Lakkojunassa: ”Kohta duunarilla ei ole sananvaltaa enää mihinkään”
Hallituksen säästö- ja heikennystoimet saavat laajaa kritiikkiä Teollisuusliiton jäsenistöltä. Oulusta Senaatintorin mielenosoitukseen matkanneessa junassa puhututtivat erityisesti työelämään kohdistuvat heikennykset.
On varhainen torstaiaamu. Räntäsateinen Oulun rautatieasema toivottaa hyvää matkaa sadoille Teollisuusliiton jäsenille. Määränpää on Helsingin Senaatintori, missä matkalaiset osallistuvat SAK:n ja STTK:n STOP nyt! -mielenosoitukseen.
Aikaisesta aamusta huolimatta laaja jäsenjoukko on lähdössä innokkaana kertomaan mielipiteensä Suomen hallituksen tekemistä sosiaali- ja työttömyysturvan leikkauksista sekä esittämistä työelämän heikennyksistä.
– Jos tänään ei ole valmis lähtemään viemään hallitukselle sitä viestiä, että nyt riittää, niin ei valmiutta tule koskaan, sanoo Kraton Chemical Oy:n pääluottamusmies Marko Käpynen.
Käpysen mielestä hallituksen esittämät työelämän heikennykset ovat niin rajuja, että painava viesti on hallituksen suuntaan lähetettävä.
– Tässä taistellaan oikeasti isoista asioista, Käpynen sanoo.
– Jos luottamusmiehen ohi saadaan sopia työehdoista, se tarkoittaa pitkässä juoksussa sitä, että mitä virkaa luottamusmiehellä on ja mitä virkaa liitoilla on. Onko meillä enää liittoja, jotka neuvottelevat meidän sopimuksistamme. Kaikki tulee tämän jälkeen neuvottelematta ja työnantajan sanelusta.
KÄSITTÄMÄTÖNTÄ YKSIPUOLISUUTTA
Orpon-Purran-hallituksen leikkaus- ja heikennystoimia vastustava mielenosoitus on osa SAK:laisten liittojen yhteistä #PainavaSyy-kampanajaa.
Osana kampanjaa Teollisuusliitto järjestää kaksipäiväisiä lakkoja yli 700 toimipaikalla. Ensimmäinen ja toinen helmikuuta järjestettävän lakon piirissä on noin 60 000 teollisuuden työntekijää. Lue tästä lisää lakonalaisista toimipaikoista.
Kaksipäiväiseen lakkoon osallistuvat myös Pölkky Oy:n työntekijät. Pölkky omistaa useita sahoja ja puunjalostuslaitoksia ympäri Pohjois-Suomea.
Pölkyn Kuusamon toimipisteen pääluottamusmies Jussi Väätäjä sanoo, että vain joitakin työtehtäviä jäi lakon ulkopuolelle.
– Onhan tämä ihan käsittämätöntä. Tämä on menossa kohti pelkkää sanelupolitiikkaa. Duunarilla ei ole kohta mitään sanavaltaa mihinkään asiaan, Väätäjä sanoo.
Väätäjän mielestä hallitus kohdistaa heikennys- ja leikkaustoimia nyt vain työntekijöihin. Oikeudenmukaisuus puuttuu toimista kokonaan.
Yksi isoimmista asioista on hallituksen halu puuttua työmarkkinoihin rajaamalla lakko-oikeutta, lisäämällä paikallista sopimista ja sementoimalla vientimallin.
– Miten etuja valvotaan tulevaisuudessa, kun ollaan viemässä lakko-oikeutta ja muitakin oikeuksia. Työntekijälle jää vain velvollisuuksia. Työpaikoilla alkaa olla täysi mielivalta näiden toimenpiteiden jälkeen, Väätäjä miettii.
Samaa pohtii Outokumpu Chrome Kemin kaivoksen pääluottamusmies Pasi Heikkinen. Pelko on, että työnantaja haluaisi ajaa alas koko työehtosopimusjärjestelmän. Silloin poistuisivat niin luottamusmiehet kuin työehtosopimuksetkin.
Tämä alkaa tuntua kuin Amerikan mallilta, että kohta tehtaan porteilla kysytään, kuka tulee meille kymmenellä eurolla töihin.
– Pitää muistaa, että tes tuo meille paljon muutakin kuin palkkaa. Tämäkin pitäisi ottaa laskelmissa huomioon, Heikkinen sanoo.
– Tämä alkaa tuntua kuin Amerikan mallilta, että kohta tehtaan porteilla kysytään, kuka tulee meille kymmenellä eurolla töihin.
Myös Outokummun Kemin kaivoksella lakkoillaan torstaina ja perjantaina. Heikkisen mukaan lähes kaikki työntekijät ovat lakossa.
TULEVAISUUTTA AJATELLEN
Juna kiitää kohti etelää. Välillä pysähdytään poimimaan mielenosoitukseen osallistuvia Kokkolasta, Pietarsaaresta ja Seinäjoelta.
Mielenosoitukseen on matkalla myös Tekniseri Kempeleen pääluottamusmies Maijaliisa Pollari. Painotuotteita, tiivisteitä ja eristeitä teollisuuden tarpeisiin tuottavan Tekniserin työntekijät ovat olleet hallituksen toimista ihmeissään.
Lakot ja mielenilmaisut saavat Pollarin mukaan tekniseriläisten tuen.
– Kyllä kaikki ymmärtävät, että tässä ei ajatella vain omaa napaa vaan tulevaisuutta ja seuraavaa työväkeä, Pollari sanoo.
Hallituksen esittämistä työelämän heikennyksistä ollaan huolissaan Kempeleessäkin. Pollarin mielestä suomalainen työelämä ei ole ollut niin rikki, että sitä pitäisi hallituksen esittämillä toimilla paikata.
– Ei missään nimessä. Mitä tahansa johdetaan sopimisella ja yhteistyöllä. Näen vain, että ahneudella ei ole mitään rajaa. Täytyyhän työläisenkin elää.
Myös Nokia Solutions and Networksilla Oulussa työntekijät ovat olleet tyrmistyneitä hallituksen esityksistä. Pääluottamusmies Keijo Alahuhtalan mukaan pettyneitä on paljon.
Hallitus on heikentämässä niin paljon työntekijän asemaa, että tämä kokonaisuus puhututtaa työpaikalla.
– Tällaista hallitusohjelmaa ei kyllä odotettu tulevaksi. Moni ihminen tuntee tulleensa petetyiksi ja se aiheuttaa harmitusta, Alahuhtala kertoo työntekijöiden tuntemuksista.
Ihmetystä Nokian työntekijöissä on aiheuttanut muun muassa vuorotteluvapaan poisto. Alahuhtala sanoo, että vuorotteluvapaan käyttö on ollut heidän työpaikallaan suosittua.
– Hallitus on heikentämässä niin paljon työntekijän asemaa, että tämä kokonaisuus puhututtaa työpaikalla.
HUOLI TULEVASTA TYÖVÄESTÄ KASVAA
Teollisuusliiton jäsenten kritiikki hallituksen esityksistä ei kohdistu ainoastaan jo nyt työssä käyvien työntekijöiden työelämän heikennyksiin. Jäsenillä on myös suuri huoli tulevista työntekijöistä.
– Kyllä minua hirvittää se tilanne perheissä, että jos molemmat vanhemmat ovat työttöminä. Perheessä on lapsia ja lapsikorotukset viedään. Kuinka paljon tämä vaikuttaa lapsiin, Pölkyn pääluottamusmies Väätäjä kysyy.
Hallituksen esittämillä sosiaali- ja työttömyysturvan leikkaustoimilla lisätään lapsiperheköyhyyttä. Lisäksi hallitus on heikentämässä myös opiskelijoiden asemaa muun muassa jäädyttämällä opintotuen indeksikorotukset.
– Puhutaan, että Suomi on mallimaa sivistyksessä ja opetuksessa. Opiskeluajat pitenevät, kun indeksijäädytykset tulevat ja opiskelu muuttuu lainapainotteisemmaksi, Väätäjä lisää.
Myös Outokumpu Chrome Kemin kaivoksen pääluottamusmies Pasi Heikkinen muistuttaa hallituksen suunnitelmista, että vuoden määräaikaisuuksia ei tarvitsi perustella.
– Elämälle on vaikea rakentaa pohjaa. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus on varmuus siitä, että ihminen pystyy alkaa rakentaa elämäänsä, Heikkinen sanoo.
EI VIELÄ RIITÄ
Yli kuuden tunnin junamatka on päättymässä. On aika pukea päällysvaatteet ja kerätä banderollit.
Vaikka Senaatintori täyttyy mielenosoittajista ja laajat lakot hiljentävät taloutta, teollisuusliittolaisista moni uskoo, että lisää toimia on yhä tehtävä.
– En jaksa uskoa, että tämä kahden päivän lakot vielä riittävät. Jos kemian sektorimme suurimman ja kauneimman eli Nesteen alasajo ja ylösajo kestävät useita viikkoja ja tämä ei tunnu hallituksessa, niin mikä sitten. Pahaa pelkään, että kun vuoden päästä on tes-neuvottelut, olemme todella vaikeassa tilanteessa, Kraton Chemical Oy:n pääluottamusmies Käpynen sanoo.
Samaa uskoo myös Tekniserin pääluottamusmies Pollari.
– Vähän pelkään, että hallituksen päätä ei käännetä mihinkään suuntaan, Pollari ennakoi.
– Toivon, että neuvottelua ja yhteistyötä edistettäisiin. Nyt kymmenien vuosien aikana rakennettu sopimusyhteiskunta uhkaa hävitä yhdessä silmänräpäyksessä.
Teollisuusliitto on järjestänyt viime syksystä alkaen tunnin mittaisia ulosmarsseja ja päivän lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista: PainavaSyy – Teollisuusliitto.