Petri Nurminen (vas.), Eetu Koskinen, Mika Lohi ja Pekka Mattila odottavat innolla, että Tehtaantielle rakentuu uusi halli tulipalossa tuhoutuneen tilalle.

Toijala Works nousee tuhkasta

26.10.2022

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVAT JYRKI LUUKKONEN,  PASI KANNISTO / TOIJALA WORKS

Lähes puolet koneenrakentamiseen erikoistuneen yrityksen tiloista tuhoutui tammikuussa massiivisessa tulipalossa. Nyt tilalle suunnitellaan jo uutta hallia.

Pakkanen paukkui Akaassa, kun koneistaja Pekka Mattila oli kolmen työkaverinsa kanssa iltavuorossa maanantaina 10. tammikuuta 2022 Toijala Worksin puomiverstaalla.

– Ensin sähköt räpsivät niin, että valot vilkkuivat ja sitten ne lähtivät kokonaan. Ajattelimme, että se on samanlainen pieni palonalku kuin syksyllä, Mattila muistelee.

He soittivat asiasta tuotantopäällikölle, joka hälytti paikalle kaksi sähkömiestä sekä toimitusjohtaja Pasi Kanniston. Hän kävi katolla ja soitti hätäkeskukseen noin kello 18.

– Pian sen jälkeen katolla roihahti, ja liekit alkoivat levitä vauhdilla. Meiltä jäi omat kamppeet pukukaappiin, kun halliin ei voinut enää mennä, Mattila kertoo.

Palon syttyessä vuorossa oli eri halleissa kymmenkunta työntekijää. Kukaan heistä ei loukkaantunut palossa. Kajo näkyi hitsaajan, työsuojeluvaltuutetun Eetu Koskisen kotiin.

– Kun hydraulisylinterit rupesivat räjähtelemään hallissa, meillä ikkunat helisivät. Ajattelin, että kyllä se oli tässä.

Toijala Worksin tehdashalli tuhoutui tulipalossa 10. tammikuuta. Palo levisi illan ja alkuyön aikana sammutusyrityksistä huolimatta.

EI HANSKOJA TISKIIN

Sana onnettomuudesta kiiri illan aikana työkaverilta toiselle.

– Kaverilta tuli viesti puhelimeen, että halli on tulessa. Hyppäsin piruuttani autoon ja lähdin katsomaan, kertoo koneasentaja Petri Nurminen.

Kun palo pääsi leviämään, alkoi Nurminen miettiä, tarvitseeko hänen ruveta katselemaan uusia töitä.

Vain tunnin kuluttua hälytyksestä oli jo selvää, että puomiverstas on menetetty, eikä palo ollut hallinnassa vielä seuraavana aamunakaan.

– Olihan se melkoinen järkytys, kun täällä oli aamulla vielä täysi rähinä päällä, sanoo koneistaja ja pääluottamusmies Mika Lohi.

Paloa sammutettiin lopulta lähes kaksi vuorokautta. Tuli tuhosi liki 10 000 neliötä, eli noin puolet Toijala Worksin tuotantotiloista, ja aiheutti 15 miljoonan euron vahingot.

Yrityksen tulevaisuus alkoi selvitä jo ensimmäisessä kriisipalaverissa Toijalan ABC:llä.

– Omistajat antoivat sellaisen signaalin, että hanskoja ei lyödä tiskiin, vaan tuotanto jatkuu tavalla tai toisella.

Työntekijät ovat pystyttäneet kiven tulipalossa tuhoutuneen tehdashallin muistolle.

NOPEASTI VÄISTÖTILOIHIN

Kaksi hallia säästyi liekeiltä, mutta koska sähköpääkeskukset tuhoutuivat palossa, ei niissäkään voinut heti tehdä mitään.

– Olin viikon kotona. Pomo soitti perjantaina, että tule maanantaina töihin. Vedet ja sähköt olivat vielä poikki. Kasasimme koneita sen mitä pystyimme, Nurminen kertoo.

Osa tuotannosta oli mahdollista siirtää Viialaan, jossa Toijala Works toimi jo ennestään.

– Viialassa aloimme tehdä ihan alusta työtasopukkeja, jotta saatoimme jatkaa puomien valmistusta siellä, Koskinen kertaa.

Palon sattuessa Toijala Worksilla oli 145 tuotannon työntekijää, joista 42 lomautettiin. Toinen mokoma oli töissä vuokrafirman kautta. Heille tulipalo tiesi lopputiliä.

– Saimme yllättävän paljon porukkaa palon raivaukseen. Soraääniä ei paljon kuulunut. Löysimme nopeasti väistötiloja ja pääsimme pistämään tuotantoa pystyyn, Lohi kertoo.

Työnantaja vuokrasi tiloja Kylmäkoskelta, Lempäälästä ja Toijalasta. Koneistus päätyi alihankkijalle Turkuun, koska aarporat tuhoutuivat palossa.

Luojan kiitos, että firman vakuutukset olivat kunnossa. Se ratkaisi pitkälti sen, että hommat täällä jatkuvat.

UUSI HALLI ENSI VUONNA

Lomautukset kestivät pisimmillään vain kuukauden. Se oli merkittävin syy siihen, että yksikään työntekijä ei irtisanoutunut palon jälkeen, Lohi uskoo.

– Vaikka isolla osalla työntekijöistä työmatka kasvoi, töihin vaan ajettiin ja ajetaan edelleen, Koskinen sanoo.

Koskinen kertoo tilanneensa sadalle työntekijälle uudet työvaatteet. Myös ilmastoituja hitsausmaskeja, kulmahiomakoneita ja hitsauslaitteita olisi tarvittu kerralla kymmeniä.

– Eihän kenelläkään ole niitä sellaisia määriä varastossa, Lohi huokaa.

Palonsyyntutkinnan mukaan palo sai alkunsa hitsauspaikalta lähteneestä kipinästä.

Tulen tuhoama halli oli rakennettu 1960-luvulla ja sitä oli laajennettu useaan otteeseen. Tilalle on tarkoitus rakentaa uusi ensi vuoden aikana.

– Vanha halli oli ahdas ja siellä oli haasteita ilmastoinnin kanssa. Työsuojelun näkökulmasta kaikki puutteet poistuivat kerralla, Koskinen toteaa.

Lohi iloitsee siitä, että uuden hallin suunnittelussa on kuunneltu työntekijöitä.

– Luojan kiitos, että firman vakuutukset olivat kunnossa. Se ratkaisi pitkälti sen, että hommat täällä jatkuvat.

ISOJEN KONEIDEN RAKENTAJA

Toijala Worksin taru sai alkunsa vuonna 1960, kun veljekset Pauli ja Pentti Virtainen perustivat Toijalan Teräsvalmisteen.

Konepaja valmisti rakennus-, rauta- ja teräsrakenteita sekä kuljetussäiliöitä, ja sen merkittävimpiä asiakkaita olivat betonielementtitehtaat.

Kansainvälisille markkinoille Toijalan Teräsvalmiste murtautui toimitettuaan Vantaan uuteen elementtitehtaaseen koko tuotannon teknologian.

Vuonna 1973 Toijalan Teräsvalmisteesta tuli osa Paraisten Kalkki -konsernia, joka tunnettiin myöhemmin nimellä Partek. Yrityskaupan myötä Toijalan Teräsvalmiste sai lisäresursseja toimittaakseen muun muassa kaksi suurta elementtiehdasta Itä-Saksaan.

Toijala Works syntyi vuonna 1989, kun Partek yhtiöitti Toijalan Konepaja -nimellä toimineen yksikkönsä. Vuonna 1997 Partek myi sen yrityksen toimivalle johdolle.

Vuosituhannen alku oli Toijala Worksille voimakasta kasvun aikaa. Se alkoi valmistaa muun muassa kaatopaikkarepijöitä Tanalle ja puukurottajia Kalmarille.

Vuonna 2004 Toijala Worksista tuli osa SKS-konsernia. Seuraavana vuonna yhtiö osti Viialan konepajan vastatakseen kasvaneeseen kysyntään.

Puukurottajasta tuli Toijala Worksin oma tuote vuonna 2013, kun yritys osti sen oikeudet Kalmarilta.

Vuonna 2016 KURO RTD12 -puukurottaja sai kunniamaininnan kansainvälisessä Red Dot -muotoilukilpailussa erityisen hyvin toteutetusta suunnittelutyöstä.

Vuodesta 2018 Toijala Works on toiminut jälleen itsenäisenä yhtiönä. Omistuspohja on yhä sama. Yrityksen omistaa edelleen SKS-konsernin entinen emoyhtiö TWP Group Oy.