Kalle Railo päätti toteuttaa unelmansa ja opiskella kellosepäksi.

Teollisuusliiton stipendin saanut Kalle Railo: Liitto on tuntunut hyvältä edunvalvojalta

25.10.2022

TEKSTI TERHI FRIMAN
KUVAT PATRIK LINDSTRÖM

Kalle Railo ryhtyi toteuttamaan haavettaan vuonna 2020: hän alkoi opiskella kellosepäksi. Teollisuusliiton stipendi oli mahtava ilonaihe, joka mahdollisti työkalujen hankinnan.

Kalle Railo, 46, kiinnostui kelloista jo pikkupoikana.

Alakoululaisena hänellä oli aina kello kädessä, ja vuosien varrella kaappiin ehti kertyä kymmeniä rannekelloja. Hän mietti monta kertaa kelloseppäopintojen aloittamista, mutta aika ei koskaan tuntunut olevan sopiva.

Syksyllä 2019 Railo näki televisiossa uutisen, jossa kerrottiin, että kelloseppäkoulun jatko on vaakalaudalla huonon taloustilanteen takia. Hän ymmärsi, että jos hän mielisi alalle, aika olisi juuri nyt.

Railo haki kouluun ja pääsikin sinne. Puoliso oli juuri samaa aikaan opiskelemassa toisaalla, joten omat opinnot siirtyivät vuodella.

Teollisuusliittoon Kalle Railo liittyi, kun jäsenyyttä ehdotettiin kerran koulun kahvihuoneessa.

KÄSILLÄ TEKEMINEN ON OMA JUTTU

Railo aloitti Kelloseppäkoulussa Espoossa vuonna 2020. Alku oli innostavaa. Sitten koronarajoitukset ajoivat etäkouluun alkutalvesta 2020 ja etäopiskelu jatkui huhtikuun lopulle.

– Itse pystyin rakentelemaan tulevaa työhuonetta kotona ja harjoittelemaan kellojen parissa, mutta monille opiskelija-asunnossa asuville luokkakavereille tilanne oli hankala.

Joka arkiaamu herätys on kotona Ylöjärvellä kello 04.30, jotta mies ennättää kouluun Espooseen kahdeksaksi. Iltapäivällä sama reitti takaisin kotiin, jonne hän ennättää vasta illalla myöhään.

Rankka rupeama on kannattanut.

– Opiskeluaika on ollut upeaa ja mahtavaa. Olen oppinut valtavasti.

Opiskeluaika on ollut upeaa ja mahtavaa. Olen oppinut valtavasti.

Kun intoa riittää, vaativatkin asiat voi kääntää positiivisiksi.

– Kotona on kaksi lähes teini-ikäistä lasta. Ajattelen, että junamatka on omaa aikaani.

Erityisen kiitoksen saa koulun opintomatka Sveitsiin. Oli hienoa nähdä Vallee de Jouxin kellolaakso ja hienot kellotehtaat puitteineen siellä. Vastaavaa ei ole Suomessa tai muissa Pohjoismaissa.

Railo ennätti tehdä parisenkymmentä vuotta töitä muulla alalla, viimeiset vuodet televerkkojen viankorjauksen työnohjaajana. Hän ymmärsi, ettei Excel-taulukkojen katseleminen ole sitä, mitä hän haluaa työkseen tehdä. Käsillä tekeminen on se oma juttu.

Käsillä tekeminen ja tarkka työ innostavat Kalle Railoa.

STIPENDI KULUI TYÖKALUIHIN

Railo on tällä hetkellä opintovapaalla Eltel Networksilta. Valmistumisen jälkeen hän aikoo tehdä osa-aikaisesti työtä nykyiselle työnantajalle. On parasta toimia varman päälle.

Kelloseppäkoulusta valmistuu joka vuosi 15 kelloseppää ja saman verran mikromekaanikkoja. Työtilanne on hyvä. Suunnitelmissa on oma verstas ja keskittyminen kellojen huoltoon ja korjaamiseen.

Teollisuusliittoon hän liittyi, kun jäsenyyttä ehdotettiin kerran koulun kahvihuoneessa. Liitto on tuntunut hyvältä edunvalvojalta. Erityisen hienoa oli saada liiton stipendi.

Se kului työkalujen hankintaan.

– Olen todella kiitollinen stipendistä. Erikoistyökalut ovat kalliita. Olen ostanut stipendillä työkaluja käytettyinä.

TEOLLISUUSLIITON STIPENDI

  • Teollisuusliitto myöntää vuosittain 500 euron stipendin jopa 120 opiskelijajäsenelleen.
  • Stipendiä voi hakea opiskelijajäsen itse. Hän voi myös esittää sitä toiselle opiskelijajäsenelle. Lisäksi Teollisuusliiton luottamushenkilöt, ammattiosastot, liiton työntekijät ja opettajat voivat tehdä stipendiesityksiä.
  • Stipendejä jaetaan kahdesti vuodessa. Tämän syksyn hakukierros päättyy 30.11.2022
  • Lue lisää ja hae: www.teollisuusliitto.fi/teollisuusliitonstipendi