SAK:n hallintojen yhteistilaisuus 5.10.2018 Paasitornissa. Ääni kentältä: Sami Ryynänen, Teollisuusliitto

Taistelu vai takaisin sopimisen tielle?

”Suomen nykyistä hyvinvointia ei ole luotu pakkolaeilla, vaan toimiva yhteiskunta on rakennettu yhteistyössä hallitusten, työnantaja- ja työntekijäliittojen kesken”, Teollisuusliiton hallituksen jäsen Sami Ryynänen sanoi liittohallintojen kokouksessa 5.10. Helsingissä.

SAK:laisten ammattiliittojen hallinnot pitivät yhteisen kokouksen 5.10. Helsingin Paasitornissa. Osana hallintojen edustajien puheenvuoroja Teollisuusliiton hallituksen jäsen Sami Ryynänen pohti vallitsevaa tilannetta työmarkkinoilla.

Ryynäsen mukaan maan hallitus on ajanut itsensä tilanteeseen, jossa SAK, STTK ja osa Akavan liitoista ovat lähentyneet toisiaan yhteistä vihollista eli maan hallitusta vastaan.

– On sääli, että Sipilän hallituksen härkäpäisesti ajamalla irtisanomisten heikennyksillä on jouduttu tilanteeseen, josta ulospääsy on vaikeaa ilman, että joku sopijaosapuoli menettää kasvonsa.

– Siksi toivon todella, että hallitus vetää esityksensä pois, ettei jouduta tilanteeseen, jossa joudutaan miettimään seuraavaa askelta nykyisten työtaistelutoimenpiteiden lisäksi. Omassa työpaikassani se askel voisi olla esimerkiksi kotimaisen polttoainejakelun keskeyttäminen, Nesteen Porvoon jalostamon pääluottamusmiehenä toimiva Ryynänen sanoi.

KUVA KITI HAILA

AY-LIIKE ON LUOTETTAVA SOPIMUSKUMPPANI

Ryynänen ehdotti aikalisän ottamista.

– Kun hallitus, huolimatta monista yrityksistämme, ei ole ottanut neuvoja kuuleviin korviinsa, on korkea aika viimeistään nyt ottaa aikalisä ja kutsua osapuolet neuvottelupöytään. Kyllä tässä maassa on sopimalla saatu ratkaisuja aikaan ennenkin ja tuntuu kohtuuttomalta, että tällaisessa tilanteessa niin ei voitaisi tehdä.

– Uuden työntekijän palkkaamisen ollessa riski pienessä yrityksessä, on siihenkin löydettävä ratkaisu, jonka kaikki osapuolet voivat hyväksyä. Ratkaisu ei kuitenkaan löydy lainsäädäntöä ja työntekijän asemaa heikentämällä, vaan osapuolten kesken aidosti yhdessä sopimalla.

– Kaiken tämän hulinan keskellä tuntuu unohtuvan, että ammattiyhdistysliike on aidosti luotettava sopijakumppani. Itse uskon, että parempi työelämä saavutetaan yhdessä sopimalla. Meillä on tapana pitää tehdyistä sopimuksista ja annetuista lupauksista kiinni, vaikeinakin aikoina.

Samalla Ryynänen muistutti, että liikkumavaraa yhdenvertaisuuden näkökulmasta tarkasteltuna ei ole. Toisaalta vaakakupissa painavat Sipilän hallitukselta aikaisemmin saadut lupaukset siitä, että työelämään kohdennettuja heikennyksiä ei enää kiky-sopimuksen jälkeen pitänyt tulla. Toisin on käynyt.

– Ay- liikkeellä ei ole mitään mahdollisuuksia hyväksyä lakia, joka tässä tapauksessa asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan riippuen työnantajayrityksen koosta. Toisaalta tultuamme tällä tavoin petetyksi osaamme myös puolustaa jäsentemme oikeuksia. Nyt on sen aika.

”TÄMÄ HOIDETAAN LOPPUUN ASTI”

Paasitornin tilaisuuteen osallistui noin 500 liittojen hallintojen edustajaa eri puolelta Suomea. Kun ohjelmassa siirryttiin yleisökeskusteluun, venyi jono hetkessä yli 30 halukkaaseen puheenvuoron käyttäjään. Heistä noin puolet edusti Teollisuusliittoa.

Yleisökommenttia antamassa Teollisuusliiton hallituksen jäsen Hanna-Kaisa Rokkanen. KUVA KITI HAILA

Puhujien viesti oli jaettu ja yhteinen. Maan hallituksen toimenpiteet työntekijöiden ja työttömien aseman heikentämiseksi pitää katkaista. Irtisanomislakiesitys on heikennysten ketjussa viimeinen lenkki. Jäseniä ja palkansaajia on puolustettava yhdenvertaisuuden ja reilun työelämän nimissä.

Teollisuusliittolaisista puheenvuoron käyttivät Jouni Jussinniemi, Daniel Hannus, Nina Päivärinta, Jani Kolmonen, Petri Partanen, Antti Salonen, Tommi Sauvolainen, Anna Andersson, Hanna-Kaisa Rokkanen, Jouni Lämpsä, Niina Malm, Raimo Kantonen, Jarkko Jokinen, Matti Rajala, Mikael Kölhi, Satu Heijari ja Juhani Jara.

Ääneen tilaisuudessa pääsi myös Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto, joka totesi, että irtisanomislain vastustaminen ei ole vain ay-johtajien hanke, vaikka julkisuudessa on senkin suuntaisia väitteitä esitetty.

– Tällä asialla on jäsenten tuki takana. Me hoidamme tämän yhdessä, ja tämä hoidetaan loppuun asti, Aalto tiivisti.

Millä askelmerkeillä kohti tulevaa? Vasemmalta puheenjohtajat SAK:n Jarkko Eloranta, JHL:n Päivi Niemi-Laine, Teollisuusliiton Riku Aalto, PAMin Ann Selin, SEL:n Veli-Matti Kuntonen ja PAU:n Heidi Nieminen. KUVA KITI HAILA

TEKSTI PETTERI RAITO
KUVAT KITI HAILA

Lue myös:

Teollisuusliitto koventaa järjestöllisiä toimia irtisanomissuojan puolustamiseksi (5.10.2018)