Suojatulleista Suomelle pitkän kantaman seurauksia

Teollisuusliiton tutkija arvioi, että Yhdysvaltain ilmoittamasta teräksen tuontitullista syntyisi isot vaikutukset Suomeen vasta silloin, jos suojatullit yleistyvät ja niitä käytetään vääriin tarkoituksiin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut, että teräkselle laitetaan 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tuontitullit omien tehtaiden suojaamiseksi.

– SSAB:llä ja Outokummulla on omat tehtaat Yhdysvalloissa. Tuontitulleilla ei ole isoa merkitystä Suomen terästeollisuudelle, Teollisuusliiton erikoistutkija Timo Eklund toteaa.

– Se, että ylipäänsä ryhdyttäisiin suojelemaan omia markkinoita, että kaikista ulkovalloista tuotaville tuotteille laitettaisiin suojatulleja, sillä olisi iso ja negatiivinen muutos maailmankauppaan.

Eklund ei ole kaikkia suojatulleja vastaan. Teräksen ”liiketoimintaympäristö” eli se, miten terästä tuotetaan ja miten se kulkee maailmalla, ei ole tutkijan mukaan terve. Ennen kaikkea Kiina on haalinut itselleen markkinaosuuksia teräksen polkumyynnillä ja kielletyillä valtion tuilla.  EU on sitten vastannut tähän laittamalla kiinalaiselle teräkselle suojatulleja.

– Nämä EU:n prosessit ovat olleet pitkiä, ja nämä asiat on tutkittu hyvin. Tullit on säädetty aidosti maailmankaupan sääntöjen vastaisten toimien takia. Tästä kertoo sekin, että Kiina ei ole pahemmin suojatulleja protestoinut.

Trumpin twitteroinnit ovat aivan toista maata.

– Nämä ovat summittaisia tuontitulleja. On harmi, että nyt vaarannetaan EU:n ja Yhdysvaltain pyrkimykset teräksen maailmankaupan tervehdyttämiseksi.

Eklund ennustaa, että summittaisten rangaistustullien yleistyminen veisi mahdollisuuden maailmankaupan vikojen korjaamiseen.

– Pitkällä tähtäimellä tällainen hallitsematon tuontitullien lätkäisy hämärtäisi käsityksen siitä, mitkä alat, mitkä tuotteet ja mitkä tuottajat käyttävät epäreiluja keinoja. On myös vaara, että ne ketkä vain lobbaavat parhaiten, saavat suojaa tuotteilleen, vaikka juuri tuon tuotteen kauppaa käytäisiinkin sääntöjen mukaan.

TEKSTI SUVI SAJANIEMI