luottamusmiesten starttikurssi
Pauliina Niskanen vinkkasi luottamusmiesten starttikurssista Jarno Hämäläiselle.

Uusien luottamusmiesten starttikurssi: Hyvin uhrattu lauantai

TEKSTI MIKKO NIKULA
KUVAT ANNIKA RAUHALA

Vuodenvaihteessa luottamusmiehenä aloittaneet saivat ensioppinsa yhden päivän starttikurssilla.

– Tämä oli hyvin uhrattu lauantai, sanoo Susanna Virmelä.

– Paljon enemmän sai täällä irti kuin siitä, että itse lukee asiat netistä. Kurssilla voi kysyä tarkennusta asioihin ja pääsi keskustelemaan. Kuuli toistenkin mielipiteitä ja juttuja eri työpaikoilta. Ja vetäjäkin oli hyvä, analysoi Juha Pasanen.

Hotelli Vantaan tiloissa tammikuun puolivälissä pidetyllä kurssilla käytiin läpi luottamusmiehen oikeuksia ja velvollisuuksia sekä perehdyttiin neuvottelujärjestelmään ja työpaikan neuvottelutilanteisiin. Kouluttajana oli sopimusasiantuntija Eero Juhonen Teollisuusliitosta.

Jarno Hämäläinen, Raili Kaasik, Juha Pasanen ja Susanna Virmelä osallistuivat luottamusmiesten starttikurssille Vantaalla.

UUSI PÄÄLUOTTO SOPI HETI TYÖAIKAPANKISTA

Pakkaaja Raili Kaasik oli pari viikkoa pääluottamusmiehenä oltuaan jo ehtinyt tehdä yhden paikallisen sopimuksenkin.

– Työaikapankista sovittiin työnantajan kanssa.

Hänen työpaikkansa on Delipap Oy, joka valmistaa muun muassa Vuokkoset-siteitä ja Muumi-vaippoja. Työntekijöitä Veikkolan tuotannossa on vajaat 20, ja voimassa muoti- ja tekstiilialan työehtosopimus. Kaasikista tuli pääluottamusmies vaalien jälkeen.

– Seinällä oli lappu, ja laitoin nimeni siihen. Ajattelin, että tässä voi oppia jotain uutta. Tehtävä ehkä sopii minulle siinä mielessä, että tykkään yleensäkin etsiä kompromisseja.

Kun Kaasik oli valittu pääluottamusmieheksi, edeltäjä neuvoi häntä lähtemään starttikurssille saman tien.

Haluaisin, että meillä olisi työpaikka, johon olisi mukavampi ja helpompi tulla töihin.

Asentaja, pääluottamusmies Jarno Hämäläinen edustaa 130:tä työntekijää Inex Partnersilla Sipoossa, S-ryhmän keskusvarastolla.

– Se on Suomen suurin rakennus, 300 000 neliömetriä lattiapinta-alaa, hän kertoo.

Starttikurssista hän kuuli Pauliina Niskaselta, joka on samassa ammattiosastossa ja kävi itsekin kurssin.

– Pauliina vinkkasi kaksi päivää ennen kurssia, että tällainen on. Mahduin onneksi vielä mukaan.

Pääluottamusmiehenä Hämäläinen oli jo edellisessä työpaikassaan, joten perusasiat hänellä olivat tiedossa, mutta starttikurssi auttoi verestämään vanhoja muistikuvia. Inex Partnersilla hänen tarkoituksensa on tehdä työyhteisöstä viihtyisämpi.

– Haluaisin, että meillä olisi työpaikka, johon olisi mukavampi ja helpompi tulla töihin. Keskeisiä asioita ovat esimerkiksi palkkataso ja henkilökunnan pysyvyys.

luottamusmiesten starttikurssi
Teollisuusliiton Pohjois-Suomen aluetoimitsija Asko Alasalmi lähetti kurssilaisille terveiset pohjoisesta ja selosti niin sanotun vihreän kirjan eli teknologiateollisuuden työehtosopimuksen sisältöä ja käyttöalaa.

JÄRJESTÄYTYMISASTEEN NOSTO TAVOITTEENA

– Me tehdään kaikkea raejuustokattiloista ja ateriankuljettimista teräksisiin uima-altaisiin, kuvaa Susanna Virmelä.

High Metal sijaitsee Vantaalla, ja sen tuotannossa on noin 30 työntekijää. Yritys oli jonkin aikaa vailla pääluottamusmiestä, kunnes levyseppä-hitsaaja Virmelä tarttui toimeen.

– Tahtoisin saada takaisin hyvän yhteishengen, Hakis-hengen. Me oltiin aikaisemmin Hakaniemen Metalli, perheyritys.

Yksi ongelma High Metalissa on, että järjestäytymisaste on vain 50 prosentin luokkaa. Tähänkin asiaan uusi pääluottamusmies tavoittelee parannusta.

– Yleinen kommentti on, että kun liittoon kuuluminen maksaa. Jäsenyyden hyötyä ei nähdä, Virmelä harmittelee.

luottamusmiesten starttikurssi
Starttikurssi on lähtölaukaus uusien luottamusmiesten koulutukseen. Eturivissä Samuel Sarti ja Simo Nurmi.

Samankaltainen tilanne on Juha Pasasen työpaikalla Bavaria Finlandissa, eli entisessä Laakkonen Oy:ssä: Teollisuusliittoon kuuluu työntekijöistä noin puolet. Mekaanikkona työskentelevä Pasanen on autoalan työehtosopimusta noudattavassa yrityksessä tuore varapääluottamusmies.

– Täytyy olla aktiivinen, että jäseniä saataisiin lisää, varsinkin nuoria. Niin kuin täällä starttikurssilla puhuttiinkin, luottamusmiehillä on sitä paremmat neuvotteluasemat, mitä enemmän jäseniä työpaikalla on.

Espoon toimipisteessä työntekijöitä on runsaat 50. Pasasesta tuli varaluotto nimi listaan -menetelmällä.

– Liiton toiminta on kiinnostanut jo pitempään. Olen myös ammattiosaston hallituksessa, ja sielläkin on päätetty jalkautua enemmän työpaikoille.

PERUSKURSSI MURIKASSA SEURAAVA ASKEL

Kaasik, Hämäläinen, Virmelä ja Pasanen aikovat kaikki hakeutua seuraavaksi viisipäiväiselle luottamusmiesten peruskurssille Tampereella sijaitsevaan Murikka-opistoon. Sen jälkeen he mahdollisesti vielä käyvät jatkokurssin.

– Olen käynyt sen ennenkin, mutta edellisestä on 11 vuotta, niin nyt on päivityksen aika, kertoo Hämäläinen.

Tämä yhden päivän kurssi oli ihan hyvä pintaraapaisu, mutta peruskurssilla pääsee syvemmälle.

– Minä ilmoittauduin joulukuussa. Tämä yhden päivän kurssi oli ihan hyvä pintaraapaisu, mutta peruskurssilla pääsee syvemmälle, arvioi Pasanen.

– En mahtunut sille kurssille, jolle ensin hain. Mutta menen heti, kun tilaa on ja töiden puolesta sopii. Siellä pääsee varmasti myös verkostoitumaan ja saa henkistä tukea, ettei tarvitse tehdä tätä hommaa yksin, sanoo Virmelä.