Taitaja2019 Joensuu / Lajit / Mekatroniikka /Kuva: Nina Karaush / Riveria / Skills Finland

Optimastudenter tog FM-guld i mekatronik i Joensuu

Årets upplaga av FM i yrkesskicklighet, Mästare 2019, gick av stapeln i Joensuu där över 400 unga proffs tävlade i mer än trettio tävlingsserier. Benjamin Vikström och Robert Westerlund, som får sin yrkesexamen i år från Optima i Jakobstad, tog segern i förkrossande stil i tävlingsserien för mekatronik, det vill säga arbete och produkter som kombinerar mekanik och elektronik.

De unga proffsen tävlade i par, till skillnad från de flesta övriga tävlingsserierna. Duon samlade på sig 89,5 poäng, då laget som kom tvåa fick 57,5 poäng.

Tävlingsuppgiften gick ut på att få en robot att flytta på klossar, och här höll vinnarnas nerver.

–  Det känns bra, svarar Westerlund på den obligatoriska idrottsfrågan. Vi hade ett bra samarbete och det flöt på bra, säger Westerlund.

– Det var lite nervöst under första tävlingsdagen, men inte sen senare, säger Vikström.

Träningen inför FM hade vinnarna inlett redan under hösten – vilket gav resultat.

DET BÄSTA ÄR ATT SE NÄR GREJER FUNGERAR

Vinnarna får förutom ära och berömmelse också ett pris på 800 euro.

– Det bästa är att man får både programmera och få grejer att fungera tillsammans. Det kan vara invecklat, säger pedersörebon Westerlund.

–  När man ser något som man själv gjort verkligen funkar, säger Vikström som kommer från Larsmo.

Både Vikström och Westerlund rekommenderar andra att ta vara på chansen att delta i tävlingar där man kan utmana både sig själv och andra.

Framtiden är något som de nyutexaminerade vinnarna inte direkt stressar över för tillfället.

– Jag har lärt mig mycket i skolan och det har blivit tydligt att det här är en bransch som passar mig, säger Westerlund.

Vikström kommer att jobba inom ett företag som sysslar med maskinuthyrning, medan Westerlund ska jobba på Esse Elektro-Kraft, i alla fall fram tills han rycker in i militären.

Optima skördade framgång även i andra tävlingskategorier inom Industrifackets branscher då Joakim Björkström tog brons i möbelsnickeri.

Resultat och bilder från Mästare2019 hittar du i Tekijäs reportage från finaldagen (på finska). Nästa år ordnas finalen i FM i yrkesskicklighet Jyväskylä.

Huvudbild.Benjamin Vikström och Robert Vesterlund deltog i finalen i Mästare2019 i Joensuu.  Foto Skills Finland/Nina Karaush

TEXT JOHANNES WARIS
FOTO SKILLS FINLAND/NINA KARAUSH OCH CHRISTIAN DAHLIN/OPTIMA