Lumberjacks-bluesbändi treenikämpällään. Urmas Niemi (vas.), Jarkko Salo, Miikka Kivimäki sekä Janne Käpylä.

HARRASTAJA: Musisoiva metsätyömies

Lumberjacks-yhtyeen laulaja-kitaristi Urmas Niemi luo kauneutta ja rosoa kolmella soinnulla.

– Musiikki on ollut elämässäni pikkupojasta lähtien. Minulla on viisi vuotta vanhempi isoveli, joka 1970-luvun alussa sai kitaran. Sille tuli vanhempana muita rientoja. Kitara lojui kotona sängyn päällä. Otin sen syliini, ja siitä se lähti, kertoo Soinissa Etelä-Pohjanmaalla asuva Metsähallituksen metsuri Urmas Niemi.

Hän on soittanut samojen kaverien kanssa 20 vuotta. Miesten nykyinen tyylilaji on blues.

– Olemme soittaneet vaikka minkälaista musiikkia. Jossakin vaiheessa päätimme ruveta tekemään omia kappaleita, ja niitä hiottiin. Bluesmusiikki oli lähtökohta. Se on juurimusaa, vanhaa amerikkalaista bluesia englannin kielellä.

Yhtyeen Seinäjoen treenikämpällä syntyi kaksi CD-levyä. Lumberjacks esiintyy isoilla ja pienillä bluesfestivaaleilla ja tekee ravintola- ja klubikeikkoja. Niemen into bluesiin ei ota laantuakseen.

– Toki soitan muissakin bändeissä. Mutta Lumberjacks on pääorkesteri.

TYÖMIESMEININKIÄ

Lumberjacks tarkoittaa suomeksi metsätyömiehiä. Niemi kiistää, että nimi olisi hänen keksintöään, vaikka hän on joukon ainoa ammatikseen metsätöitä tekevä.

– Oli hirmu vaikea keksiä bändille nimeä. Vaikka mitä jauhettiin, tuo nimi tuli vastaan. Kun mietitään yhtyeen imagoa, niin siihen kuuluu rosoisuus. Olemme hieman katuojasta nousseita. Emme hienostele yhtään. Se on työmiesmeininkiä. Siinä mielessä nimi sopii.

– Mutta ei tämä musiikki ole huumorihommaa, vaan vakavasti otettavaa.

Kontrastin vuoksi metsuri Niemi erottautuu muusta bändistä pukeutumisella.

– Minä olen italialaisessa puvussa, toisilla on ruutupaita. Se on tarkoituksella tehty niin päin.

IDEOITA METSÄSTÄ

Niemi tekee yhtyeelle sävellyksiä. Esikuvikseen kitaristeina hän mainitsee muun muassa Albert Kingin ja jazz-kitaristi Grant Greenin.

– Jimi Hendrix soitti myös juurimusiikkia ja oli ihan blues, mutta itseäni semmoinen vingutuskitara ei enää sytytä. Mitä vähemmällä saa asian esitettyä, sitä parempi.

– On turha sirkustella. Kappaleiden teko on sitä, että käytetään aivan yksinkertaisia ideoita. Kyllä ne siitä muotoutuvat, kun aletaan sovittaa. On hirveän mielenkiintoista puuhaa synnyttää uusi kappale.

Monet musiikki-ideat syntyvät Niemelle metsätöitä tehdessä.

– Niitä vain tulee. Kun raivaussahan kanssa pyörii tai sahailee, ei tarvitse kummemmin ajatella, kun ideoita tulee mieleen. Kun palaa illalla kotiin ja kitaran kanssa koluaa, niin silloin kun sen idean muistaa, siinä yleensä on jotain.

MOOTTORISAHA INSTRUMENTTINA

Niemi on vakavasti harkinnut myös moottorisahaa instrumenttina. Taustalla on pieni kokeilu.

– Olen miettinyt, että voisi tehdä jonkin kappaleen, jossa pelaisi kaasuttamalla moottorisahaa livenä. Se voisi onnistuakin.

– Kerran meidän piti tehdä erääseen tilaisuuteen tervehdysvideo. Vein moottorisahan treenikämpälle, ja rupesimme soittamaan. Vedin yhden kierroksen kitaralla, ja vaihdoin moottorisahaan. Repäisin sen sisällä käyntiin. Muut soittivat, ja minä moottorisahan kanssa kaasuttelin biisin loppuun. Oli kauhea käry kämpässä. Ja kun katsoin basistin rinnuksia, niin teräketjuöljy valui rintaa pitkin. Mutta mitäs tilasivat, Niemi nauraa.

Aikanaan moottorisahaa käytti musiikissa Maukka Perusjätkä, mutta hänen sahassaan ei ollut teräketjua, vaan pelkkä laippa.

– Kun itse teen, niin siinä pitää olla täydellinen moottorisaha ja vielä puupölli vieressä, että hieman puru lentää. Kyllä minä sitä vielä kokeilen, aivan varmasti.

Lumberjacks treenikämpällään. Urmas Niemi (vas), Miikka Kivimäki, Jarkko Salo sekä Janne Käpylä.

METSURI JA KITARA

Niemi on ollut metsurina Metsähallituksella vuodesta 1981 lähtien. Se työ antaa hänelle yhtä paljon kuin musiikkiharrastus.

– Tykkään olla luonnossa. Ja musiikki on aina ollut läsnä.

Niemen mukaan bändissä soittamalla ei tänä päivänä tienaa leipäänsä.

– Siihen ei ole tarvettakaan, koska meillä kaikilla on päivätyö. Jos muuta vaihtoehtoa ei olisi, mies ja kitara-periaatteella voisi elää kituuttaa.

– Mutta toivottavasti se ei ikinä siihen mittaan mene, että siitä joutuisi leipänsä ottamaan. Se alkaisi maistua työlle.

TEKSTI JARI ISOKORPI
KUVAT JA VIDEO JOHANNES TERVO

Katso maistiainen Lumberjacksin soitosta: