Lakossa Metsä Fibren Vilppulan sahalla: ”Metsäteollisuus voisi miettiä alan imagoa – mistä rekrytoidaan tulevaisuudessa?”
Metsäteollisuus suunnittelee Suomeen mittavia hankkeita, mutta onko työnantajaliitto miettinyt, mistä saadaan työvoimaa?
18.2.2020
Vilppulassa ei lakkovahteja ole alun jälkeen tarvittu, sillä lakko on pitänyt ilmankin eikä rikkureita ole sahalla näkynyt.
– Aluksi oli vahdit portilla, mutta se sitten lopetettiin. Liiton jäseniä meillä on reilusta sadasta työntekijästä lähes kaikki, kertoo pääluottamusmies Juha Peltomaa.
Nyt alkamassa on jo neljäs lakkoviikko. Yhtään näin vaikeaa sopimuskierrosta ja pitkää työkiistaa ei Peltomaa ole aiemmin kokenut, vaikka on ollut sahalla töissä jo 25 vuotta.
– Kun joulukuussa oli jo työnantajan kuuden päivän työsulku, niin me olemme olleet työmaalta poissa yli kuukauden.
Peltomaa näkee kiky-päivien olleen selvästi suurin vaikeus neuvotteluissa. Vaikka niistä ollaan pääsemässä eroon, niin työnantajat yrittävät tuoda lisätunteja sopimukseen toista kautta.
Tulee ehdotuksia, että arkipyhinä tehtäisiin töitä ja arkipyhäkorvaukset pois. Jos tällaisia jokin ala hyväksyy, niin sitten ne ovat kohta kaikilla sopimuksissa
Miksi Metsäteollisuus ry vetää kovempaa linjaa kuin toiset työnantajaliitot? Peltomaa arvioi, että pitkän aikavälin tavoitteena on saada tehtaat pyörimään tauotta.
– Kolmivuoroa seitsemänä päivänä viikossa, sitä he varmaan haluaisivat.
TYÖRAUHAA TOIVOTAAN, MUTTEI HINNALLA MILLÄ HYVÄNSÄ
Työnantajien vaatimukset herättävät Vilppulassa ihmetystä. Sahalla työntekijöiden rintama pitää, vaikka mieluiten toki palattaisiin töihin.
– Porukan toive on, että tulisi se sopimus, niin saataisiin työrauha. Mutta toisaalta tämä täytyy katsoa loppuun saakka. Kerran menetettyjä etuja on vaikea saada enää ikinä takaisin.
Peltomaa toimii myös Vilppulan puutyöläisten osaston puheenjohtajana, ja kertoo senkin tukeneen lakossa olevia jäseniään taloudellisesti.
– Liiton avustuksen päälle meillä on ammattiosasto maksanut kaksikymppiä päivässä, mistä menee verot. Kahdelta viikolta maksettiin, mutta enempään ei oikein ole mahdollisuuksia, koska kassaa ei tietysti voi kokonaan tyhjentää.
Työnantajan ja työnantajaliiton linjauksissa näyttää olevan ristiriita. Metsä Fibre Oy käynnisti keväällä 2019 projektin nimeltä Yhdessä tekemisen hanke, jonka mukaan yritys pyrkii muun muassa yhdessä tekemiseen ja sitouttamaan koko henkilöstönsä yhteisiin tavoitteisiin.
– Esimerkiksi palvelusvuosilisän poistolla ei minusta sitouteta ketään yrityksen toimintaan, sanoo Peltomaa.
Metsäteollisuuden työnantajien kannattaisi Peltomaan mielestä olla huolissaan myös siitä, miten pitkäksi venähtänyt kiista vaikuttaa alan julkikuvaan ja työvoiman saantiin tulevaisuudessa.
– Tämä julkisuus, mitä nyt on saatu, ei tulevia rekrytointeja helpota yhtään, vaikka nyt on isoja hankkeita vireillä. Hyvät ja osaavat nuoret hakeutuvat helposti muille aloille töihin. Kyllä meikäläiseen ainakin vaikuttaisi, jos olisin nuori ja miettisin omia uravalintojani.
TEKSTI MIKKO NIKULA
KUVAT JYRKI LUUKKONEN