Strejk på Orion i Kuopio: ”Vi kan inte gå med på ett dåligt avtal”

Industrifacket har satt fart på avtalsförhandlingarna genom en strejk på utvalda arbetsplatser 1–3 februari. Sammanlagt rör det sig om runt 7 300 anställda på 50 arbetsplatser. Stridsåtgärderna fortsätter och utvidgas om inte en överenskommelse uppnås. Sammanlagt rör det sig om runt 7 300 anställda på 50 arbetsplatser.

– Det vågar jag säga att löneuppgörelser i stil med de senaste åren kommer inte att duga. Folk undrar alltid över varför förhandlingarna drar ut på tiden, men vi kan inte gå med på ett dåligt avtal, säger Terhi Konttinen.

Det vågar jag säga att löneuppgörelser i stil med de senaste åren kommer inte att duga.

Huvudförtroendemannen har med intresse följt med den senaste tidens nyheter där man berättat om rekordvinster för företag och  vinstutdelningar som varit rent av historiskt höga. Hon anser att det nu är dags för ”en rättvis löneuppgörelse” eftersom företagen har råd med det.

– Min uppfattning är att det går bra för Orion och vinstkurvan pekar uppåt år erfter år, berättar Konttinen om sin arbetsgivare.

lakossa
”Stämningen är bra då ingen försökt komma förbi oss här vid porten”, säger huvudförtroendeman Terhi Konttinen på Orions fabrik i Kuopio. Hon hade sällskap av Tommi Penttinen och Petri Hyvönen.

Huvudförtroendemannen beskriver de drygt 40 anställda inom produktionen på Orion i Kuopio som ett ”sammansvetsat gäng”. Omkring 90 procent har organiserat sig i Industrifacket.

– Jag tror att strejken håller. Det var lätt att få strejkvakter, man behövde inte övertala någon, säger Konttinen.

Det tar tid att förhandla. Om förhandlingsresultatet inte blir bra kan förhandlarna få skulden för det, konstaterar Konttinen.

Det var lätt att få strejkvakter.

– Det kommer att finnas behov av att jobba övertid senare också. Om några veckor får nog de som vill jobba övertid, vill Konttinen hälsa dem som varit besvikna på övertidsförbudet som gällde redan innan strejken.

Nu gäller det att ge allt stöd till förbundets förhandlare.

– De mest kompetenta har valts till förhandlare och de gör sitt bästa för att vi ska komma fram till en rättvis lösning.

Läs mer om Industrifackets stridsåtgärder på förbundets webbplats.