”Unohtumaton kokemus”– puuseppäopiskelijat menestysjahdissa Taitajakisoissa
Puuseppäopiskelijat Alexander Häggman ja Jeremia Nylund osallistuivat toukokuussa Espoossa järjestettyihin Taitaja 2023-kisoihin.
Pietarsaarelaisen ammatillisen oppilaitoksen Optiman puutyötiloissa leijailee miellyttävä puun tuoksu. Keskittyneen oloisia nuoria jonottaa eri työkoneille. Opiskelijoiden työpisteet ovat hyvässä kunnossa, työkalut siistissä rivissä.
Täällä valmistaudutaan parhaillaan ammattitaidon SM-kisoihin, tänä vuonna Espoossa järjestettävään Taitaja-tapahtumaan.
Viimeisellä valmistautumisviikolla fokus on jo tiukasti kilpailuissa. Optimalta kisoihin lähtee kaksi artesaanipuuseppää.
Alexander Häggman valmistui Optimasta jo kevään korvalla ja työskentelee tällä hetkellä veneveistämö Nautorilla Pietarsaaressa. Vuonna 2023 valmistunut Häggman saa kuitenkin sääntöjen mukaan osallistua kisoihin.
Tajusin jo peruskoulussa puutyötunneilla, että tätä minä haluan tehdä.
Jatkuvan haun mallin käyttöön ottamisen jälkeen opiskelijoita valmistuu muutenkin eri tahtiin pitkin vuotta.
Häggman on hommannut itselleen vapaata töistä ja fokus on tiukasti kisavalmisteluissa, kun valmistautumisaikaa on viikko jäljellä.
– Tajusin jo peruskoulussa puutyötunneilla, että tätä minä haluan tehdä, Pedersören Ala-Ähtävällä asuva Häggman sanoo.
Häggman ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Ensimmäisenä opiskeluvuonna tie nousi Taitaja-kisoissa pystyyn semifinaalivaiheessa. Seuraavana vuonna Porissa hän sijoittui viidenneksi.
Nyt on revanssin paikka!
Tänä vuonna ilmassa onkin suuren urheilujuhlan tuntua, sillä luvassa on suuri yleisötapahtuma parin hiljaisemman koronavuoden jälkeen.
Uusikaarlepyyläiselle Jeremia Nylundille kisat ovat ensimmäiset. Oulun semifinaaleissa valmistunut työ, hänen itsensä suunnittelema kaappi, seisoo Nylundin hyvin hoidetun penkin vieressä.
Nyt on revanssin paikka!
Häggmanin tapaan Nylundkin on tehnyt ammatinvalintansa jo varhaisessa iässä.
– Tykkään siitä, että saa itse valmistaa ja korjata tavaroita, Nylund sanoo.
Työelämästä Nylund on jo saanut maistiasia työharjoittelujaksojen ja kesätöiden kautta. Kotikaupungin puuporrasvalmistaja Westwood on jo tullut tutuksi.
KOLMIVAIHEINEN KARSINTA
Opettaja Johan Keituri toimii jonkinlaisena joukkueenjohtajana ja kisavastaavana. Tie Espoon finaalitapahtumaan on kulkenut kolmen vaiheen kautta.
Ensi alkuun Keituri kartoittaa löytyykö opiskelijoilla kiinnostusta osallistua kilpailuihin. Lähes aina on löytynyt.
”Hyvän puusepän pitää olla tarkka ja kärsivällinen”
Toinen vaihe on koulun sisäinen karsintakilpailu. Halukkaat saavat tehdä aikaisemman Taitaja-finaalin tehtävän.
Kolme parasta saikin sitten osallistua Oulun semifinaaleihin.
VENEALA VETÄÄ
Pietarsaaren alueen veneenrakennusala pitkine perinteineen ja hyvine työllistymismahdollisuuksineen houkuttelee puoleensa suuren osan Optimasta valmistuvista puusepistä, Keituri kertoo.
Pohjanmaan rannikkoseudulla tehdään vuodesta toiseen leijonanosa Suomen sadoissa miljoonissa euroissa laskettavasta veneviennistä.
Puutuotesektori on Teollisuusliiton sektoreista miesvaltaisin. Puuseppien kotipesää Optiman koulurakennuksessa tarkastellessa vaikuttaa kuitenkin siltä, että tytöt ovat löytäneet puualat.
– Joillakin vuosikursseilla saattaa olla jopa enemmän tyttöjä kuin poikia, Keituri kertoo.
HUIPPUSALAINEN TEHTÄVÄ
Finalistit ovat nähneet vain yksinkertaisia piirustuksia heitä odottavasta tehtävästä. Tällä hetkellä selvää on se, että kolmelle päivälle jaetun kuudentoista työtunnin aikana on kilpailijoiden valmistettava jonkinlainen penkki.
Siinä kaikki tieto mikä tällä hetkellä irtoaa.
– Eipä tässä vaiheessa oikein voi muuta, kuin tehdä parhaansa, Häggman sanoo.
Kilpailusuorituksen maksimipistemäärä on 100 ja kaikista pienistäkin virheistä rokotetaan pistemenetyksillä.
Suoritustaso on pidettävä koko ajan korkealla.
– Kokemukseni mukaan palkintopallille pääsemiseksi tarvitaan lähemmäs 90 pistettä, Keituri sanoo. Valmentajalla on kova luotto tiimiinsä.
Mitä sitten hyvältä puusepältä vaaditaan?
– Kahta asiaa. Tarkkuutta ja kärsivällisyyttä, Nylund kommentoi.
– Niin, ja sitten pitää vaan jaksaa painaa hommia, Häggman lisää.
KULTAHUUMAA JA MITALIKAHVEJA
Espoon finaali tarjosi kilpailijoille työntäyteisiä päiviä, mutta torstai-iltapäivänä lopputulos on varmistunut. Alexander Häggman Optiman Pietarsaaren yksiköstä on voittanut kultaa 88 pisteen kilpailusuorituksella!
Hopea ja pronssi jäivät kotikenttäedun siivittämänä Espoon Omnian opiskelijoille Joonas Koposelle ja Lukas Hielkemalle.
– Oli se aika rankkaa. Kun sain piirustukset käteen, niin en nyt ehkä katunut osallistumispäätöstäni, mutta tunsin, että tästä tulee kova homma. Koko kilpailun ajan tuntui siltä, että aika oli kortilla, Häggman sanoo.
Tiesin koko ajan mitä tein.
Hän oli kuitenkin koko kilpailun ajan luottavaisin mielin. Silloinkin kun tuli hiki.
– Tiesin koko ajan mitä tein, Häggman sanoo.
Voittajapenkki tulee mukaan kotiin Pedersöreen. Ennen sitä kultapenkkiä kuitenkin esitellään koulussa.
Jeremia Nylund sijoittui finaalissa seitsemänneksi. Yleisurheilutermein siis pistesija Optimaan, vaikka aika ei ihan riittänyt tällä kertaa.
– Olen tyytyväinen panokseeni. Oli oikein hauskaa, ei mitään tavallisia koulupäiviä. Vähän kyllä stressasi, Nylund sanoo.
Nyt on Nylundillekin kertynyt arvokasta kilpailukokemusta. Ensi vuonna olisi tarkoitus ottaa uusiksi.
ENSI VUONNA UUSIKSI
Joukkueenjohtaja ja opettaja Johan Keiturikin on tyytyväinen.
– Kyllä kai tässä uskaltaa sanoa, että eiköhän oteta mitali ensi vuonnakin!
Kilpailun jälkeisenä maanantaina Pietarsaaressa juodaan mitalikahveja ja kukitetaan koulun joukkue. Menestystä on Optimalle satanut myös taloushallinnon kilpasarjassa. Optiman leipuri-kondiittoriopiskelijoiden sekä LVI-alan edustuskin on pärjännyt hyvin.
Pikkuhiljaa alkaa kuitenkin arki palata elämään. Nylundista ja Häggmanista tulee työkavereita, kun Nylund aloitta kesätyöt Pietarsaaren Nautorilla. Nylund aloittaa viimeisen ammattikouluvuotensa syksyllä.
Heinäkuussa Häggmania odottaa astuminen varusmiespalvelukseen Uudenmaan Prikaatissa.
Muita tulevaisuudensuunnitelmia ei vielä ole lyöty lukkoon. Puualan jatko-opinnot edellyttäisivät opintoja suomeksi, mikä ainakin tässä vaiheessa Häggmania vielä hiukan mietityttää.
Taitaja-kisoihin osallistumista hän suosittelee lämpimästi.
– Finaaliviikko on aika raskas, mutta on se uskomaton kokemus.
Kilpailun kokonaistulokset löytyvät Taitaja2023-tapahtuman verkkosivuilta.
Ensi vuoden Taitaja-tapahtuma järjestetään Kuopiossa 20.–24. toukokuutta. Seuraavat ammattitaidon MM-kilpailut, WorldSkills, järjestetään Ranskan Lyonissa syyskuussa 2024.