Yli 35 vuoden työuran Uudenkaupungin autotehtaalla tehneelle Asta Heikuralle irtisanomisilmoitus oli järkytys. Tehtaalla järjestetty tukipäivä sai häneltä kiitosta. Teollisuusliiton toimintaa esitteli aluetoimitsija Janne Vainio.

Satoja irtisanottiin ja lomautettiin autotehtaalta – tukipäivillä haikeutta ja toiveikkuutta

TEKSTI ALEKSI VIENONEN
KUVAT VESA-MATTI VÄÄRÄ

Uudenkaupungin autotehtaan muutosneuvottelut päättyivät satojen ihmisten irtisanomisiin ja lomautuksiin. Työnantajan tarjoamilla tukipäivillä työntekijöiden tunnelmat olivat sekä haikeat että toiveikkaat.

Vapun alla työväenjuhlatunnelma tuntuu kaukaiselta Valmet Automotive Oy:n autotehtaalla Uudessakaupungissa. Työnantaja on reilu viikko aiemmin antanut tiedon, ketkä irtisanotaan, ketkä lomautetaan ja ketkä saavat jäädä. Työpaikalla on juuri alkamassa lomautettujen ja irtisanottujen työntekijöiden tukipäivät.

Noin 450 irtisanottiin ja noin 500 lomautettiin. Irtisanomiset astuivat voimaan välittömästi ilman työssäolovelvoitetta. Työntekijät joutuivat siten jättämään kulkukortit ja haalarit naulaan saman tien. Lomautetut jatkavat vielä töissä, ja lomautusten alkamisajankohdat vaihtelevat.

Työt jatkuvat noin tuhannen ihmisen voimin. Heistä noin 600 on työntekijä- ja noin 450 toimihenkilötehtävissä.

– Ei tässä voi muuta sanoa kuin että ikävä tilanne tämä on, mutta minkäs teet. Tässä vaikuttaa tämä inflaatio ja talouskriisi, mutta myös autoalan kriisi. Ihmiset eivät oikein nyt tiedä, kannattaako ostaa sähköauto, hybridiauto vai mikä. Ennemmin odotellaan, eikä osteta mitään autoa, pääluottamusmies Jouni Varjonen sanoo.

Pääluottamusmies Jouni Varjonen on pettynyt irtisanomisiin, mutta tyytyväinen, että työnantaja tarjoaa tukea ja muutosturvakoulutusta.

Tilanne ei ole kuitenkaan toivoton. Suomessa työllisyystilanne on toistaiseksi kohtuullisen hyvä.

– Työt eivät ole mihinkään tehtaalla loppumassa, mutta ne vähenevät radikaalisti. Meillä on autoalan alihankkijana erittäin hyvä maine Euroopassa. Valitettavasti maailman markkinatilanne on huono. Muutokset ovat olleet nopeita, työsuojeluvaltuutettu Jouni Wallin sanoo.

VAROVAISEN POSITIIVINEN TUNNELMA

Työnantaja on järjestänyt irtisanotuille ja lomautetuille suunnatut tukipäivät. Niitä järjestetään molemmin puolin vappuviikonloppua. Autotehtaan vierailukeskuksessa on vappuviikonloppua edeltävänä perjantaina iso joukko rekrytointifirmojen ja oppilaitosten esittelypisteitä.

Paikalla on myös TE-toimiston, ammattiliittojen, työttömyyskassan ja muutosturvakoulutusta irtisanottaville tarjoavan Saranen-yhtiön edustus.

Meillä on autoalan alihankkijana erittäin hyvä maine Euroopassa. Valitettavasti maailman markkinatilanne on huono.

Nopea kyselykierros rekryfirmojen edustajien kanssa luo melko positiivisen vaikutelman. He tuntuvat olevan aidosti kiinnostuneita Valmet Automotiven lomautetuista ja irtisanotuista ihmisistä.

Työtä on tarjolla muun muassa Patrian Hämeenlinnan tehtaalla, jossa valmistetaan panssariajoneuvoja puolustusvoimille meille ja maailmalle. Uudenkaupungin autotehtaan työntekijöitä houkutellaan myös muuttamaan Pohjois-Ruotsiin työskentelemään akkutehtaalle.

1 000 TYÖNTEKIJÄN VÄHENNYKSET

• Valmet Automotive sai 20.3. päätökseen 16.1.2023 alkaneet muutosneuvottelut, jotka koskivat koko Uudenkaupungin autotehtaan henkilöstöä.
• Muutosneuvottelujen lopputuloksena vähennystarve oli noin tuhat työntekijää, joista noin puolet toteutettiin toistaiseksi voimassa olevina lomautuksina ja loput irtisanomisina.
• Vähennykset tulivat voimaan huhti-toukokuun vaihteessa.
• Muutosneuvottelut käynnistettiin autotehtaan laskeneen tilauskannan vuoksi.

”OLIHAN SE SHOKKI”

Tukipäiville osallistuneiden autotehtaan irtisanottujen ja lomautettujen työntekijöiden yleistunnelma on kahtalainen. Osa on selvästi edelleen järkyttynyt, eikä tulevaisuuden suunnitelmat ole vielä hahmottuneet. Osalla katse on jo suunnattuna eteenpäin.

– Olen ollut yli 35 vuotta täällä töissä. Pääosin olen ollut kokoonpanossa. Muutosneuvottelujen jälkeen sain irtisanomisilmoituksen. Viimeinen työpäiväni täällä oli 20. huhtikuuta. Uutinen oli järkyttävä. Aiemmin olen ollut kyllä lomautettuna, ja sitten olen päässyt takaisin töihin, Asta Heikura kertoo.

Hän on ollut järjestettyyn tukipäivään tyytyväinen, vaikka jatkosuunnitelmat ovat vielä hämärän peitossa.

– Minulla ei ole vielä mitään ajatuksia jatkosta. Tämä tilaisuus on ollut kyllä erittäin hyvä. Olen tehnyt työttömyyteen liittyviä viranomaisilmoituksia, ja paljon on ollut uutta asiaa. Tämä tilaisuus on täyttänyt odotukset, Heikura toteaa.

Lomautetuksi joutunut, Sudanista Suomeen 2000-luvun alussa tullut Nasra Noah kävi tukipäivillä paljon keskusteluja rekrytointifirmojen edustajien kanssa.

Tilaisuudessa on paljon maahanmuuttajataustaisia irtisanottuja ja lomautettuja. Yksi heistä on Nasra Noah, joka käy innokkaasti keskusteluja Patrian Hämeenlinnan tehtaalle työntekijöitä hakevan rekrytointifirman edustajien kanssa.

– Sain lomautusilmoituksen muutosneuvottelujen jälkeen. Mitäänhän en sille voi, että maailmantalous on tällainen. Tämä tilaisuus on ollut tosi hyvä. Minun suunnitelmanani on etsiä uutta työtä tai opiskella. Harkitsen lähihoitajan opintoja. Autotehtaalla olen ollut operaattori. Olen ollut täällä töissä nyt viisi vuotta, Noah kertoo.

Yhtä työpaikkaa olen jo hakenut. Jos se ei tärppää, niin olen miettinyt, että pitäisikö lähteä koulun penkille.

Opiskelut siintävät myös Antti Risusen mielessä. Hän on pohjakoulutukseltaan elektroniikka-asentaja ja työskennellyt autotehtaalla eri tehtävissä jo yli 11 vuotta.

– Kävin tuossa Sarasen työllistymisvalmennuksesta kuuntelemassa. Siitä jäi ihan hyvä fiilis. Olen aiemmin ollutkin yhdessä työllistymisvalmennuksessa, eli tiedän suurin piirtein, mikä siinä on kuviona. Yhtä työpaikkaa olen jo hakenut. Jos se ei tärppää, niin olen miettinyt, että pitäisikö lähteä koulun penkille. Olen ajatellut, että hakisin opiskelemaan insinööriksi tai sähköasentajaksi, Risunen sanoo.

Kolmekymppinen Antti Risunen sai irtisanomisilmoituksen 11,5 vuoden työuran jälkeen. Peruskoulutukseltaan hän on elektroniikka-asentaja.

DUUNIVALMENNUKSESTA APUA TYÖELMÄN MUUTOKSIIN

• Teollisuusliiton jäsenille suunnatusta Duunivalmennuksesta saat tukea työnhakuun, työllistymiseen ja työuran suunnitteluun. Henkilökohtainen valmentajasi auttaa vaikkapa uuden työpaikan hakemisessa tai opiskeluvaihtoehtojen pohtimisessa.
• Itseopiskelumateriaalit ovat käytettävissäsi verkossa kellon ympäri. Voit siis opiskella juuri silloin kuin itsellesi parhaiten sopii. Tukenasi on myös chat-palvelu.
• Lue lisää: www.teollisuusliitto.fi/duunivalmennus