Kerros­vil­jely nojaa huipputeknologiaan

YK:n ennus­tei­den mukaan kaksi kolmesta maapal­lon asuk­kaasta asuu kaupun­kia­lu­eella vuoteen 2050 mennessä. Maapal­lon väes­tön kasvaessa 10 miljar­diin kasvaa myös ruoan tarve. Pulaa tulee niin vedestä kuin viljelymaasta.

19.7.2021

Tähän haas­tee­seen, ruoan­tuo­tan­non turvaa­mi­seen, on etsitty maail­malla osarat­kai­sua verti­kaali- eli kerrosviljelystä.

Suomessa alan edel­lä­kä­vijä on Lapin­jär­vellä Itä-Uudel­la­maalla sijait­seva Robben Pikku Puutarha, jolla on perin­teis­ten kasvi­huo­nei­den lisäksi yksi Euroo­pan suurim­mista kerrosviljelmistä.

Yrityk­sen perus­taja, toimi­tus­joh­taja Robert Jordas kiin­nos­tui kerros­vil­je­lystä kymme­ni­sen vuotta sitten. Jo sitä ennen, 2000-luvun alussa, hän aloitti koti­ti­lal­laan erikois­kas­vien vilje­lyn kasvi­huo­neissa ja mietti uuden­lai­sia tapoja vilje­lyn kehit­tä­mi­seen. Nyt yrityk­sellä on kasvi­huo­neita hehtaa­rin verran ja kerros­vil­jel­miä puoli­sen hehtaa­ria. Vilje­lyssä on lähes kolme­kym­mentä erilaista kasvia: yrttejä ja salaat­teja sekä salaatintaimia.

Jorda­sin mukaan kerros­vil­je­lyä on kehi­tetty maail­massa monessa paikassa vähän erilai­sena. Kysy­mys on oikeas­taan kasvi­huo­ne­vil­je­lyn moder­nista versiosta, jossa käyte­tään huip­pu­tek­no­lo­giaa tarkoin kont­rol­loi­dussa ympäristössä.

Kerros­vil­je­lyn eräs haaste on suuret perus­ta­mis­kus­tan­nuk­set. Robben Pikku Puutarha on kuiten­kin osoit­ta­nut, että inves­toin­nit ovat kannat­ta­neet ja että kerros­vil­jely on tuot­ta­vaa liiketoimintaa.

– Uskon, että kerros­vil­je­lyn pinta-ala tulee sata­ker­tais­tu­maan maail­massa seuraa­van viiden vuoden aikana, Jordas toteaa.

Kerros­vil­jely on kehit­ty­nyt yhtä jalkaa LED-tekno­lo­gian kanssa. Ener­gia­te­hok­kaat LED-valot sätei­le­vät kasvien kasvulle opti­maa­li­sia valon taajuuk­sia. Valoissa käyte­tään yleensä punai­sia, sini­siä ja valkoi­sia lamp­puja, joilla voidaan vaikut­taa muun muassa kasvu­vauh­tiin, kukin­taan ja kasvin juuren kehittymiseen.

Kerros­vil­je­lyn pinta-ala tulee sata­ker­tais­tu­maan maail­massa seuraa­van viiden vuoden aikana.

Viljely tapah­tuu sulje­tussa ja eris­te­tyssä tilassa, jossa voidaan yllä­pi­tää opti­maa­li­sia kasvuo­lo­suh­teita vuoden ympäri ilman eril­listä lämmi­tystä. Sulje­tussa tilassa kasvit vält­ty­vät kasvi­tau­deilta ja tuholaisilta.

Monessa kerrok­sessa olevat vilje­ly­lin­jas­tot sääs­tä­vät tilaa ja mahdol­lis­ta­vat vilje­lyn kaupun­kia­lueilla. Kerros­vil­je­lyä on harjoi­tettu esimer­kiksi meri­kon­teissa. Kasvit tarvit­se­vat vettä hyvin vähän, sillä kasvu­vesi voidaan käyt­tää uudel­leen, jolloin vettä ja ravin­teita ei mene hukkaan.

Vuosina 2017–2019 Robben Pieni Puutarha teki yhteis­työtä Fujit­sun kanssa, joka on maail­man toiseksi suurin it-alan yritys. Kolmi­vuo­ti­sessa projek­tissa kerät­tiin senso­reilla tietoa lämpö­ti­lan, valon, kaste­lun ja kasvua­lus­tan vaiku­tuk­sista satoon, mitä sitten analy­soi­tiin opti­maa­lis­ten kasvuo­lo­jen kehittämiseksi.

Vaikka Suomi on pieni maa, löytyy täältä Robert Jorda­sin mukaan paljon kerros­vil­je­lyyn liit­ty­vää tieto­tai­toa. Myös Jorda­sin oma yritys on mukana asian­tun­ti­jana puolessa tusi­nassa hank­keessa, joita toteu­te­taan niin koti­maassa kuin ulkomailla.

Tällä hetkellä kerros­vil­je­lystä ollaan kiin­nos­tu­neita erityi­sesti Yhdys­val­loissa, Lähi-idässä sekä Kiinassa ja muualla Aasiassa. Puhtaasta vedestä on monin paikoin pula, minkä lisäksi se on kallista. Sulje­tuissa vilje­ly­oloissa sääs­ty­tään myös oikul­li­silta säiltä sekä kasvi­tau­deilta ja tuholaisilta.

 

SATOA MAAN ALTA POMMISUOJASTA

Vuonna 2015 aloit­ta­nut Growing Underground ‑yritys tuot­taa yrttejä ja salaat­teja maan alla Britan­niassa Lontoossa. Tilat on raken­nettu toisen maail­man­so­dan aikai­seen pommi­suo­jaan, jonne on mahtu­nut aikoi­naan 8 000 ihmistä. Tuotanto perus­tuu LED-valais­tuk­seen ja vesi­vil­je­lyyn. Yritys käyt­tää vilje­lyyn 70 prosent­tia vähem­män vettä kuin vastaava avomaalla sijait­seva viljelmä. Satoa maana­lai­nen kerros­vil­je­ly­farmi tuot­taa 12 kertaa enem­män kuin keski­verto kasvi­huone, mutta kulut­taa ener­giaa vain neljä kertaa enemmän.

VALON TAAJUUDELLA YHTEYS VITAMIINEIHIN

Robert Jorda­sin mukaan kerros­vil­je­lyä koske­vissa tutki­muk­sissa on nous­sut esiin, että esimer­kiksi ruco­lalle eli sinap­pi­kaa­lille saadaan korkeam­mat C‑vitamiinipitoisuudet, kun LED-valolle vali­taan tietty taajuus. Tomaa­tin vilje­lyssä sopi­valla valais­tuk­sella voidaan nostaa C‑vitamiinin määrää jopa yli 30 prosenttia.

Sini­nen valo vaikut­taa erityi­sesti kasvuun. Valoja säätä­mällä pysty­tään kasvat­ta­maan myös yrttien öljy­pi­toi­suutta, jolloin niistä saadaan aromikkaampia.

SALAATTITORNEJA SINGAPORESSA

Maail­man ensim­mäi­nen kaupal­li­nen kerros­vil­jelmä Sky Greens Farms avat­tiin Singa­po­reen vuonna 2012. Manhat­ta­nin kokoi­sessa kaupun­ki­val­tiossa on rajoi­te­tusti tilaa vilje­lylle, joten suurin osa ruoasta tuodaan Singa­po­reen ulkomailta.

Sky Green­sin salaa­tit ja yrtit kasva­te­taan yli sadassa tornissa, joilla on korkeutta yhdek­sän metriä. Viljel­miä on pääl­lek­käin lähes 40:ssä kerrok­sessa. Yritys käyt­tää paten­toi­tua järjes­tel­mää, joka hyödyn­tää hydrau­liik­kaa korkei­den raken­tei­den kokoamisessa.

TEKSTI RIITTA SAARINEN
KUVA ROBBES LILLA TRÄDGÅRD