Koepesulassa juurikasnäytteestä pestään kura ja lika pois. Kristian Saarinen varmistaa pesusta tulleiden juurikkaiden laadun.

Me teemme sinunkin sokerisi

KUVAT JA TEKSTI VESA-MATTI VÄÄRÄ

Sucros Oy:n Säkylän juurikassokeritehdas käy vuosittain syyskuusta joulukuuhun. Sesongin aikana juurikkaita käsitellään joka päivä noin 7,5 miljoonaa kiloa, josta saadaan noin miljoona kiloa valmista kidesokeria. Tehdas tuottaa lähes puolet Suomessa kulutetusta sokerista.

Tämänkokoisen juurikaskasan käsittelyyn kuluu Sucroksen työntekijöiltä noin kahdeksan tuntia. Juurikasta leikataan 330 tonnia tunnissa. Logistiikka toimii niin, että joka kahdeksas minuutti tarvitaan rekka-autollinen juurikasta, jotta tehdas pysyy hereillä. Tehtaalle saapuu päivässä noin 200 kuormaa noin 160 kilometrin säteeltä.
Juurikasmuusista analysoidaan sokeripitoisuus. Viljelijä saa korkeamman sokeripitoisuuden juurikaslastista korkeamman hinnan. Juurikkaan sokeripitoisuus vaihtelee 14–17 prosentin välillä. Tuula Eskola laittaa juurikasmuusinäytteen analysaattoriin sokeripitoisuuden varmistamiseksi sekä säilöö näytteen mahdollista jatkotarkistusta varten.
Leikelähettämöön tulee juurikkaan kuituosa, mistä on sokeri erotettu. Juurikkaasta ei mene mitään hukkaan. Kuitu kuljetetaan karjatiloille lehmien ruuaksi.
Valmis sokeri varastoidaan sokerisiiloihin, joihin mahtuu 22 miljoonaa kiloa sokeria. Sucroksen siiloista sokeri kuljetetaan teollisuusasiakkaiden siiloihin sekä Porkkalaan Suomen Sokerille pakattavaksi kilon pakkauksiin.

Koko tehdasta ajetaan keskusvalvomosta. Melkein koko prosessi pesusta kiteytykseen operoidaan tietokoneiden avulla. Kentällä on vain pari laitosmiestä ja leikkurin terän vaihtaja. Lisäksi kenttäoperaattorit työskentelevät voimalaitoksella, kalkkiuunilla, sokerivarastossa ja pesuasemalla.
Sokerimehu ajetaan säiliöihin ja keitetään niin kauan, että vesi on haihtunut ja sokeri alkaa kiteytymään. Kidemassa lingotaan alakerran sokerilingoilla kuivaksi. Kideosa jatkaa sokerina sokerivarastoon ja nesteeksi jäänyt melassisiirappi käytetään rehuksi. Pääluottamusmies Mika Toivonen (vas.) ja tehdaspäällikkö Jussi Urponen seuraavat prosessia.
Siiri Jaakkola on tullut tehtaalle syyskuun lopussa kausityöntekijäksi. Jaakkolan tehtävänä on irrottaa ja teroittaa vanhat terät sekä vaihtaa teräkasetteihin asetetut uudet terät paikoilleen leikkuriin. Jaakkola on tyytyväinen työtahtiin ja antaa kehut työporukalle.

Mikko Palmen toimii tehtaan käynnin aikana sokerivarastolla sokerin pääajurina ja työskentelee välikaudella putkiverstaalla. Yksi sokerisäkki painaa 900 kiloa.
Kirsi Kiuru työskentelee tehtaan laboratoriossa. He varmistavat tuotteen puhtauden. Kiuru on työskennellyt tehtaassa syyskuusta alkaen vakituisena työntekijänä.
Ritva Aaltonen varmistaa laboratoriossa käynnissä olevan prosessin kuiva-ainepitoisuuden laatua. Aaltonen on työskennellyt tehtaalla vuodesta 1982 ja kehuu työpaikkaa loistavaksi. Labran työt ovat vaihtelevia. Syksyn 2–3 kuukauden sesonki on oma juttunsa, välikaudella tehdään voimalaitoksen analyysejä ja koko teollisuusalueen jätevesianalyysien seurantaa. Välikaudella siiloista lähtevä sokeri analysoidaan myös kuormakohtaisesti.
Emma Ahtola työskentelee tarvikevaraston hoitajana ja trukkikouluttajana. Ahtola käy myös kiireapulaisena ajamassa sokerivarastolla trukkia ja hoitaa turvallisuuskierroksia. Työntekijät voivat noutaa varastosta tavaraa myös itsenäisesti henkilönumeroa vastaan tavaran koodilukijalla. Tavaroilla on omat paikkansa, mutta välillä Ahtolan vaihdettua tavaroiden paikkoja työntekijät kyselevät kiukkuisena mihin tavarat on laitettu.
Pääluottamusmies Mika Toivonen työhuoneessaan.