Yrjö Hätälä: ”Paljon oppii, kun paljon tekee”

17.6.2022

TEKSTI SINI SILVÀN
KUVAT PEKKA ELOMAA

YRJÖ HÄTÄLÄ

Monitoimipaikan pääluottamusmies
Caverion Suomi Oy, Vantaa

”Puhelimet soivat, yleensä ei ole näin kiihkeää, vaikka on 620 työntekijän edut valvottavina. Korona ei ole loppunut, mutta tuntuu, että kaikki käärivät nyt hihansa. Edunvalvonnassa alueenani on koko Suomi, alueilla ovat paikalliset pääluottamusmiehet.

Caverion Suomi Oy on monitoimipaikka, mikä tarkoittaa, että yhdeltä luukulta saa kaikki palvelut. Tekniseen huoltoon ja kunnossapitoon kuuluvat turvapalvelut, niin palo- ja sammutus- kuin automaatiopalvelutkin. Se tarkoittaa, että hoidetaan kiinteistöjen valvonnat ja huolletaan ilmastointilaitteet, sähköt, putket ja sprinklerit. Työnantaja kuuluu Palvelualojen työnantajiin, meillä noudatetaan teknisen huolto- ja kunnossapidon työehtosopimusta.

Ettei olisi helppoa, niin Caverionissa on lisäksi muita toimialoja: sähkö-, putki- ja teollisuusdivisioona. Niillä on omat edunvalvojansa.

Olen ollut 40 vuotta luottamustehtävissä. Ensimmäiset 11 vuotta Eläke-Varmalla. Sen jälkeen päätin, etten ikinä lähde mihinkään. Mutta kun liiton tyypit tietävät, että sinulla on tällainen menneisyys, hommat jatkuvat. Viimeiset neljä vuotta olen ollut Caverionilla henkilöstön edustaja ja valtakunnallinen pääluottamusmies.

Korona-aikaan olen ollut aika eristettynä, kaikki toimii Teamsilla. Jo aiemmin oli tarve siirtää yhteydenpito sähköiseksi, vastarintaa muutokseen olisi voinut olla enemmän ilman koronaa.

Vielä on kaksi leiriä, digileiri ja ne johtajat, jotka tarvitsevat ruutupaperia.

Digitaalisuus on muutenkin meidän juttumme, paljon voidaan tehdä etänä ja keskitetysti. Kiinteistöautomaatio on hienoa tekniikkaa.

Nyt alalle on tullut myös naisia, he ovat tervetulleita ja selviävät hyvin. Naisia on jo sähkö- ja ilmastointiasentajina ja kiinteistönhoitajina. Nyt saatiin ensimmäinen nainen kylmäasentajaksi. Lämpökaivot ja maalämpö ovatkin tulevaisuutta.

Oma työ on palkkojen, työehtosopimusten ja hyvinvoinnin valvontaa. Joskus on pitänyt puuttua siihen, että palkka on pidätetty väärin perustein. Onneksi päästiin siihen tulokseen, ettei palkkakonttorille kuulu lääkärin diagnoosien setviminen.

Korvaava työ on meillä iso asia, mistä saadaan meheviä riitoja aikaiseksi. Siinä on kuitenkin päästy työnantajan kanssa samalle aaltopituudelle, ettei korvaava työ ole kahvinkeittotehtäviä.

Kaikkea ei opi Murikastakaan. Paljon oppii, kun tekee paljon. Se on se juttu. Olen enemmän sovittelija kuin riidankylväjä. Neuvotteluissa rönsyily on kivaa, siellä voi viedä asioita sivuraiteillekin.

Vapaalla olen voinut toteuttaa lapsuudenhaaveen ja ajaa 900-kuutioisella Custom-moottoripyörällä. Auvoisinta on, kun voi vain olla. Aina ei pidä tehdä kaikkea.”