Valtuuston yleiskeskustelu: ”Nyt pitää pelastaa ostovoima”

Teollisuusliiton valtuusto evästi työehtosopimusneuvottelijoita ja kertoi työpaikkojen olevan valmiita tukemaan neuvotteluja. Lisäksi muun muassa työturvallisuus ja organisaatiouudistus olivat keskusteluissa.

26.11.2021

Teollisuusliiton valtuuston syyskokouksessa 25.–26.11.2021 yleiskeskustelussa korostettiin, että Teollisuuden näkymät ovat yleisesti ottaen hyvät. Tilauskirjat ovat useissa yrityksissä täynnä.

– Näkymät teollisuudessa ovat erittäin hyvät. Meidän pitää saada oma osamme siitä, sanoo hallituksen jäsen Arto Liikanen teknologiasektorilta.

– Työmarkkinatalkoiden aika on ohi meidän osaltamme. Nyt pitää pelastaa ostovoima, toteaa valtuuston jäsen Tommi Sauvolainen teknologiasektorilta.

Puheenvuoroissa korostettiin myös, että etua tulee valvoa kaikilla sopimusaloilla yhtä valppaasti.

– Tulevaisuuden kannalta on tärkeää, ettei mekaanista metsäteollisuutta jätetä yksin, ettei anneta työehtojen heiketä, sanoo valtuuston jäsen Nina Päivärinta puutuotesektorilta.

– Voisiko tessiin sopia parannuksia, eikä pelkkiä torjuntavoittoja, kysyi valtuuston jäsen Kai Hyrynkangas puutuotesektorilta.

Keskusteluissa nousi myös esiin, että kysymys ei ole vain yksittäisistä työehtosopimuksista. Pitkällä aikajänteellä kyse on koko sopimusjärjestelmän puolustamista.

– Hyvät toverit, meidän on valmistauduttava taistelemaan sopimusyhteiskunnan puolesta, sanoo valtuuston jäsen Markus Haataja teknologiasektorilta.

Nina Päivärinta puhui pitkäjänteisestä työehtojen parantamisesta.

ASBESTIONGELMAT KURIIN

Valtuuston jäsen Jouni Jussinniemi teknologiasektorilta nosti esiin kaivoksilla ongelmia aiheuttavan asbestin. Monilla aloilla asbestikiellot ovat parantaneet tilannetta, mutta kaivoksilla altistutaan edelleen maaperässä olevalle asbestille.

– Muutos on tultava, jotta kaivostoiminta on asbestiturvallista, Jussinniemi sanoo.

Valtuuston jäsen Ari Rintala teknologiasektorilta jatkoi asbestiaiheesta ja vahvisti, että asbesti on edelleen ongelma myös kaivosten ulkopuolella.

– Asbestin kanssa taistelen minäkin. Sitä on laivan moottoreissa, Rintala kertoo.

Rintala muistutti, että työturvallisuuteen pitää yhä panostaa, vaikka yleisesti tapaturmat ja kuolemantapaukset ovat vähentyneet teollisuudessa. Vuonna 2020 työtapaturmissa kuoli 17 palkansaajaa.

– Heitäkin odotettiin kotiin, mutta eivät sinne ikinä päässeet, Rintala sanoo.

Syysvaltuusto pidettiin Helsingissä Paasitornissa. Kuvassa oikealla Juhani Jara.

ALUEORGANISAATIO KESKUSTELUTTI

Teollisuusliiton organisaatiouudistus keskittää vuodenvaihteessa alueorganisaation toimipisteet yhdestätoista nykyisestä aluetoimistosta seitsemään aluekeskukseen.

– Olen todella pettynyt, että Keski-Suomesta vietiin aluetoimisto, sanoo valtuuston jäsen Tarmo Lukkarinen teknologiasektorilta.

Lakkautettavien aluetoimistojen seuduilta matka kasvokkaiseen palvelupisteeseen pitenee. Korona-aikana lähes kaikki ovat jo kuitenkin harjoitelleet etäyhteyksien käyttöä asioinnissa.

– Kaiken avun on saanut, vaikka ei ole toimistolla pystynyt käymään, kertoo valtuuston jäsen Miia Soininen teknologiasektorilta Savo-Karjalasta.

Teollisuusliiton 2. varapuheenjohtaja Jari Nilosaari muistutti puheenvuorossaan, että organisaatiouudistuksen taustalla on paljon selvitystyötä ja suunnittelua, jolle annettiin suuntaviiva edellisessä liittokokouksessa.

– Me emme voi jämähtää paikoillemme. Meidän on pysyttävä muutoksessa mukana ja vastattava liiton strategiassa itsellemme asettamaan uudistumisen haasteeseen, Nilosaari toteaa.

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT KITI HAILA