Avaimet irtisanomislakikiistan ratkaisemiseksi ovat maan hallituksella

”Jos maan hallitus vetää irtisanomislakiesityksen pois, ja haluaa avata neuvottelut keskusjärjestöjen kanssa sekä puhtaalta pöydältä katsoa joitain muita ratkaisuja pienten yritysten osalta, niin olemme siihen valmiita ja vedämme lakkopäätöksemme takaisin”, puheenjohtaja Riku Aalto sanoi perjantaina 19. lokakuuta Teollisuusliiton medialle järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Teollisuusliiton hallitus päätti perjantaina 19.10. pitämässään kokouksessa poliittisesta mielenilmauksesta maan hallituksen valmistelemaa irtisanomislakia vastaan. Liiton puutuote- ja erityisalojen sektorilla järjestetään 25.10. alkaen kolmen päivän mittainen lakko, jonka piirissä on noin 7 000 työntekijää ja 90 toimipaikkaa. Lisää toimenpiteitä on luvassa kahdella seuraavalla viikolla.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan ratkaisun avaimet tilanteen purkamiseksi ovat maan hallituksen käsissä.

– Maan hallitus kertoi pienten yritysten irtisanomissuojan heikentämiseen tähtäävästä lakiesityksestä viime huhtikuussa. Siitä lähtien olemme yrittäneet vaikuttaa asiaan ja käynnistää neuvotteluja maan hallituksen kanssa. Toisaalta olemme selvästi kertoneet, minkälaisia järjestöllisiä toimenpiteitä olemme valmiit tekemään irtisanomislain torjumiseksi. Maan hallitus puolestaan on jatkuvasti ilmoittanut, että he eivät halua minkäänlaista neuvottelukontaktia.

– On valitettavaa, että olemme joutuneet menemään näin pitkälle. Toivomme edelleen, että tilanne saataisiin purettua niin, että työtaisteluita ei tarvitsisi järjestää. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että maan hallitus vetää irtisanomislakiesityksensä valmistelusta pois ja aloittaa puhtaalta pöydältä neuvottelut keskusjärjestöjen kanssa siitä, mitä muita toimia pienten yritysten osalta voitaisiin tehdä.

– Niin pitkällä emme vielä ole, mutta täytyy toivoa, että siihen tilanteeseen päästään. Ratkaisun avaimet ovat maan hallituksella.

JÄSENTEN PUOLESTA

Aallon mukaan kysymys ei ole vain Teollisuusliiton toimenpiteistä, vaan SAK:hon ja muihin palkansaajia edustaviin keskusjärjestöihin kuuluvien ammattiliittojen rintamasta.

– Yhteisessä rintamassa on esimerkiksi opettajia, insinöörejä, hoitohenkilökuntaa, julkisten alojen ja teollisuuden työntekijöitä. Tämä on aika laajan työmarkkinajoukon mielenilmaus, jossa eri liittojen jäsenet ovat reagoineet maan hallituksen 3,5 vuoden aikana tekemiin toimenpiteisiin.

– Kun meidän jäseniämme ja hallintoa kuuntelee, on viesti se, että he ovat vihaisia ja pettyneitä työntekijöihin, työttömiin ja heikommassa asemassa oleviin ihmisiin kohdistettuihin heikennyksiin. Me olemme tässä yhtenä ammattiliittona puolustamassa jäsentemme etuja. Se on meidän perustehtävämme, eikä sillä ei ole mitään tekemistä puoluepolitiikan kanssa.

KIKYN IRTISANOMINEN SOPIMUSTEN MUKAAN

Puutuote- ja erityisalojen sektoreille päätettyjen mielenilmausten rinnalla Teollisuusliitto ilmoitti perjantaina kilpailukykysopimukseen liittyvän työajan pidennyksen irtisanomisesta viidellä sopimusalalla. Ne ovat teknologiateollisuus, auto- ja konealat, pelti- ja teollisuuseristysala, malmikaivokset sekä tekninen huolto ja kunnossapito. Aloilla työskentelee yhteensä yli 100 000 työntekijää.

– Olemme neuvotelleet kaikkiin näihin sopimuksiin irtisanomispykälän, jonka mukaisesti me nyt toimimme. Näillä aloilla 24 tunnin lisätyö loppuu vuoden 2020 alussa. Muilla sopimusaloilla tavoitteemme on poistaa työajan pidennys seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa.

Perjantain mittaan Suomen Yrittäjät tulivat julkisuuteen esittämällä, että yritykset lopettaisivat ammattiliittojen jäsenmaksuperinnän hoitamisen.

– Ulostulollaan Suomen Yrittäjät osoittivat olevansa tässä asiassa osapuoli, vaikka he ovat aikaisemmin kertoneet, että he eivät sitä ole, varapuheenjohtaja Turja Lehtonen arvioi asetelmaa tuoreeltaan.

TEKSTI PETTERI RAITO
KUVA MIRA TENHUNEN

Jutun pääkuvassa ovat vasemmalta Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Turja Lehtonen.