Nadja Keitel bytte bransch och fick Industrifackets stipendium: “Facket kan inte göra något utan sina medlemmar”

TEXT MEERI YLÄ-TUUHONEN
FOTO ANNIKA RAUHALA
ÖVERSÄTTNING JOHANNES WARIS

Sammanlagt 60 av Industrifackets studerandemedlemmar beviljades ett stipendium på 500 euro i december. Vårens ansökningsomgång fortsätter fram till slutet av maj.

Kervobon Nadja Keitel funderade flera år på att byta bransch innan hon för 1,5 år sedan sökte till maskin- och automationsutbildningen vid Omnia i Esbo.

– Det här är roligt. Jag är ivrig och glad över att jag vågade ta beslutet att byta bransch så här i 40-årsåldern, säger Keitel.

Keitel blev färdig bagar-konditor år 2002. I 18 år bakade hon kakor och andra godsaker och så gott som hela tiden i samma bageri.

– I början var det frågan om ett litet familjebolag. Där var jag en människa, lite som en familjemedlem. Idag är ägs företaget av Fazer. Jobbet smakade inte längre bra i en så stor firma.

Tanken om branschbyte började gro hos Keitel då Fazer år 2019 började tillämpa kollektivavtalet mellan Servicefacket Pam och Turism- och restaurangförbundet Mara på bageriet i stället för bageribranschens kollektivavtal som Livsmedelsarbetarförbundet förhandlat om.

– Jag ville ha förändring. Det handlade inte egentligen om arbetsplatsen och jobbet utan hela branschen. Jag var helt enkelt inte längre intresserad av kakor, säger Keitel, som varit huvudförtroendeman på bageriet.

Kondiittori Nadja Keitel opiskelee kone- ja automaatioasentajaksi. ”Ainakin ala on sellainen, jolla on tulevaisuudessakin töitä”, hän sanoo.
Nadja Keitel studerar till maskin- och automationsmontör.  ”Åtminstone är branschen sådan att det finns jobb i framtiden”, säger hon.

ETT SMS FRÅN FÖRBUNDET

I december beviljades Keitel och 59 andra studerandemedlemmar Industrifackets stipendium.

– Jag skulle säkert inte annars ha kommit på att söka stipendiet men jag fick ett meddelande från förbundet.

Keitel fyllde i ansökan på Industrifackets webbsidor med det samma.

– Jag gav ett tips till en kompis som är medlem i Industrifacket att om hen vill rekommendera någon för ett stipendium så är jag frivillig.

Jag vill att folk ska förstå att facket inte kan göra något utan sina medlemmar

Arbete för att höja anseendet för den egna branschen är ett av stipendiekriterierna. Det kan innefatta allt från att delta i Mästare-tävlingen till uppdateringar på sociala medier.

I Keitels fall var man på förbundet speciellt nöjda med att hon aktivt berättat om facket för hennes studiekompisar.

– På skolan har jag talat mycket om att det lönar sig att gå med i facket. Jag vill att folk ska förstå att facket inte kan göra något utan sina medlemmar.

Stipendiemedlen investerade Keitel i att köpa en ny dator.

– Datorn är viktig i studierna nuförtiden och man klarar sig inte utan den. Jag köpte en dator i början av studierna och nu fick jag på sätt och vis tillbaka pengarna, säger Keitel.

“MOTIVATIONEN PÅ TOPP”

Keitel gick med i Industrifacket genast efter hon började sin utbildning.

– Medlemskap innebär trygghet. Om man stöter på någon typ av problem i arbetslivet kan man alltid ringa till facket och höra sig för om allt gått rätt till, säger Keitel.

Dessutom uppskattar hon den gemenskap som finns i facket.

– På förbundets evenemang får man alltid känslan att man är del av gänget.

Osa kondiittori Nadja Keitelin ystävistä ihmetteli alkuun, miksi hän haluaa opiskella kone- ja automaatioasentajaksi. ”Nyt he ovat huomanneet, että tykkään opinnoista, eikä kukaan enää oudoksu.”
En del av Nadja Keitels vänner var till en början förvånade över att hon ville studera maskin- och automationsbranschen. ”Nu har de märkt att jag tycker om studierna och ingen tycker längre att det är något konstigt”.

Keitel hade nytta av att vara medlem i facket också då restauranger och kaféer tvingades stänga på grund av coronapandemin.

– När coronan började var jag permitterad i några omgångar eftersom en stor andel av våra produkter gick åt till kaféer. Det var lätt att fixa inkomstrelaterad agepenning genom facket.

I sommar ska Keitel jobba på byggföretaget YIT med att underhålla och reparera bland annat pålningsmaskiner och traktorer.

– Jag samlar studiepoäng genom sommarjobbet. Motivationen är på topp eftersom jag får ett nytt yrke genom det här. Jag blir färdig i december, säger Keitel.

Planen är att Keitel ska fortsätta med studier i branschen på yrkeshögskola.

INDUSTRIFACKETS STIPENDIUM

  • Industrifacket beviljar årligen stipendier på 500 euro till högst 120 studerandemedlemmar.
  • En studerande kan själv ansöka om stipendiet. Stipendieförslag kan också läggas fram av personalen på läroanstalter, Industrifackets förtroendevalda, fackavdelningar eller Industrifackets personal.
  • Stipenderna delas ut två gånger om året. Ansökningstiden för våren 2022 löper ut 30.5.
  • Läs mer på Industrifackets webbsidor