Oikeiston kritisoima Espanjan työministeri Yolanda Diaz keskusteli paavi Franciscuksen kanssa Espanjan työlaista Vatikaanissa 11. joulukuuta 2021. Franciscus on puhunut usein ammattiliittojen ja työntekijöiden oikeuksien puolesta.

Espanjassa työnantajat ja oikeisto vastakkain työlaista

17.3.2022

TEKSTI HEIKKI JOKINEN
KUVA AFP/LEHTIKUVA

Työlain uudistamishanke johti Espanjassa kiinnostavaan tilanteeseen: ammattiliitot, työnantajien järjestöt ja kommunistiseen puolueeseen kuuluva työministeri Yolanda Díaz ajavat läpi muutoksia, joita oikeistopuolueet PP ja Vox vastustavat henkeen ja vereen.

Pääministeri Pedro Sanchezin vasemmistohallituksella on takanaan vain vähemmistö parlamentissa, eikä lain läpimeno helmikuussa ole varmaa. Lisäksi usein hallitusta tukevat alueelliset vasemmistopuolueet vastustavat lakiesitystä, koska ne haluavat enemmän valtaa alueilleen.

Hallitus haluaa purkaa oikeistohallituksen vuonna 2012 läpi ajaman lain, joka pyrki siirtämään ammattiliitot sivuraiteelle työehdoista sopimisessa. Lisäksi se haluaa suitsia määräaikaisten työsuhteiden käyttöä.

Lakiesitys palauttaa työehtosopimusten jälkisuojan. Tällöin vanhaa työehtosopimusta noudatetaan siihen asti, kunnes uusi on solmittu. Espanjan oikeistohallitus siirsi aiemmin työehtosopimusten jatkuvuudesta päättämisen käytännössä yrityksille: nyt työehtosopimus raukeaa, ellei uutta sovita 12 kuukaudessa.

Lakiehdotus nostaa toimialakohtaiset työehtosopimukset etusijalle. Yrityskohtaisilla sopimuksilla voisi vain parantaa työehtoja alan sopimuksesta, ei heikentää.

Alihankkijoille työskentelevien työehtojen ja palkan olisi vastattava vähintään alan työehtosopimuksia. Nyt näin ei ole.

Määräaikainen työ olisi jatkossa mahdollista vain selkeistä tuotannollisista syistä sekä kausityössä. Määräaikaisuuden pisin aika laskee neljästä vuodesta yhteen. Mikäli määräaikaisuuksia kertyy 24 kuukaudessa yhteensä 18 kuukautta, työsuhde muuttuisi vakituiseksi.

Koska nykylaki sallii laajasti määräaikaisuudet, 26 prosenttia työntekijöistä on nyt määräaikaisessa työssä. Tästä kärsivät erityisesti nuoret, joiden on vaikea saada vakituista työtä.

Muita muutoksia tehdään muun muassa oppisopimuksiin sekä lomauttamisen joustavoittamiseksi. Alle 30 päivän työsuhteista pitää maksaa korotettua korvausta. Rangaistuksia säädösten rikkomisesta kovennetaan.

Ammattiliittojen keskusjärjestö CCOO:n pääsihteeri Unai Sordo sanoo, että esitys on ”ensimmäinen, joka 20 vuoteen tuo selvää parannusta työväenluokan työehtoihin”. Työnantajat tukevat esitystä, koska sopiminen vähentää epäreilua kilpailua työehdoilla.

Oikeistopuolue PP:n maailmankuvasta taas kertoo sen kommentti, kun paavi Franciscus tapasi ministeri Díazin joulukuussa. Puolueen edustaja kutsui sitä ”kommunistien huippukokoukseksi”.