Työntekijät marssivat pihalle. Eturivissä pääluottamusmies Miika Peltola ja varapääluottamusmies Samuli Joutsen.

Ulosmarssi Teerijärven Rani Plastilla: ”Ei tutise puntti täälläkään”

TEKSTI JOHANNES WARIS
KUVAT JOHANNES TERVO

Rani Plastilla maan hallituksen heikennysehdotuksia vastaan suunnattuun ulosmarssiin osallistuttiin vapailta ja sairauslomaltakin. Ruuviakin olisi varaa vielä kiristää, luottamusmiehet kertovat.

Suomen hallituksen suunnittelemia leikkaustoimia vastustavat Teollisuusliiton jäsenten ulosmarssit jatkuivat keskiviikkona 4.10.2023 yhteensä 23 työpaikalla Vaasan ja Keski-Suomen vaalipiirien alueilla. Ulosmarssit ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

Pohjanmaalla työntekijät marssivat Kronobyn kunnassa sijaitsevan Teerijärven muoviyritys Rani Plastin lisäksi ulos muun muassa Pietarsaaren OSTP:ltä, Seinäjoen Nordecilta ja parista Vaasan ABB:n yksiköstä.

Noin 70 työntekijää osallistui ulosmarssiin Teerijärven Rani Plastilla. Vasemmalta varapääluottamusmies Samuli Joutsen, työsuojeluvaltuutetty Kimmo Järvenpää ja pääluottamusmies Miika Peltola.

Rani Plastilla kellon lyödessä kaksi iltapäivällä tehtaan portista kävelee joukko työntekijöitä, etunenässä pääluottamusmies Miika Peltola, työsuojeluvaltuutettu Kimmo Järvenpää ja varapääluottamusmies Samuli Joutsen.

– Porukka on herännyt. Se tulee esiin kahvipöytäkeskusteluissa, kun käydään läpi mitä sieltä hallitusohjelmasta löytyy. Alkaa olla sellainen fiilis, että me emme luovuta ennen hallitusta, pääluottamusmies Peltola sanoo.

Voin kertoa, että puntti ei tutise täälläkään. Valmiutta löytyy kovempiinkin toimenpiteisiin.

Tunnelma on hyvä ulosmarssijoiden ryhmittyessä munkki- ja mehujonoon syysauringonpaisteessa. Yli seitsemänkymmentä Teollisuusliiton jäsentä osallistuu vuoronvaihdon yhteydessä järjestettävään ulosmarssiin.

Melko hyvin työpaikalla, jossa työskentelee noin 180 Teollisuusliiton jäsentä hyvin erilaisissa työvuoroissa, luottamusmiestrio kertoo.

– Valtiovarainministeri Riikka Purra on sanonut, että hänellä ei puntti tutise ay-liikkeen takia. Voin kertoa, että puntti ei tutise täälläkään. Valmiutta löytyy kovempiinkin toimenpiteisiin, Peltola sanoo.

Samaan aikaan hän kuitenkin pitää valitettavana, että työnantaja joutuu kärsimään hallituksen synneistä. Rani Plastilla ulosmarssi järjestettiinkin niin, ettei tuotanto keskeytynyt.

Mielestäni tämä ulosmarssi ei yhtään heikennä yrityksen imagoa. Päinvastoin.

– Mielestäni tämä ulosmarssi ei yhtään heikennä yrityksen imagoa. Päinvastoin. Saattaa jopa parantaa yrityksen mainetta, kun työnantaja ei millään tavalla pyri estämään meitä esittämästä mielipidettämme, Peltola sanoo.

LOMAUTUKSET KIRPAISEVAT KOVEMPAA

Luottamusmiesten mielestä työpaikan keskusteluissa eniten tapetilla ovat olleet varsinkin ensimmäinen sairauslomapäivä omaan piikkiin ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikennykset.

– Ansiosidonnaisen heikennys koskisi myös lomautettuja, muistuttaa kolme vuotta sitten taloushallinnon konttorihommat teollisuustyöhön vaihtanut Päivi Granbacka. Hän työskentelee tällä hetkellä vuoromestarina jalostusosastolla.

”Täytyy muistaa, että on sellaisia firmoja, joissa porukkaa on pakkolomalla joka vuosi. Heitä leikkaukset kirpaisevat”, Martti Niemi sanoo. Vasemmalla vuoromestari Päivi Granbacka.

Parisenkymmentä vuotta Rani Plastilla työskennellyt Martti Niemi on samoilla linjoilla. Rani Plastilla lomautukset eivät ole olleet arkipäivää, mutta talouden tummat pilvet on täälläkin huomattu.

– Täytyy muistaa, että on sellaisia firmoja, joissa porukkaa on pakkolomalla joka vuosi. Heitä leikkaukset kirpaisevat, Niemi sanoo.

Painava syy -ulosmarssi tarjosi yli 30 vuotta tehdastyötä tehneelle Johnny Granholmille uuden kokemuksen. Ulosmarssi on Granholmin ensimmäinen vaikka ”ehkä tässä on ollut jokunen lakkopäivä vuosien varrella”.

”Jos sunnuntailisät lähtevät tulee kyllä olemaan todella vaikeaa löytää tulevaisuudessa porukkaa vuorohommiin”, Rani Plastilla yli 30 vuotta työskennellyt Johnny Granholm sanoo.

Granholmia huolettaa hallituksen toimissa se, että ei ole minkäänlaisia takeita siitä, etteikö hallitus ja osa elinkeinoelämästä haluasi viedä muutoksia vieläkin pidemmälle muokatessaan työmarkkinoita työnantajien toiveiden suuntaan.

Onhan lisien leikkaamisestakin puhuttu.

– Onhan lisien leikkaamisestakin puhuttu. Jos sunnuntailisät lähtevät tulee kyllä olemaan todella vaikeaa löytää tulevaisuudessa porukkaa vuorohommiin, Granholm sanoo.

Cecilia ja Jan Hauta-aho ovat olleet iloisia siitä, että töitä on löytynyt kotikylän liepeiltä. Nousseet elinkunstannukset ja varsinkin polttoaineen hinta on kuitenkin huolenaiheena.

Paikalla on myös vapailta työtaisteluun osallistuvia työntekijöitä, jotka halusivat ilmaista huolensa hallitusohjelman työelämäkirjauksista ja sosiaaliturvaleikkauksista.

Olen ollut sairaslomalla puoli vuotta leikkauksen jälkeen, mutta kun kuulin ulosmarssista pääluottamusmieheltä, halusin kuitenkin osallistua.

– Kun tehdään 12 tuntisia vuoroja, niin on vapaa-aikaakin sen verran, että ehtii vapailta ulosmarssiin, toteaa Jarmo Kola.

Hannu Ylipihlajamaa on terveysongelmista huolimatta saapunut paikalle.

– Olen ollut sairaslomalla puoli vuotta leikkauksen jälkeen, mutta kun kuulin ulosmarssista pääluottamusmieheltä, halusin kuitenkin osallistua.

Työsuojeluvaltuutettu Kimmo Järvenpää vastustaa jyrkästi aikuiskolutustuen lakkautusta. ”Tulevaisuudessa pitäisi olla massi kunnossa, jos meinaa alaa vaihtaa”, Järvvenpää toteaa.

Hän sanoo olevansa huolissaan hallituksen suunnitelmista, mutta on vielä odottavalla kannalla.

– Saa sitten nähdä kuinka paljon siitä menee läpi.

Jos hallitusohjelma toteutuu sellaisenaan, se tarkoittaa myös aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan lakkauttamista.

– Poikani opiskeli aikuiskoulutustuella koodariksi ja on nyt sillä tiellä. Tulevaisuudessa pitäisi olla massi kunnossa, jos meinaa alaa vaihtaa, työsuojeluvaltuutettu Kimmo Järvenpää sanoo.

Järvenpäätä kismittää muutenkin hallitusohjelman vähävaraisiin lapsiperheisiin kohdistuvat leikkaukset.

Teollisuusliiton jäsenten ulosmarssien lisäksi ay-aktiivit olivat muutenkin liikkeellä 4.10.

Kunta ja hyvinvointialojen ammattiliiton JHL:n, Palvelualojen ammattiliitto PAM:in ja Rakennusliiton yhteinen tilaisuus Vaasan torilla keräsi ihmisiä paitsi nauttimaan grillimakkarasta ja puurosta myös keskustelemaan ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta ja hallituksen leikkaussuunnitelmista.

Teollisuusliitto järjestää syys–lokakuussa kolmen viikon ajan kolmena päivänä viikossa alueellisia tunnin ulosmarsseja valikoiduilla työpaikoilla vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista.