Pohjanmaan Liittomiitissä keskusteltiin oikeistohallituksen suunnitelmista. Kuvassa kasvot kameraan päin ovat Seppo Niemiaho ja Jari Kuitti.

Painavan syyn äärellä Ähtärissä

TEKSTI MARIA MARKUS
KUVAT ANNE KALLIOLA

Pohjanmaan Liittomiitissä joulukuussa oli vakava tunnelma, sillä päivän teemana oli hallituksen suunnittelemat leikkaukset ja työehtojen heikennykset.

Joukko Teollisuusliiton Pohjanmaan toiminta-alueen liittoaktiiveja kokoontui Ähtäriin Hotelli Mesikämmeneen itsenäisyyspäivän jälkeisenä perjantaina pohtimaan, kuinka hallituksen kaavailemat työehtojen heikennykset, lakko-oikeuden rajoitukset ja sosiaaliturvaleikkaukset tulevat vaikuttamaan teollisuustyöläisten arkeen ja elämään.

– En ollut vielä kuullutkaan kaikista kaavailluista muutoksista. Kun nyt näin kokonaispaketin kaikista niistä asioista, joilla hallitus aikoo työelämää kurjistaa, tuntuuhan se hurjalta. Varsinkin, kun meilläkin alkoivat lomautukset viime tammikuussa, Buster-veneitä valmistavassa Inhan Tehtaat Oy:ssä työn tutkimuksen ja kehittämisen asiantuntijatehtävissä työskentelevä Kari Nokelainen toteaa.

Kari Nokelainen Inhan Tehtaat Oy:stä toivoo, että ihmiset heräisivät ay-asioihin ja haluaisivat olla mukana porukassa, joka ajaa heidän asiaansa.

– Suurimpana huolena koenkin nyt sen, että irtisanomissuojaa aiotaan heikentää. Myös ansiosidonnaisen leikkaukset huolettavat. Yrityksessä, joka tekee pääasiassa sesonki- ja vapaa-ajantuotteita eli veneitä, lomautukset ovat tärkeä keino selviytyä väliaikaisesti hiljaisemmista jaksoista.

Nokelainen on Inhan Tehtaat Oy:n pääluottamusmies jo toiseen otteeseen. Aiemmin hän on toiminut työsuojeluvaltuutettuna toistakymmentä vuotta ja peräti 20 vuotta ammattiosastonsa sihteerinä. Hän harmittelee, että ruukkihenkeä ei tunnu olevan enää samalla tavalla kuin vielä joitakin vuosikymmeniä sitten.

– Nyt jos koskaan olisi tärkeää, että ihmiset heräisivät ay-asioihin ja haluaisivat olla mukana porukassa, joka ajaa heidän asiaansa.

SAAVUTETUISTA EDUISTA ON PIDETTÄVÄ KIINNI

Myös huoltomies Jari Kuitti Akonkosken Saha Oy:stä toivoo, että hallituksen suunnitelmat laittaisivat ihmiset miettimään ammattiliittojen toiminnan merkitystä ja tärkeyttä.

– On harhaluulo, että kovalla työllä saadut edut, kuten lomarahat ja muut, tulevat säilymään ikuisesti. Harmittaa, kun ei oikein tunnuta ymmärtävän, kuinka tärkeää on tehdä ay-työtä jo olemassa olevien etujenkin säilyttämiseksi, hän toteaa.

Kuitti lähti mukaan ammattiliittotoimintaan jo vuonna 1987 ja toimii nyt yrityksessään pääluottamusmiehenä. Työuraa hänellä on saman työnantajan palveluksessa takanaan jo täydet 40 vuotta.

Vaikka esimerkiksi lapsiperheisiin kohdistuvat leikkaussuunnitelmat eivät häntä tai hänen työkavereitaan juuri kosketa, sillä yrityksen ikäjakauma kallistuu keski-iän paremmalle puolelle, on hän seurannut keskustelua teeman ympärillä tarkasti.

Huoltomies Jari Kuitti Akonkosken Saha Oy:stä toivoo, että hallituksen suunnitelmat laittaisivat ihmiset miettimään ammattiliittojen toiminnan merkitystä ja tärkeyttä.

– Ikävältähän tämä vaikuttaa. Olen myös skeptinen leikkausten työllistävien vaikutusten suhteen. Miten leikkauksilla voidaan saada työttömiä töihin, kun ainakaan täällä maaseudulla ei liiemmin ole työpaikkoja, eikä kaikilla ole tarvittavaa koulutustakaan? Sitä paitsi monille työnhakijoille ikäkin tulee vastaan, hän pohtii.

Myöskään Akonkosken Saha ei ole välttynyt viime aikoina lomautuksilta.

– Nyt on yhdeksäs viikko menossa, kun ollaan tehty kolmepäiväistä viikkoa.

LOMAUTUKSET TUNTUVAT LOMPAKOSSA

Muutosneuvottelut ja lomautukset ovat olleet ajankohtainen asia myös Alavus Ikkunat Oy:ssä.

– Jouluviikko on ensimmäinen lomautusviikko, ja muutenkin mennään lyhennetyillä työviikolla. Totta kai se lompakossa tuntuu, kertoo tehtaan ovi- ja maalauslinjastoilla työskentelevä Riikka Javanainen.

Hän päätti osallistua Ähtärin koulutuspäivään saadakseen lisätietoa suunnitelluista leikkauksista ja viedäkseen tietoa työkavereilleen.

– Kaikki eivät ole vielä edes sisäistäneet, mikä tämä juttu oikein on.

Riikka Javanainen Alavus Ikkunat Oy:stä osallistui Ähtärin koulutuspäivään saadakseen lisätietoa suunnitelluista leikkauksista ja viedäkseen tietoa työkavereilleen.

Javanainen liittyi Teollisuusliiton jäseneksi vasta vuosi sitten, työkavereidensa innostamana, mutta on sinä aikana käynyt jo viidessä liiton järjestämässä koulutuksessa tai tapahtumassa.

– Olen osallistunut erityisesti naisille suunnattuihin juttuihin ja saanut niissä paljon uusia tuttuja. Seuraavaksi menen tietotekniikan peruskurssille.

Vuodenvaihteessa Javanainen aloittaa työpaikkansa työsuojeluvaltuutettuna. Sitä ennen hänellä saattaa olla edessään lakkovahdin hommia.

– Jos lakkoon päädytään, olen lakkoaamuna puoli kuudelta portilla seisomassa. (Haastattelu tehtiin ennen #PainavaSyy-toimintapäivää, toim. huom.)

Teollisuusliiton järjestämistoimitsija Vesa Autio kertoi koulutuspäivässä hallituksen valmistelemista työehtojen heikennyksistä.

RAJUIMMAT LEIKKAUKSET KOSKAAN

Alavus Ikkunat Oy:ssä työskentelevä Jorma Saarimäki on puolestaan jo ammattiliittokonkari ja muistaa jopa päivämäärän, jolloin hän liittyi liiton jäseneksi: 13.6.1983. Hän pitää maan hallituksen suunnittelemia leikkauksia rajuimpina koskaan.

– Kyllähän me Sipilän hallituksen leikkauksiakin vastaan taistelimme ja lakkoilimme. Mutta nämä nyt kaavaillut leikkaukset ovat vielä huomattavasti massiivisempia. Työntekijät on nyt tiputettu vanhasta kolmikantaneuvotteluperinteestä kokonaan pois, hän summaa.

Alavus Ikkunat Oy:ssä työskentelevä Jorma Saarimäki pitää hallituksen suunnittelemia leikkauksia rajuimpina koskaan.

Sen lisäksi, että häntä huolettaa suoraan työntekijöiden perusturvaan kohdistuvat leikkaussuunnitelmat, hän suhtautuu vakavasti myös siihen, että leikkaukset heikentävät toteutuessaan merkittävästi myös luottamusmiesten asemaa ja neuvottelumahdollisuuksia.

– Ja sehän sitten vaikuttaisi tietysti myös ihan rivityöntekijän asemaan, sillä vaikka työpaikoilla on toki vahvojakin henkilöitä, jotka voivat neuvotella itselleen hyvät sopimukset, kaikki eivät siihen pysty ja ovat täysin työnantajan armoilla. Liittoaktiivina olen aina halunnut seisoa heikompien puolella, niin nytkin.

Miten voidaan lisätä ostovoimaa ja työllistymistä, jos työntekijöiden tulot tippuvat entisestään?

Veneentarkastaja Seppo Niemiaho Inhan Tehtaat Oy:stä pitää leikkaussuunnitelmia lyhytnäköisinä ja jopa törkeinä.

– Nehän ovat ihan EK:n yksipuolisesti sanelemia, hän lataa eikä usko, että suunnitelmien vaikutukset olisivat ainakaan työllistäviä, päinvastoin.

– Miten voidaan lisätä ostovoimaa ja työllistymistä, jos työntekijöiden tulot tippuvat entisestään, hän kysyy.

Veneentarkastaja Seppo Niemiaho Inhan Tehtaat Oy:stä ei niele väitettä siitä, että Suomi olisi täynnä työpaikkoja odottamassa työntekijöitään.

Hän ei myöskään niele väitettä siitä, että Suomi olisi täynnä työpaikkoja odottamassa työntekijöitään.

– Paikkoja riittää matalapalkka-aloilla ja toisaalta korkeasti koulutetuille. Mutta entäs muille, kolmatta kauttaan varapääluottamusmiehen tehtävää hoitanut Niemiaho kysyy.

Remu Oy:ssä hitsaajana työskentelevä Thomas Lindemania huolettaa muun muassa ensimmäisen palkallisen sairaslomapäivän poistuminen.

KOHTUUTTA PELIIN

Seulakauhoja ja kaivinkoneen ponttoneja valmistavassa Remu Oy:ssä Ähtärissä kuusi vuotta työskennellyt hitsaaja Thomas Lindeman kertoo jakavansa samat huolet kuin muutkin koulutukseen osallistuvat.

– Oman tilanteeni kannalta huolettaa lisäksi muun muassa ensimmäisen palkallisen sairaslomapäivän poistuminen.

Ensimmäisen palkallisen sairaslomapäivän poistuminen huolettaa.

Remu Oy:ssä päädyttiin muutosneuvotteluiden myötä kuukausi sitten laajoihin lomautuksiin ja muutaman työntekijän irtisanomiseenkin. Vain seitsemän miestä jäi töihin. Lindeman kertoo, että siitäkin huolimatta työpaikalla on ihan hyvä ilmapiiri. Se, mikä häntä huolettaa, on tilanne, jossa laitetaan ”kova kovaa vastaan”.

– Toivoisin molemmilta osapuolilta kohtuutta.