Presidentti Volodymyr Zelenskyin johtama Ukrainan hallitus ajaa rajoituksia lakko-oikeuteen.

Ukrainassa lisää rajoituksia sotatilan aikana

9.1.2024

TEKSTI HEIKKI JOKINEN
KUVA AP/LEHTIKUVA

Presidentti Volodymyr Zelenskyi allekirjoitti elokuussa 2022 lain numero 5 371. Se peruutti useita työntekijöiden oikeuksia. Laki lakkautti työehtosopimukset 70 prosentilta Ukrainan työntekijöistä.

Nyt heidän on sovittava itse kaikista työehtoihinsa liittyvistä asioista työsopimuksessaan. Irtisanomisille ei enää tarvita laillista syytä.

Presidentin Kansan palvelija -puolue oli ajanut lakia jo vuodesta 2021. Se sai lain läpi sotatilan aikana, koska lakia vastustaneet mielenosoitukset olivat kiellettyjä.

Laki herätti vahvaa vastusta kotimaassa ja kansainvälisesti. Kansainvälinen työjärjestö ILO totesi lain olevan selvästi kansainvälisten sopimusten ja EU:n lakien vastainen. Huomio auttoi: aivan viime hetkellä laki muutettiin vain sotatilan aikana voimassa olevaksi.

Zelenskyin hallinto muutti muitakin työelämän lakeja. Pysyviksi säädettiin muun muassa nollasopimusten salliminen sekä työajan pidennys.

Ukrainan hallitus ajaa kovia rajoituksia lakko-oikeuteen.

Nyt Ukrainan hallitus ajaa kovia rajoituksia lakko-oikeuteen. Euroopan teollisuustyöläisten järjestö IndustriALL kritisoi lokakuussa jyrkästi uutta lakkoja rajoittavaa lakiesitystä. Se menee jopa Orpon-Purran hallituksen ajamia rajoituksia pidemmälle.

Esitys rajoittaisi varoituslakot yhteen tunnin mittaiseen. Työnantaja saisi tietyin ehdoin rajoittamattoman oikeuden korvaukseen lakon tuomista vahingoista. Korvauksen maksajiksi voidaan tuomita ammattiosaston johtajat.

Liiton lakkorahastolle tulisi vero ja lakolle luotaisiin monimutkainen säännöstö. Lakko voidaan tuomita laittomaksi, jos se rikkoo omistusoikeutta. Työnantajan oikeutta työsulkuun laajennettaisiin.

EU:n komissio julkaisi marraskuussa selvityksen Ukrainan EU-jäsenkelpoisuuden etenemisestä. Sen mukaan maa on ”varhaisessa vaiheessa” sosiaalipolitiikan ja työllisyyden alalla. Se on edistynyt vain ”rajoitetusti”.

Komissio edellyttääkin Ukrainan luovan uuden, EU-direktiivien mukaisen kehyslainsäädännön työelämän ja työterveyden aloille. Lain on vahvistettava kaksi- ja kolmikantaa sekä työmarkkinaosapuolia. Siis myös ammattiliittoja.