Matti Rajala haluaa herättää keskustelua

Hevimusiikin pauhatessa kuulokkeissa Matti Rajala näpyttelee mielipidekirjoituksia ajankohtaisista aiheista eri lehtiin. Palaute kirjoituksista on enimmäkseen myönteistä.

20.8.2021

MATTI RAJALA
Pöytyä

Veneenrakentaja
(työtön)

Pöytyäläisestä Matti Rajalasta tuli mielipidekirjoittaja vajaa kymmenen vuotta sitten, kun hän toimi pääluottamusmiehenä silloisessa työpaikassaan.

– Sen yrityksen ansiosta aktivoiduin ay-toimintaan. Minua motivoi tietoisuuden lisääminen tavalliselle kansalle, Rajala perustelee intoaan lähettää kirjoituksiaan eri lehtiin.

Hänen mielestään valtamediassa kuuluu turhan vahvasti työnantajaosapuolen ääni.

– Jos työntekijät eivät tuo esiin faktatietoa esimerkiksi Teknologiateollisuuden irtautumisesta työehtosopimuksesta, niin kuka sitä sitten tuo, hän kysyy.

Tästäkin teemasta Rajala kirjoitti yleisönosastoon.

– En saanut kirjoitustani läpi Turun Sanomiin, koska se oli silloin niin ajankohtainen aihe ja siitä kirjoitti moni muukin.

Kirjoitus ei mennyt kuitenkaan hukkaan. Se löysi paikan Auranmaan Viikkolehdestä, joka on Loimaan seudulla kaksi kertaa viikossa ilmestyvä paikallislehti.

– Kaikki sinne lähettämäni kirjoitukset on julkaistu. Paikallislehdet ottavat todella mielellään vastaan kirjoituksia eri näkökulmista.

POSITIIVISEEN SÄVYYN

Rajala suosii mielipidekirjoituksissaan tiivistä tyyliä. Kirjoitus ei saa koskaan olla liian pitkä, hän sanoo.

– Elämme nopeassa yhteiskunnassa, jossa ihmiset eivät jaksa lukea pitkiä kirjoituksia. Tekstin pitää mahtua A4-arkille, jotta ihmisillä riittää mielenkiinto lukea se loppuun.

Maaliskuussa Turun Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan Rajala pohtii etäopetuksen toimivuutta näin:

”Miten käsityötä opiskeleva voi oppia saman asian etäyhteyden välityksellä kuin koulussa lähiopetuksena?”

Tekstissä on vajaat 2 400 merkkiä. Mielipidekirjoituksessa on syytä keskittyä olennaiseen, Rajala vinkkaa.

– Minullakin on monta kertaa lähtenyt teksti rönsyilemään, mutta rönsyt on vaan pakko karsia pois, Rajala opastaa.

Hän pitää tärkeänä sitä, että kirjoittaja pysyy asialinjalla.

– Yritän pitää kirjoituksissani positiivisen näkökulman. Kunnioitan vastapuolta enkä mene henkilökohtaisuuksiin, vaikka olemmekin asioista eri mieltä.

”LISÄÄ FAKTAA”

Rajala käsittelee kirjoituksissaan aina jotakin ajankohtaista asiaa. Aiheita hän saa esimerkiksi kuunnellessaan radiouutisia.

– Mielipidekirjoituksen laatiminen vaatii pientä tutkimista etukäteen, etten vaan levitä mitään väärää tietoa. Se on tärkeää, Rajala sanoo.

Tänä vuonna Rajala on avannut sanaisen arkkunsa muun muassa työhyvinvoinnista, äänestämisen tärkeydestä ja vuokratyön ketjuttamisesta. Juhannukseen mennessä häneltä oli julkaistu jo kuusi mielipidekirjoitusta.

– Joka vuosi en todellakaan ole näin ahkera. Kuntavaalit ja työmarkkinoilla tapahtuvat muutokset ovat aktivoineet minua. Kun on aiheita, olen aktiivinen, hän sanoo.

Rajala laatii mielipidekirjoituksensa aiheesta riippuen joko yksityishenkilönä, Pöytyän kunnanvaltuutettuna tai Turun puuseppäin ammattiosaston puheenjohtajana.

Hän ottaa kantaa myös sosiaalisessa mediassa. Sanomalehtien yleisönosastot ovat hänelle kuitenkin ensisijainen kanava.

– Sosiaalisessa mediassa elämme omassa ay-kuplassamme. Mistä muualta kuin mielipidekirjoituksista ne, jotka eivät kuulu liittoon, saisivat tietoa, Rajala kysyy.

HEVIN TAHTIIN

Kun mielipidekirjoitus on muhinut aikansa Rajalan päässä, hän istuu tietokoneen ääreen joko kotona tai ammattiosaston toimistolla.

– Pistän kuulokkeet päähän ja laitan hyvää, erittäin raskasta hevimusiikkia soimaan ja alan kirjoittaa. Valmista syntyy tavallisesti 5–10 minuutissa.

Kirjoittamiseen Rajala ei ole saanut erillistä oppia, mutta kaikkia aiheesta kiinnostuneita hän kehottaa hakeutumaan Murikka-opiston kirjoittamisen kursseille.

– Mitä enemmän kirjoitan, sitä omemmalta se tuntuu, Rajala toteaa.

Hän suosittelee mielipidekirjoittamista kaikille, joilla on asiaa.

– Meillä liikkuu jatkuvasti suoranaisia valheita uutisotsikoissa ja sosiaalisessa mediassa. Tarvitsemme lisää faktapohjaisia kirjoituksia, Rajala linjaa.

”Se on palkitsevaa, jos joku ventovieras kommentoi kirjoitustani. Silloin sillä on ollut jotain vaikuttavuutta”, sanoo ahkera mielipidekirjoittaja Matti Rajala.

VAIKUTTAVUUS PALKITSEE

Rajala saa mielipidekirjoituksistaan enimmäkseen myönteistä palautetta. Sitä tulee sähköpostitse, Turun Sanomien kommenttipalstalla ja Facebookissa, jos hän on jakanut tekstin siellä.

– On aina hyvä, jos kirjoitus herättää keskustelua, on se sitten puolesta tai vastaan, hän sanoo.

Aina palaute ei ole asiallista, mutta yöuniaan Rajala ei kuitenkaan ole menettänyt.

– Kerran minulle on jopa soitettu, korotettu ääntä ja haukuttu, mutta sanotaanko näin, että se kirjoitus meni kyllä oikeaan osoitteeseen, Rajala nauraa.

Hänestä työväestön asioista ei voi pitää liikaa ääntä.

– Uskon, että tietoisuus esimerkiksi siitä, mitä tarkoittaa, jos yleissitova työehtosopimus purkautuu, lisää järjestäytyneisyyttä, koska kyse on rahasta ja työehdoista.

Kun kirjoitus on valmis lähetettäväksi lehteen, Rajala kokee helpotuksen tunnetta.

– Olen saanut vietyä omat ajatukseni maailmalle. Jos joku vielä lukee kirjoitukseni ja reagoi siihen, sillä on ollut jotain vaikuttavuutta. Sitä varten minä tätä teen.

TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVA VESA-MATTI VÄÄRÄ