”Koko paketti kannattaa ottaa”
Avoimen työttömyyskassan alku vuodenvaihteessa ei vaadi jäseniltä toimenpiteitä. Teollisuusliiton jäsenyys sisältää jatkossa työttömyyskassan jäsenyyden ja muut laajat jäsenedut.
17.11.2021
Teollisuuden työttömyyskassan nimi muuttuu vuodenvaihteessa Avoimeksi työttömyyskassaksi, eli A-kassaksi. Samalla kassaan sulautuvat Työttömyyskassa Finka ja Rakennusalan työttömyyskassa.
– Teollisuusliiton jäsenen kannalta ei muutu muu kuin työttömyyskassan nimi, sanoo jäsenyyssihteeri Pirjo Kaperi Teollisuusliiton jäsenyysyksiköstä.
Työttömyyskassan jäsenyys on jatkossa yksi Teollisuusliiton jäseneduista, eikä kassojen yhdistyminen ja A-kassan aloittaminen vaadi jäseneltä toimenpiteitä.
– Kun liityt liittoon, jäsenmaksu kattaa jatkossa työttömyyskassan jäsenmaksun, Kaperi tiivistää.
Teollisuusliiton ja A-kassan yhteisjäsenen jäsenmaksun suuruus ei ole vielä tiedossa, sillä Teollisuusliiton syysvaltuusto päättää liiton vuoden 2022 jäsenmaksun suuruudesta kokouksessaan 25.–26.11.2021.
KÄYTÄNNÖT SÄILYVÄT ENNALLAAN
Teollisuuden työttömyyskassan johtaja Irene Niskanen kertoo, että kassaan on tullut jonkin verran kyselyjä A-kassan alkuun liittyen. Vastaus kyselyihin on yksinkertainen.
– Työttömyyskassan jäsenen ei tarvitse tehdä mitään, vaan jäsenyys pysyy ennallaan, Niskanen kertoo.
A-kassan alku ei tuo muutoksia myöskään esimerkiksi päivärahojen hakuun tai maksatukseen. Niskanen kertoo, että jäsenten asiointijärjestelmät ovat samat kuin aiemmin.
– Käytännöt säilyvät ennallaan, Niskanen vahvistaa.
Teollisuuden työttömyyskassa sai tänä vuonna hyvät arviot jäsenkyselyssä.
– Entisestään yritetään parantaa palveluja. Tavoitteena on pitää hakemusten käsittelyaika lyhyenä, Niskanen kertoo.
Palveluja parannetaan jatkossa A-kassan jäsenkyselyjen perusteella. Tässä vaiheessa suunnitelmissa on laajentaa muun muassa chat-palveluja ja ottaa sosiaalinen media käyttöön.
AVOIN KAIKILLE PALKANSAAJILLE
A-kassan jäsenmaksu on euromääräinen, mikä on muutos Teollisuuden työttömyyskassan prosenttiperusteiseen jäsenmaksuun. Finanssivalvonta on vahvistanut A-kassan vuoden 2022 jäsenmaksuksi 8 euroa kuukaudessa.
Niskanen kertoo, että liiton ja työttömyyskassan yhteisjäsenillä maksun perintäprosessiin ei tule muutoksia, eli Teollisuusliiton jäsenten kassamaksu sisältyy jatkossakin liiton jäsenmaksuun.
Uusi työttömyyskassa on avoin kaikille palkansaajille. Niskanen kertoo, että muutoksen taustalla ovat työmarkkinoiden muutokset: pätkätyöt ja alan vaihdot ovat yleistyneet.
– Ympäristön muutokset ovat vaatineet muutoksia kassan sääntöihin, Niskanen sanoo.
Ympäristön muutokset ovat vaatineet muutoksia kassan sääntöihin.
Teollisuuden ja Rakennusalan työttömyyskassojen jäsenistä lähes kaikki ovat kassan jäseniä ammattiliiton jäsenyyden kautta.
Teollisuuden työttömyyskassan 134 800 jäsenestä noin 400 on kassan yksilöjäseniä, joiden jäsenyys ei tule ammattiliiton jäsenyyden kautta. Vastaavasti Rakennusalan työttömyyskassan 45 200 jäsenestä noin 140 on yksilöjäseniä.
Työttömyyskassa Finka on toisen asteen tai ylemmän tutkinnon suorittaneiden avoin palkansaajakassa, joka on erikoistunut myös journalistien sekä luovien alojen, kuten näyttelijöiden ja muusikoiden työttömyysturvaan. Finkan 17 400 jäsenestä noin 7 000 on yksilöjäseniä.
Sulautuvien kassojen yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 197 400.
SUURI KOKO HELPOTTAA VARAUTUMISTA
Kolmen perustajakassan henkilöstö siirtyy A-kassan palvelukseen, joten henkilöstön määrä ei muutu jäsenkuntaan suhteutettuna.
Niskanen pohtii, että A-kassan monialaisuus ja koko ovat valtteja tulevaisuudessa. Eri alojen suhdanteet eroavat toisistaan, mikä tasaa esimerkiksi kassaan tulevien päivärahahakemusten määriä.
Vakavaraisuus ja osaava henkilöstö ovat työttömyyskassan toiminnan perusta. Korona-aika on osoittanut, että kassat ovat pystyneet valmistautumaan ja sopeutumaan ennennäkemättömiinkin tilanteisiin.
– Työttömyyskassan on aina varauduttava talouden kriiseihin ja suhdannevaihteluihin, Niskanen toteaa.
JÄSENEDUT KANNATTAA KÄYTTÄÄ
Työttömyyskassan jäsenyyden lisäksi Teollisuusliiton jäsenetuihin kuuluvat työehtosopimusten lisäksi muun muassa matka- ja tapaturmavakuutukset, oikeusapu, urapalvelut sekä erilaiset alennukset. Jäsenetuihin voi tarkemmin tutustua osoitteessa www.teollisuusliitto.fi/jasenedut.
– Jäsenetuja kannattaa käyttää rohkeasti hyödyksi, Pirjo Kaperi kannustaa.
Liiton jäsenyys on monella tavalla kannattava kauppa. Yksittäisen oikeusjutun tai vakuutuskorvauksen arvo voi olla yhtä suuri kuin vuosien tai koko työuran aikana maksetut jäsenmaksut.
Jäsenetuja kannattaa käyttää rohkeasti hyödyksi.
Tärkein jäsenetu on kuitenkin edunvalvonta, jonka Teollisuusliitto tarjoaa. Joukkovoiman avulla liiton neuvottelemat työehtosopimukset takaavat kohtuulliset työehdot.
– Kun porukkaa on enemmän, ääni on silloin vahvempi, Kaperi toteaa.
Ammattiosastot ja luottamusmiehet valvovat jäsenten etua työpaikan tasolla ja liiton asiantuntijat vastaavat kysymyksiin.
– Etsitään yhdessä ratkaisuja. Ei tarvitse yksin pähkäillä asioita, Kaperi sanoo.
Teollisuusliiton jäsenedut Avoimen työttömyyskassan jäsenyyden kera ovat kattava kokonaisuus elämän eri vaiheiden turvaksi jatkossakin.
– Koko paketti kannattaa ottaa, Kaperi toteaa.
TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVITUS EMILIE UGGLA
Työttömyyskassa Finkan jäsenmäärä korjattu 18.11.2021