Viking Söderling kertoo, että työkalut valmistetaan itse alusta loppuun.

Mannerin konepajalla pyörät pyörivät

30.11.2021

TEKSTI JOHANNES WARIS
KÄÄNNÖS JOHANNA MINKKINEN
KUVAT PATRIK LINDSTRÖM

Metalli on vaihtunut muoviin, mutta pyörät ovat edelleen pääosassa Mannerin konepajalla Hangossa.

Hankolainen Mannerin Konepaja on vuosien varrella tuottanut kaikkea peltisistä keksipurkeista radiomastoihin. Kohta viidenkymmenen vuoden ajan yritys on kuitenkin panostanut kuljetuspyöriin.

– Yrityksen nimi on Mannerin Konepaja, mutta nykyään käytämme aika vähän metallia. Ehkä pyörännavassa, mutta eniten käytämme muovia, pääluottamusmies Manne Björkqvist sanoo.

Teollisuuspyörät ovat yhä pienempi osa tuotantoa. Viime vuosina etenkin terveydenhuollossa käytettävien pyörien kysyntä on kasvanut. Pyöriä käytetään esimerkiksi sairaala- ja kuntoutuslaitteissa.

– Yhdessä pyöräsarjoistamme ei ole yhtäkään metalliosaa, ja se soveltuu esimerkiksi magneettiröntgenissä tarvittaviin laitteisiin.

Pääluottamusmies Manne Björkqvist
Pääluottamusmies Manne Björkqvist

Tuotantohallissa koneet sylkevät ulos kokonaisia pyöriä tai pyörien osia.

– Voi sanoa, että tuotamme pyörien ”high techiä”. Suomessa massatuotanto ei kannata, Björkqvist sanoo.

Ketään tuskin yllättää, että globaalisti suurin osa pyöristä tuotetaan Kiinassa.

Sami Rantala hoitaa yhdessä työparinsa kanssa muovin tuotanto-osaston koneita. Rakkaus toi turkulaisen Suomen eteläisimpään kaupunkiin ja töihin Mannerille.

– Työ sopii täydellisesti opintoihini Kemin ammattikorkeakoulussa. Opinnot tehdään etänä, ja minun tarvitsee käydä Kemissä vain joka toinen kuukausi, Rantala sanoo.

KORONA TULI HUONOON SAUMAAN

Mannerin konepaja panostaa vientiin, etenkin Euroopassa. Suomessa yritys on vakiinnuttanut asemansa, ja tänä päivänä vajaa 70 prosenttia tuotannosta menee vientiin, ja osuus kasvaa koko ajan.

– Olimme juuri lanseeranneet uusia tuotteita, kun pandemia alkoi. On vaikeaa myydä tuotteita tapaamatta asiakkaita, väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi nimetty Jukka Immonen sanoo.

Liikevaihto on tänä vuonna kuitenkin kasvanut noin viidellä prosentilla. Immonen on suhteellisen uusi toimitusjohtajana, mutta on työskennellyt yrityksessä kolme vuotta.

Olimme juuri lanseeranneet uusia tuotteita, kun pandemia alkoi. On vaikeaa myydä tuotteita tapaamatta asiakkaita.

Tuotannon puolella koronatoimet näkyvät turvavälien ja käsidesin lisäksi siinä, että jotkut osastot ovat siirtyneet työskentelemään yhden vuoron sijaan kahdessa vuorossa tungoksen välttämiseksi.

– Tämä ei ole sopinut kaikille työntekijöille, esimerkiksi lapsiperheille, joten moni on iloinen, kun palataan taas yhteen vuoroon, Björkqvist sanoo.

Hän on tyytyväinen, ettei kukaan työkavereista ole saanut covid-19 -tautia. Vaikeuksista on selvitty myös aiemmin.

– Vuoden 2008 romahduksen ja vuoden 2018 välissä oli monta todella vaikeaa vuotta. Koimme lomautuksia ja YT-neuvotteluita säännöllisin väliajoin, Björkqvist kertoo.

KAIKKEA EI VOIDA AUTOMATISOIDA

Yhä suurempi osa pyöristä kootaan robottien avulla, mutta edelleen on paljon käsin tehtävää työtä. Silloin kyse on yleensä pienemmistä sarjoista.

– Tämä koko ei sovi automaattiin. Teemme nyt 500 kappaleen sarjaa, Barbro Lignell sanoo ja näyttää Tango-mallista pyörää, joka on yksi Mannerin konepajan standardituotteista.

Barbro Lignell
”Työsuojelun suhteen on vielä paljon tehtävää”, Barbro Lignell sanoo.

Lignell on runsaan 20 Mannerin vuoden aikana ehtinyt tehdä monta eri työtehtävää. Hän on työskennellyt nyt jo lopettaneella metalliosastolla sekä kokoonpanijana. Sen lisäksi hän toimi esimiehenä yli kymmenen vuotta. Hyviä hetkiä on ollut, mutta kaikki muistot eivät ole iloisia.

– Ollakseni täysin rehellinen sain erään organisaatiomuutoksen aikana valita, tuleeko minusta työtön vai kokoonpanija. Kaksi naispuolista esimiestä uudelleensijoitettiin. Minulla oli mielipiteitä, ja voi sanoa, ettei sitä aina arvostettu.

Tuotantotilat alkavat olla vuosia nähneitä, ja sen huomaa.

– Täällä on aika ahdasta. Nyt tilat suunniteltaisiin täysin eri tavalla. Hyvä asia on kuitenkin, että meillä nykyään on nostettavat sähköiset pöydät.

PERHEYRITYS MONELLA TAPAA

Tuotantopuoleen verrattuna on työpajalla miltei hiljaista. Täällä Viking Söderling ylläpitää ja korjaa tuotantotyökaluja Yle Västnylandin aamupäiväohjelmaa kuunnellen.

– Tämä on monella tapaa vaihtelevaa työtä. Työkaluissa on monta liikkuvaa osaa, joten tässä pitää saada monta asiaa sopimaan yhteen. Haluan myös tehdä työn ripeästi, sillä muuten tuotantokoneet seisovat.

Söderlingillä on 42 Mannerin vuotta takanaan. Kun hän aloitti yrityksessä, Mannerilla työskenteli yli 100 henkilöä.

Tuotantopuolella on useampi pitkään yrityksessä työskennellyt. Nuorempien työntekijöiden keskuudessa on yleisempää, että viihdytään muutama vuosi, kunnes hakeudutaan muualle.

Tämä on monella tapaa vaihtelevaa työtä. Työkaluissa on monta liikkuvaa osaa, joten tässä pitää saada monta asiaa sopimaan yhteen.

Kolmivuorotyö saattaa houkutella alueen muihin teollisuusyrityksiin. Vuorotyö nostaa palkkaa selvästi, Björkqvist sanoo.

Sekä Manne Björkqvist että Viking Söderling kehuvat työpaikan ilmapiiriä. Manner on perheyritys monella tapaa.

– Täällä on hyviä tyyppejä. Veljeni on täällä ja myös poikani työskenteli täällä yli kymmenen vuotta, Söderling sanoo.

OY MANNERIN KONEPAJA AB

PERUSTETTU 1890
KOTIPAIKKA Hanko
TUOTANTO Pyörät
HENKILÖKUNTA 25 tuotannossa, yhteensä noin 50
LIIKEVAIHTO 7,2 miljoonaa euroa (2020)