Eero Heikkinen: ”Mitä kaikkea liitto onkaan!”

13.1.2022

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVA VESA RANTA

EERO HEIKKINEN

CNC-sorvari, varapääluottamusmies, Metalpower Oy, Kempele
Jäsenhuoltaja, Oulun metallityöväen ao. 56

”Jäsenet eivät aina tiedä, miten laaja-alaisesti Teollisuusliitossa on porukkaa. Kun kaksi ammattiosastoa lakkautettiin ja ne yhdistettiin meihin, joku ihminen jopa erosi liitosta. Harmi, etteivät he osanneet ajatella, mitä kaikkea liitto kantaa sisällään.

Meidän osastossamme on nyt 1 300 jäsentä. Omalla 100 hengen työpaikallani on koko ajan uusien työntekijöiden haku päällä, mutta saatavuusongelmia on, on työvoimapula. Jäsenistä huolehtiminen alkaa minulla jo siellä työpaikalla, jossa olen varapääluottamusmies. Kyselen kaikilta uusilta, ovatko he liiton jäseniä ja tehdään perintäsopimukset.

Jäsenhuoltajan tärkeisiin tehtäviin kuuluu rästihomma. Liitosta tulee esimerkiksi tieto niistä jäsenistä, joiden työnantaja ei ole tilittänyt pitkään aikaan työnantajaperinnässä olevia jäsenmaksuja. Välillä lähetän jäsenelle kirjeen, välillä tekstaan, välillä soitan. Kirjeeseen katson aina valmiiksi, jos on joitain katkeamia jäsenmaksussa, vaikka heinäkuu, ja sitten kyselen, että mitähän sinä siinä kuussa teit ja mistähän tämä johtuu.

Kelan rahalle siirtyneitä on usein. He eivät ole muistaneet ilmoittaa liittoon. Samoin on vanhuuseläkkeelle siirtyneitä. Muistutan heitä, että laittavat liittoon paperin eläkkeelle lähdöstä.

Minusta on hyvä, että ammattiosaston hallituksen kokouksessa käydään aina uudet jäsenet läpi. Tiedetään, mihin työpaikkaan on tullut uusia.

Ne tapaukset ovat helppoja, joissa on vaikka samasta firmasta 10 ihmiseltä maksut rästissä. Silloin soitan firman palkanlaskijalle ja sanon, että laitapa maksut menemään. Ja se on aika ovelaa, että vuokratyöntekijälle ei vahingossakaan kerrota, että hänen on tehtävä uusi perintäsopimus, kun hän siirtyy talon kirjoille. Asia voi paljastua vaikka silloin, kun työntekijä näyttää tilinauhaa luottamusmiehelle ja kysyy, että missäs se jäsenmaksu on. En tiedä sitten, miten tahallista se kertomatta jättäminen on…

Minusta on hyvä, että ammattiosaston hallituksen kokouksessa käydään aina uudet jäsenet läpi. Tiedetään, mihin työpaikkaan on tullut uusia. Samaten ajan e-hallinnasta syyskokoukseen listoja, jotta tiedämme, mikä on esimerkiksi jäsenistön keski-ikä. Nyt se on 50 vuoden tuntumassa. Meillä oli ennen 50 naisjäsentä, nyt on 150, tämä taas on hyödyllinen tieto naisjaoston vetäjälle. Toivon, että meidän 10 ammattiosaston yhteistyöryhmä pyytäisi liitosta koulutusta e-hallinnasta. Saisin silloin kaivettua vielä lisää hyödyllistä esiin jäsenlistoista.

Minä yritän näyttää omalla esimerkillä, että liittoon kannattaa kuulua. Jos työpaikalla tulee ongelma tai kiista, silloin näkyy, kun liiton luottamusmies auttaa. Luottamusmiehenä on turvatumpi olo, kun pitää huolta siitä, että osasto saa jäseniä. Voisihan sitä pitää oma-aloitteisesti osaston järjestämiskampanjan. Kaikki luottamusmiehet kävisivät hallit läpi ja pyytäisivät jäseneksi, samalla voisi selvittää jäsenille tes-tilannetta.”