Dennis Rönnkvist: ”Viedään kentän viesti neuvottelupöytään”

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN 

KUVA ESKO KESKI-VÄHÄLÄ 

DENNIS RÖNNKVIST

Kemian perusteollisuuden tes-neuvottelukunnan jäsen
Jervois Finland Oy, Kokkola
OMG Kemia ao. 594

”Työskentelen Jervois Finland Oy:ssä Kokkolassa. Teemme kobolttia autojen akkuteollisuuteen.

Kolme ja puoli vuotta sitten lopetin pääluottamusmiehen hommat. Kymmenen vuotta riitti, erilaisia luottamustehtäviä jäi edelleen. Ammattiosaston hallituksessa olen ollut yli 20 vuotta.

Olin monta vuotta varalla kemian perusteollisuuden tes-neuvottelukunnassa. Vuonna 2021 kesän jälkeen siirryin varsinaiseksi jäseneksi.

Ei ollut hirveästi ennakkoon käsitystä, missä on mukana, mutta silmät ovat auenneet. Selkeästi tehtävänä on viedä kentän viesti neuvottelupöytään.

Työehtosopimuskierroksen alla neuvottelukunnassa koottiin osastojen tes-esityksiä ja käytiin läpi sitä pakettia.

En ollut aiemmin osallistunut neuvotteluihin, joten kaikki oli uutta.

Ensin odoteltiin ja ihmeteltiin, milloin neuvottelut päästään aloittamaan. Sitten neuvottelut alkoivat ja menimme Helsingissä Eteläranta kymppiin tutustumaan työnantajapuolen edustajiin. Tes-muutosesityksiä oli kymmeniä sivuja. Äkkiä kävi selväksi, että neuvotteluissa saattaa mennä jokunen päivä.

En ollut aiemmin osallistunut neuvotteluihin, joten kaikki oli uutta. En ole herkkähipiäinen, mutta työnantajapuolen asennoituminen oli välillä ikävää.

Loppusuoran joinain päivinä neuvottelut alkoivat yhdeksältä aamulla ja loppuivat yhdeksältä illalla. Jokainen ymmärtää, että kun on 12 tuntia istunut neuvotteluhuoneessa ja pinnistellyt ajatuksia, niin se ei ole kevyttä hommaa.

Kuusi päivää oli pisin aika, joka tuli oltua poissa kotoa. 500 kilometrin päähän kotiin pääsi aina päiväksi tai kahdeksi ja sitten takaisin neuvotteluihin. Sellaista oli noin kaksi kuukautta. Oli siinä taukojakin välillä, esimerkiksi joulutauko vietettiin.

Kyllähän se neuvottelutulos oli helpotus. Päästiin lopputulemaan, jonka voi itse hyväksyä. Monta isoa heikennystä saatiin torjuttua. On jo työ ja tuska, että saadaan säilytettyä työehdot.

Kentältä ei sinänsä tullut suoraa palautetta neuvottelujen tuloksesta, mutta sektorijohtokunnalta tuli palautetta ja johtokunnalle avattiin neuvottelua ja tuloksia.

Työehtosopimus on mahdottoman tärkeä. Se on tärkein asia, minkä takia liittona ollaan olemassa. Tiedän, miten paljon jotkut ihmiset ovat vuosikymmenten aikana tehneet työehtojen eteen töitä.

Haastavaa on ollut, ja haastavaa tulee varmasti olemaan seuraavissakin neuvotteluissa. Mukava on kuitenkin olla omalta osalta viemässä kentän viestiä neuvotteluihin.”