Alexander Häggman från Optima i Jakobstad (i mitten) tog guld i tävlingsklassen för snickare. Silvret gick till Joonas Koponen (t.v) och bronset till Lukas Hielkema. Både studerar vid Omnia i Esbo. FOTO MILLY KÄHÖNEN/ TAITAJA 2023

”En upplevelse jag inte glömmer i första taget” – snickarna från Optima i Jakobstad jagade framgång i Mästare 2023

17.5.2023

TEXT JOHANNES WARIS
FOTO JOHANNES TERVO OCH PATRIK LINDSTRÖM

Artesan-finsnickarstuderande Alexander Häggman och Jeremia Nylund deltog i FM i yrkesskicklighet i Esbo. Målet var intställt på prispallen.

En behaglig doft av trä hälsar en välkommen till snickarstudenternas tillhåll på Optima i Jakobstad. Prydliga och välorganiserade arbetsbänkar, verktyg i snygga rader. Här är förberedelserna inför Mästare 2023 i full gång.

Det är bara en vecka kvar till finska mästerskapen i yrkesskicklighet som ska gå av stapeln i på olika håll i Esbo. Två artesan-finsnickarstudenter ska delta och nu ska tävlingstaktiken finslipas.

Finalisterna Alexander Häggman (t.v) och Jeremia Nylund med sina egentillverkade verktygslådor. FOTO JOHANNES TERVO

Alexander Häggman har redan fått sin examen i vintras och jobbar tillfället för underleverantören DA-Wood på båtföretaget Nautor i Jakobstad, men han får ändå delta då han utexaminerats år 2023.

Den kontinuerliga intagningen gör annars också att studenter blir klara i olika takt.

Häggman har ändå tittat in på skolan för de sista förberedelserna inför tävlingen.

– Det var redan före högstadiet i träslöjden som jag förstod att det här vill jag hålla på med, säger Häggman, som bor i Ytteresse i Pedersöre.

För Alexander Häggman är det tredje gången gillt i Mästare-tävlingen. I fjol slutade han femma i finalen.

Häggman är inte första gången i elden. Första studieåret tog vägen slut i semifinalskedet. Följande år deltog han i Mästare 2022-tävlingen i Björneborg och fick då åka hem med en femte plats i bagaget. Nu vill han ha revansch.

Den här gången blir finalen också som ett stort sportevenemang med publik och flera deltagare under samma tak efter ett par år av aningen mer begrnsade finaler på grund coronapandemin.

Nu vill han ha revansch.

För andraårsstuderande Jeremia Nylund är det frågan om tävlingsdebut. Han är i färd med att bygga ett skåp. Semifinal-arbetet från Uleåborg i vintras ligger invid den välskötta arbetstationen.

Det behövs tålamod och noggrannhet för att bli en bra snickare, säger andraårsstuderande Jeremia Nylund. I bakgrunden jobbar Joanna Nylund och Lea Wiklund. FOTO JOHANNES TERVO

Både Häggman och Nylund är inne på en bana som stakades ut i tidig ålder.

– Det var samma för mig. Jag tycker om att laga saker, säger nykarlebybon Nylund.

Nylund har också redan varit en sväng in i arbetslivet genom praktik och sommarjobb bland annat på trapptillverkaren Westwood i Nykarleby.

Både Alexander Häggman och Jeremia Nylund har ena foten inne i båtbranschen. FOTO JOHANNES TERVO

Läraren Johan Keituri fungerar som något av en team-ledare och håller i trådarna för Mästare-laget. Vägen till finalen går genom tre skeden.

I början utreder Keituri ett hurdant intresse som finns bland studenterna att tävla. Sedan följer en intern uttagning som grundar sig på tävlingsuppgiften från en tidigare Mästare-final. Efter den första uttagningen var tre klara för årets semifinalskede som gick av stapeln i Uleåborg.

Det är den österbottniska båtbranschen med sina långa anor och rätt goda sysselsättningsmöjligheter som lockar till sig en stor andel av de utexaminerade artesan-finsnickarna i nejden.

Svenska Österbotten står för lejonparten av värdet på Finlands båtexport i mångmiljonklassen.

Lärare Johan Keituri och första årets snickarstudenter Elna Enkvist och Filip Lindholm. FOTO JOHANNES TERVO

Då man tittar omkring verkar det ocskå som om flickorna hittat träbranschen på ett sätt som inte alls verkade vara läget för ens tio för att inte tala om över 20 år sedan.

– På några årskurser kan det vara mer än hälften flickor, säger Keituri.

HEMLIGT IN I DET SISTA

Finalisterna har fått ta del av väldigt enkla ritningar och de vet vad som komma skall. Under 16 timmar fördelat på tre dagar i Esbo ska de tillverka någon typ av pall. Det är allt de tävlande får veta på förhand.

Resten är hemligt.

– Jag vet inte om ja kan lägga något annat mål än att göra mitt bästa, säger Häggman.

Det gäller att vara välförberedd. Finalisterna och läraren Johan Keituri bekantar sig med ritningar för tidigare finalarbeten.  FOTO JOHANNES TERVO

I tävlingarna är maxpoängen 100 och det blir poängavdrag för ofullständiga prestationer, och det kan röra sig om små missar som

– Det ska vara en insats på någonstans där vid 90 poäng på en skala från 0 till 100 om man ska vara på prispallen, säger Keituri.

Det behövs två saker: noggrannhet och tålamod.

Vad är det som krävs då för att bli en bra snickare?

– Det behövs två saker: noggrannhet och tålamod, säger Nylund.

–  Ja, och sen gäller det att orka ”måra åpå”, tillägger Häggman.

FOTO JOHANNES TERVO.

SEGERYRA OCH MEDALJKAFFE

Det var tunga och verkligen hektiska dagar, men på torsdagseftermiddagen stod det klart. Alexander Häggman från Optima har tagit guld tävlingsklassen snickeri!

De övriga medaljerna gick till studerande från yrkesinstitutet Omnia i Esbo som fick tävla på hemmaplan.

”Jag visste hela tiden vad jag höll på med”, säger Alexander Häggman. FOTO PATRIK LINDSTRÖM

– Det var tufft. Då vi fick ritningarna, så inte kan jag säga att jag ångrade mig, men jag kände att det kan bli jobbigt. Under hela tävlingen kändes det som att det var tajt med tiden, säger Häggman.

Jag visste hela tiden vad jag höll på med.

Samtidigt litade ändå Häggman på sig själv också då det blev aningen svettig.

– Jag visste hela tiden vad jag höll på med.

Och den prisbelönade bänken följer med hem till Pedersöre. Före det ska den ändå visas upp på skolan.

Tolk finns på plats. FOTO PATRIK LINDSTRÖM

Jeremia Nylund slutade på sjunde plats i finalen. I friidrottstermer alltså en till poängplacering till Optima, trots att tiden inte riktigt räckte till den här gången.

– Jag är nöjd med insatsen. Det var roligt tyckte jag, något annat än en vanlig skoldag, men lite stressigt var det, säger Nylund.

Nog vågar jag sticka ut hakan och säga att vi tar medalj nästa år igen.

Nu har han samlat på sig värdefulla erfarenheter från tävlingssammanhang. Nästa år ska han absolut göra ett nytt försök.

Även lagledaren och läraren Johan Keituri är nöjd.

– Nog vågar jag sticka ut hakan och säga att vi tar medalj nästa år igen!

Från vänster Jeremia Nylund, Alexander Häggman och vinnarbänken. Bänken följer med Häggman hem till Pedersöre. FOTO PATRIK LINDSTRÖM

På måndagen efter tävlingarna vankas det medaljkaffe på Optima.

I början av sommaren ska även Nylund göra Häggman sällskap på Nautor i Jakobstad – och på hösten fortsätter studierna. För Häggmans del väntar Dragsvik och militären i juli.

Vad som står i tur efter det är fortfarande inte klart. Vidare studier inom träbranschen skulle högst antagligen innebära studier på finska.

– Jag rekommenderar absolut att alla som är intresserade ger det här med att tävla i Mästare-tävlingarna en chans. Finalveckan är tuff men det är en upplevelse jag inte kommer att glömma i första taget.

 MEDALJREGN ÖVER SVENSKFINLAND

I årets final deltog sammanlagt 378 studerande i 47 grenar. Från den svenskspråkiga yrkesutbildningsenheten Optima i Jakobstad deltog ett lag på fem personer. Skolan fick ett andra guld då Leander Byggmästar segrade i tävlingsgrenen ekonomiförvaltning.

Bagar-konditorn Moa Ström tog fjärde platsen i sin serie. VVS-montörstuderande Emil Joensuu slutade likaså fyra.

Även på andra håll i Svenskfinland skördades det en hel del framgångar i årets tävling.

Elin Gädda från Axxell Brusaby tog guld i tävlingskategorin för hästskötare.

I finalen i social- och hälsovårdsbranscherna lyckades studerande vid Yrkesakademin i Österbotten väl. Två närvårdarstuderande från YA fick stiga upp på prispallen då Emma Haglund tog silver medan Jennica Gäddnäs kammade hem bronset.

Resultaten i sin helhet finns på evenemangets webbsidor. 

Nästa år kommer FM i yrkesskicklighet att gå av stapeln i Kuopio 20–24 maj. Världsmästerskapen, WorlsSkills äger rum franska i Lyon i september 2024.