Hermes-hankkeen loppuseminaari järjestettiin 28.2.2023 Helsingissä. Kuvassa ovat Teollisuusliiton sopimusasiantuntija Riikka Vasama, tietohallintopäällikkö Ari Pöyry, projektikoordinaattori Henri von Adlerkrone, sopimusasiantuntija Jari Sirviö, tutkimuspäällikkö Anu-Hanna Anttila sekä Yksityismetsätalouden Työnantajat ry:n asiamies Markus Tähkänen.

Hermes-sovelluksen käyttö laajenee – ”Yhteistyö on tässä se pointti”

TEKSTI JA KUVAT ANTTI HYVÄRINEN

Kausityöntekijöiden apuvälineeksi kehitetty Hermes-mobiilisovellus on ladattu jo yli 2 000 puhelimeen. Teollisuusliitto laajentaa sovelluksen teknologiateollisuuteen ja antaa pohjan muiden liittojen käyttöön.

– Kysyntää Hermes-sovellukselle on ollut ja tulee olemaan, sanoo Hermes-hanketta johtanut Teollisuusliiton tutkimuspäällikkö Anu-Hanna Anttila.

Hermes on erityisesti ulkomaalaisten kausityöntekijöiden ja näiden työnantajien käyttöön tarkoitettu mobiilisovellus. Sovellus tarjoaa viidellä kielellä luotettavaa tietoa työehdoista, työlainsäädännöstä ja elämisestä Suomessa.

– Monikielisyys, selkeys, luotettavuus, maksuttomuus ja anonyymi käyttö kertovat käyttäjälähtöisestä ajattelusta. Sovellus on suunnattu ulkomaista työvoimaa rekrytoiville työnantajille ja työntekijöille, joita oikeastaan yhdistää vain se, että he tulevat Suomeen töihin, Anttila kertoo.

Vuonna 2022 osana TYÖ2030-ohjelmaa kehitetty maa- ja metsätalousaloilla pilotoitu sovellus siirtyy pysyvään käyttöön Teollisuusliitossa. Vuoden 2023 aikana sovellus laajennetaan metalliteollisuuteen ja kielivalikoima kasvaa.

– Metallialoilla työskentelee määrällisesti eniten ulkomailta tulevia työntekijöitä Teollisuusliiton piiriin kuuluvista aloista, Anttila kertoo.

Hermes-sovellus on ladattavissa mobiililaitteisiin. KUVA KITI HAILA

Tällä hetkellä Hermes-sovelluksen kielivalikoimassa ovat suomi, ruotsi, englanti, ukraina ja venäjä.

Marraskuun lopussa 2022 valmistunut sovellus on ladattu yli 2 000 puhelimeen, ja aktiivisesti sovellusta käyttäviä on yli tuhat. Sovellusta on kehitetty yhdessä työnantajapuolen, viranomaisten ja maahanmuuttajajärjestöjen kanssa.

– Yhteistyö on tässä se pointti, Anttila sanoo.

HERMES LIITTOJEN KÄYTTÖÖN

Kevään 2023 aikana Hermes-sovellus vapautetaan maksutta muiden liittojen käyttöön. Ehtoina ovat muun muassa, ettei sovelluksen käyttötarkoitusta muuteta eikä sitä käytetä kaupallisiin tarkoituksiin.

Käytännössä muut ammattiliitot voivat ottaa sovelluksen käyttöönsä ja lisätä siihen omien sopimusalojensa sisällöt. Teollisuusliiton tuottamat yleiset tiedot Suomessa asumisesta ja elämisestä ovat muidenkin liittojen käytettävissä.

Hermes-hankkeen loppuseminaariin 28.2.2023 osallistunut Palvelualojen ammattiliitto PAMin hankesuunnittelija Marjut Pihonen kertoo sovelluksen olevan mielenkiintoinen myös palvelualojen näkökulmasta.

– Olemme havainneet samanlaiset tarpeet. Tietoa selvästi kaivataan, Pihonen kertoo.

PAMin hankesuunnittelija Marjut Pihonen kertoo, että Hermes-sovellus vaikuttaa mielenkiintoiselta myös palvelualojen näkökulmasta.

PAMin aloilla esimerkiksi kiinteistösiivousalalla sekä yhä enemmän ravintola- ja kaupan aloilla on tarvetta työelämän pelisääntöjen kertomiseen eri kielillä. Pihonen arvioi, että sovellus on toimiva keino levittää työelämätietoa myös suomenkielisille ja nuorille.

– Hermes-sovellus vaikuttaa tosi hyvältä. Se on selvästi tullut tarpeeseen, Pihonen sanoo.

SOVELLUS KAIKKIEN TIETOON

Yli kymmenen vuotta ulkomaalaisten työntekijöiden kanssa tekemisissä ollut Teollisuusliiton sopimusasiantuntija Riikka Vasama korostaa Hermes-hankkeen merkitystä.

– Olen aivan äärettömän ylpeä Teollisuusliitosta ja kiitollinen saadusta rahoituksesta, Vasama sanoo.

Maa- ja metsätalousaloilla kausitöissä ulkomaalaisten työntekijöiden osuus voi nousta jopa 90 prosenttiin. Vasama pohtii, että jatkossa sovellus saadaan mahdollisimman monen työntekijän tietoon, kun sekä työnantajat että viranomaiset ovat mukana markkinoinnissa.

– Toivon, että työnantajat ottavat sovelluksen avosylin vastaan, Vasama sanoo.

Projekti on ollut hyvä yhteistyön näyte. Homma toimii, kun puhalletaan yhteen hiileen.

Yksityismetsätalouden Työnantajat ry:n asiamies Markus Tähkänen toteaa, että avoin tiedon jakaminen on vastuullista työnantajatoimintaa ja samalla markkinointivaltti uusia työntekijöitä haettaessa.

– Projekti on ollut hyvä yhteistyön näyte. Homma toimii, kun puhalletaan yhteen hiileen, Tähkänen sanoo.

Sovelluksen mobiilitoteutuksesta vastanneen HiQ Finlandin vanhempi liiketoimintakonsultti Jonas Pomoell ja palvelupäällikkö Niko Mikander osallistuivat Hermes-hankkeen loppuseminaariin.

YKSI KRUUNUNJALOKIVISTÄ

Hermes-sovelluksen mobiilitoteutuksesta vastanneen HiQ Finland Oy:n vanhempi liiketoimintakonsultti Jonas Pomoell kertoo, että hanke eteni sulavasti.

– Helppo oli lähteä mukaan, kun visio oli selkeä, Pomoell sanoo.

Hän kehuu sovelluksen vastuullisuutta. Hermes ei kerää käyttäjistään mitään henkilötietoja, eli sovellusta käytetään anonyymisti.

Sovellusta myös testattiin ja kehitettiin huolella ennen julkaisua. Testiryhmässä oli 40 Teollisuusliiton jäsentä, jotka edustivat noin 30 äidinkieltä. Myös työnantajaliittojen jäsenet testasivat sovellusta.

– Sovellus on kokonaisuutena uraauurtava tälle alalle, Pomoell sanoo.

Sovellus on kokonaisuutena uraauurtava tälle alalle.

Työelämän kehittämiskonsultti Laura Sarparanta TYÖ2030-ohjelmasta korostaa sen tärkeyttä, että Hermes on suunniteltu sekä työntekijöiden että työnantajien käyttöön.

– Se on juhlan arvoinen juttu, Sarparanta sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama TYÖ2030-ohjelma on työn ja työhyvinvoinnin kehittämishanke, joka perustuu Marinin hallituksen ohjelmaan. Hermes-sovelluksen synty ja kehitysnäkymät miellyttävät rahoittajaa.

– Sovellus on yksi ohjelman kruununjalokivistä, Sarparanta sanoo.

 

Lataa Hermes-sovellus: hermesapp.fi

Lue tiedote: Hermes-sovelluksen pilotti onnistui – aktiivisia käyttäjiä jo yli tuhat (28.2.2023)