Fredrika Lund och Vincent tog med sonen Melvin, 3 månader, på facklig kurs.

”Det har gått över förväntan” – Fredrika Lund och Vincent Finck tog med sig bebisen på kurs

23.11.2022

TEXT OCH FOTO JONNY SMEDS/ FFC 

Tre månader gamla Melvin var den yngsta deltagaren när FFC:s svenska seminarium hölls i Esbo under veckoslutet. Föräldrarna Fredrika Lund och Vincent Finck från Pedersöre deltog för första gången i en FFC-kurs.

Ett tjugotal deltagare fanns på plats på FFC:s svenska seminarium Vårt Jobb – Vår framtid i Hagalund i Esbo under veckoslutet 19–20.11. Många av dem har deltagit i FFC:s kurser också tidigare, men på plats fanns flera personer som nu deltog för första gången.

Två av dem var Pedersöreborna Fredrika Lund och Vincent Finck, som båda är medlemmar i Industrifacket. Lund jobbar till vardags som elmontör på Ekeri, som tillverkar lastbilskåp, släpvagnar och trailers. Finck är montör på Elho, som tillverkar lantbruksmaskiner.

– Det har varit roligt att få komma in i det här och träffa dem som har varit med fler gånger, säger Fredrika Lund om det svenska seminariet.

På lördagen föreläste universitetslektorn och docenten Mika Helander om fackföreningsrörelsens verksamhet – både ur ett nationellt och globalt perspektiv, och med med tanke på vardagen på arbetsplatserna.

Jag tycker diskussionen om löneförhandlingarna väckte mycket tankar.

På söndagen talade kommunikationsexperten Hildur Boldt från Servicefacket PAM om riksdagsvalet som hålls i april och vad det innebär för arbetstagarna. Reijo Paananen, som är generalsekreterare för Industrianställda i Norden, berättade om valen i de övriga nordiska länderna och deras effekter på arbetsmarknaden.

Kursens tema var aktuellt, eftersom förhandlingarna på arbetsmarknaden förväntas bli svårare än vanligt den här vintern när inflationen skenar.

– Jag tycker diskussionen om löneförhandlingarna väckte mycket tankar. Det är ingen självklarhet, det som facket förhandlar fram, konstaterar Fredrika Lund.

– Jag tycker också att grupparbetet vi gjorde på lördagen var intressant, när vi fick göra något annat än att sitta och lyssna, säger Vincent Finck.

FACKAVDELNINGEN UPPMUNTRADE ATT DELTA

Det som var speciellt var att Fredrika Lund och Vincent Finck hade med sig sin tre månader gamla son Melvin på kursen.

– Det har gått bra – över förväntan måste jag säga. Det var först under söndagen som han började bli lite otålig, säger Lund och Finck nickar instämmande.

Det var först under söndagen som han började bli lite otålig.

Båda är medlemmar i Industrifackets fackavdelning Pedersöre Metall 228, och de berättar att det var fackavdelningsstyrelsen som föreslog att de skulle åka på kursen. Först var de lite osäkra på hur det skulle lyckas med bebisen, men efter att ha funderat på saken passade de på att ta chansen. Och det behövde de alltså inte ångra.

– Fackavdelningen betalade resan och vi fick en egen kupé på tåget. De har sett till att vi verkligen skulle ha möjlighet att delta, berättar Fredrika Lund.

Beställ Löntagarens avgiftsfria nyhetsbrev så får du information om FFC:s svenskspråkiga evenemang. FFC ordnar varje år ett svenskt seminarium på hösten och två tvärfackliga kurser på våren. De tvärfackliga kurserna våren 2023 hålls den 11–12 mars i Vasa och den 25–26 mars i Åbo.

Kurserna är avgiftsfria för deltagarna. Fackförbunden står för anmälningsavgiften och ofta är det möjligt att ansöka om bidrag för resekostnaderna från den egna fackavdelningen eller föreningen.