TEOLLISUUSLIITTO RY. TEKIJÄ-LEHTI. Luottamusmiesten jaksaminen. Tarvo Talja.

TYÖYMPÄRISTÖ: ”Maltti on valttia” – kokeneen työsuojeluvaltuutetun vinkit jaksamiseen

Omat joukot kotona, maltti, kurssit ja verkostot. Nämä ovat Tarvo Taljan salasanat luottamustoimessa jaksamiseen.

Tarvo Talja ehti toimia 16 vuotta Versowoodin Vierumäen yksikön työsuojeluvaltuutettuna Heinolassa, ennen kuin luottamuspesti päättyi viime vuoden lopussa. Ennen valtuutetun tehtäviä hän oli työsuojeluasiamies ja puuliittolaisen ammattiosaston aktiivinen jäsen. Sahatyömies Talja on nyt ammattiosastonsa varapuheenjohtaja ja Teollisuusliiton työympäristö- ja tasa-arvojaoston puheenjohtaja.

Psykologinen pelisilmä, uupumaton keskustelu ja neuvottelusuhteiden rakentaminen auttavat Taljan mielestä pitkälle.

– Pitkän uran etuna on ollut se, että oppi näkemään, kenen puoleen kannattaa yrityksessä kääntyä. Kuka missäkin asiassa voi vaikuttaa.

Versowood on maan suurin yksityinen sahanomistaja. Talja kertoo tyytyväisenä olleensa siinä pitkässä prosessissa mukana, kun Suomen kaikissa 12 yksikössä on nyt samanlaiset, tasokkaat työsuojelun pelisäännöt ja samanlaiset suojavaatteet ja varusteet. Uupumaton uurastus on saanut palkintonsa.

Talja sanoo aina myös kertoneensa vastuussa olevalle työnantajan edustajalle epäkohdasta.

– Minä en rupea kotona asiaa murehtimaan. Minä olen vienyt asian eteenpäin, Talja kuvaa jaksamisensa keinovalikoimaa.

– Kurssit ovat ensiarvoisen tärkeitä. Pääsee vaihtamaan kuulumisia, ja syntyy tukiverkosto. Kukaan ei tiedä kaikkea, kannattaa puhua ongelmista ja kysellä muilta. Silloin huomaa, että enhän minä olekaan yksin ja erikoinen. Samanlaisia kivikasoja ne kollegat siirtävät paikasta toiseen kuin minäkin, Talja naurahtaa.

– Oman ilmaisutaidon kehittäminen, se on tärkeää. Tämähän on koko ajan sosiaalista kanssakäyntiä, toisten ihmisten kanssa tekemistä. Taito ilmaista itsensä ja lukutaito siitä, milloin on otollinen aika mennä toiselle jotain esitystä tekemään, tuovat itsevarmuutta, Talja huomauttaa.

Kaikkein raskainta uran varrella lienee ollut työntekijän puolella todistaminen raastuvassa vakavan tapaturman jälkeen. Talja kritisoi lepsua lainsäädäntöä, joka ei tuo jopa raajan menettämisestä tai pahasta palamisesta kuin ehkä vain mitättömät korvaukset. Prosessit voivat myös kestää vuosikausia.

”Omat joukot kotona”, niistä Talja yllyttää pitämään huolta.

– Olen nähnyt monta tapausta, että on palettu loppuun tai on mennyt sukset ristiin, jos on noustu luottamustoimissa ihan korkeimmalle tasolle.

Entä upouuden luottamushenkilön sudenkuopat, millaiseen ansaan ei ainakaan kannata langeta?

– Tämä on pitkäjänteistä työtä, eli maltti on valttia. Heti ei kannata mennä kauheita vaatimaan työsuojelupäälliköltä, Talja toteaa.

KOULUTTAUDU!

– Koskaan ei voi liikaa korostaa kouluttautumisen merkitystä. Monipuolinen kouluttautuminen on kaiken perusta, alleviivaa liiton työympäristöyksikön asiantuntija Marjut Lumijärvi.

– Jokainen meistä on joskus vasta-alkaja, tekemällä oppii. Eikä kaikkea voi muuttaa yhdessä tai kahdessa vuodessa, Lumijärvi vielä lisää kaikkien ensimmäistä kertaa luottamustehtävään lähtevien lohdutukseksi.

Myös Lumijärvi korostaa vertaistuen merkitystä omassa jaksamisessa. Murikan kursseilla pääsee verkostoitumaan, ja nyt vertaistukea jakavat myös liiton Facebook-ryhmät; Teollisuusliiton luottamusmiehet ja Teollisuusliiton työsuojeluvaltuutetut.

– Näissä suljetuissa ryhmissä voi keskustella turvallisesti, Lumijärvi toteaa ja kehottaa kaikkia asianosaisia liittymään ryhmään.

– Ihminen on sosiaalinen eläin. Ihminen viihtyy toisten ihmisten kanssa ja saa voimaa sosiaalisista suhteista.

Lumijärvi allekirjoittaa sen toteamuksen, että yksikään liitto, edes suuri ja mahtava Teollisuusliitto, ei ole sen arvoinen, että sen takia kannattaisi rikkoa ihmissuhteensa. On jopa uskallettava pistää kännykkä kiinni perjantai-illan saunan jälkeen ja ylipäänsä vapaa-ajalla.

Juuri nyt on nousukausi, mutta se ei näytä vähentävän luottamusmiesten taakkaa.

– Vuoden 2009 lamassa tuli paljon pyyntöjä jaksamiskoulutuksiin. Nyt niitä tulee taas. Tämä kertoo siitä, että kun menee hyvin, töitä on paljon, mutta ihmisiä ei ole yhtään sen enempää. Tämä luo ylitöitä, kiirettä ja stressiä. Luottamushenkilöillä on paljon tehtäviä.

– Mutta älä tee työnantajan töitä työnantajan puolesta. Älä lähde jakamaan esimerkiksi yt-neuvotteluissa työkavereitasi vuohiin ja lampaisiin, irtisanottaviin ja muihin.

Yksi neuvo ylitse muiden Lumijärvellä on antaa.

– Kunnon yöunista kannattaa pitää kiinni. Uni on se, joka häiriintyy stressistä kaikkein helpoimmin.

MITEN JAKSAA?

 1. Asiat tärkeysjärjestykseen
  – Erottele ne asiat, joille voit tehdä jotakin ja ne, joihin et voi itse vaikuttaa.
 2. Realismi
  – Älä tee työnantajan tehtäviä. Delegoi.
 3. Puhu asioista
  – Ääneen pohdinta jäsentää ajatuksia, ratkaisut löytyvät. Etenkin vertaistukijuttelu auttaa.
 4. Käänny tarvittaessa työterveyshuollon puoleen
 5. Huolehdi riittävästä unesta
 6. Kuntoile
 7. Käy kursseilla

Lähteenä käytetty soveltuvin osin: Ensiapua luottamushenkilöiden jaksamiseen. Metalliliitto 2010.

”Harrastan aika rankasti mökkeilyä. Vaimon vanhassa kotipaikassa on tilaa ja lääniä heilua”, Tarvo Talja kertoo. Hyötyliikunta onkin hänelle tärkeä rentoutumiskeino. Iän myötä myös perheen merkitys vain kasvaa. Jo kaksinkertaisen, kohta kolminkertaisen ”Papan” tehtävät tuntuvat aina vain hauskemmilta, Talja sanoo.

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVAT JUHA TANHUA