainavaSyy – Teollisuusliitto.