Koronakriisi Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaalla
Pääluottamusmies Miia Kelsey autotehtaalla maaliskuussa 2018.

Koronakriisi Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaalla: ”Emme kohta enää saa kriittisiä osia”

”Daimler ilmoitti sulkevansa kaikki tehtaansa Saksassa kahdeksi viikoksi ensi viikon alusta. Tämä vaikuttaa meihin vääjäämättä. Emme kohta enää saa kriittisiä osia”, toteaa Valmet Automotive Oy:n Uudenkaupungin autotehtaan pääluottamusmies Miia Kelsey. Yt-neuvottelut kaikkien tuotannon työntekijöiden ja toimihenkilöiden lomautuksista ovat meneillään.

19.3.2020

– Työnantaja ei ole pyytänyt työehtosopimuksesta poikkeavaa yt-neuvottelujen aikataulua. Tämä viikko on jo neuvoteltu. Kaikkia työntekijöitä ja toimihenkilöitä koskevista, maksimissaan 90 päivää kestävistä lomautuksista on puhe, pääluottamusmies Miia Kelsey sanoo.

Pakkolomat koskisivat noin 2 700 tuotannon työntekijää samoin kuin yhteensä noin 550 ylempää ja alempaa toimihenkilöä.

– Se jää kysymykseksi, kannattaako kunnossapidon työntekijöitä lomauttaa. Heillähän riittää aina silloin runsaasti töitä, kun me muut olemme poissa, Kelsey huomauttaa viitaten noin sataan konepajan ja kunnossapidon työntekijään.

OMAILMOITUSTA PIDENNETTY

Aiemman kahden päivän sijasta tehtaalaiset saavat nyt olla sairastuessaan neljä päivää poissa omalla ilmoituksella. Tähän voi saada vielä tarpeen mukaan ja sairaanhoitajan kanssa keskustellen kaksi päivää lisää ennen kuin pitää lähteä lääkäriin.

– Hyvin ovat ihmiset ymmärtäneet pysyä sairaana poissa. Yleensähän suomalainen tulee vaikka pää kainalossa töihin, Kelsey huokaa tavan työtätekevien suomalaisten liiallista tunnollisuutta.

Tehtaalla on tehty tukku muitakin toimia, joilla koronaviruksen leviämistä yritetään estää.

– Kaikki toimihenkilöt ovat paenneet etätöihin, jos niiden tekeminen vain on mahdollista. Vierailut on tietysti kielletty, myös omien toimipisteiden välillä. Laminoituja ohjeistuskylttejä käsien oikeaoppisesta pesemisestä ja yskimisestä on ympäri tehdasta. Käsidesipulloja on kaikkialla, ja siivousta ja desinfiointia on tehostettu. Ruokalassa on siirrytty buffet-tarjonnasta annosteluun. Vain ruoan jakaja koskee ottimiin ja hän ojentaa täyden lautasen ruokailijoille.

– Ulkomailta tulleet ovat jääneet kahden viikon karanteeniin, yhteensä noin 40 henkeä, joukossa pari luottamusmiestäkin. Mielelläni heidän kanssaan tätä taakkaa jakaisin, Kelsey toteaa.

Pääluottamusmies kuvaa, että hänen tietoonsa ei ole tullut kovinkaan paljon ongelmia päivähoidon tai koulujen kanssa. Vanhempi ikäluokka näyttää sen sijaan aiheuttavan huolta, ainakin sosiaalisen median mukaan.

– Yli seitsemänkymppiset ovat käyneet villikoiksi. He eivät tahdo pysyä kotona, siitä tottelemattomuudesta olen kuullut, Kelsey naurahtaa.

”TYÖMARKKINAJÄRJESTÖJEN EHDOTUKSET HYVÄT!”

SAK:n julkaisemat työmarkkinajärjestöjen ehdotukset koronaepidemiasta johtuvien talousongelmien selättämiseksi ovat Kelseyn mielestä hyvät. Pääluottamusmiehen mukaan olisi iso helpotus, jos valtio korvaisi täysimääräisesti viranomaisten päätöksistä johtuvat ansionmenetykset. Korvaus rapsahtaisi työntekijälle, jos työnteko estyy tai alle 12-vuotiaan lapsen koulu tai päiväkoti on suljettu tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi. Ehdotuksen mukaan myös työttömyysturvan omavastuupäivät poistettaisiin.

– Muutenhan tilanne olisi aivan epäreilu esimerkiksi yksinhuoltajia kohtaan, jos he eivät saisi rahaa mistään silloin kun töihin ei pääse.

Ehdotus siitä, että työnantaja velvoitetaan ilmoittamaan koko pakkolomille joutuvan työntekijäjoukon puolesta lomautuksista TE-toimistolle on Kelseyn mielestä myös erittäin tarpeellinen. Se takaisi ja sujuvoittaisi työttömyyskorvausten saamista.

– Vaikka kuinka ohjeistimme ja toitotimme viime lomautusten aikana, että jokaisen pitää itse ilmoittaa TE-toimistoon, ei se mennyt kaikille perille. Olen jo varoittanut Teollisuusliiton työttömyyskassaa tulevasta. Kassa ja meidän palkanlaskenta ovat olleet yhteydessä keskenään ja sopineet, mitä tarvitaan ja miten asiat hoidetaan.

Kelseyn tarkoittamat, viimeisimmät lomautukset olivat pyörineet autotehtaalla eri pituisina vuoden 2019 lopulta tämän vuoden helmikuulle asti.

KUKA ANTAA VASTAUKSET?

– Hirveästi työntekijöillä on kysymyksiä ja minun tilanteeni on mahdoton, kun minulla itsellänikään ei ole niihin vastauksia, Kelsey kuvaa koronatilanteen ja niiden ratkaisuyritysten, liitolta tulevien ohjeistusten tai niiden odottelun aiheuttamaa valtaisaa epävarmuutta.

Pääluottamusmies vannoo pysyvänsä optimistina kaikesta huolimatta.

– Minä uskon, että ne 90 päivän lomautukset riittävät. Eihän voida kouluja tai koko maailmaa pitää kiinni loppumattomiin.

Ajatukset rientävätkin jo koronakriisin jälkeisiin aikoihin. Miten houkutella lomautetut työntekijät varmuudella takaisin, jos kriisi hellittääkin ennusteltua nopeammin?

– Juridisesti työntekijää ei voida velvoittaa tulemaan takaisin töihin kesken määräaikaisen lomautuksen. Jos lomautuslapussa lukee 90 päivää, ennen ei tarvitse tulla.

Helmikuussa loppuneiden lomautusten aikaan joku halusi viettää kaiken mahdollisen ajan perheensä luona, olipa se sitten toisella puolella Suomea tai toisella puolella maapalloa. Joku oli ottanut toisen työn. Joka halusi vain pitää lomaa. Näin Kelsey kuvaa täysin ymmärrettäviä syitä lomautusajan täysimääräisen käyttöön.

Pääluottamusmies kuvaa, että tuotannon nopea ylösajo kriisin jälkeen olisi kuitenkin aivan kaikkien, myös työntekijöiden, etu. Takaisin houkutteluun on löydettävä keinot.

– Tähän asiaan meidän on löydettävä ratkaisu yhdessä työnantajan kanssa. Työtyytyväisyyttä pitää ehdottomasti parantaa, jotta ihmiset haluaisivat tulla meille takaisin töihin.

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVA VESA-MATTI VÄÄRÄ