TEKIJÄ 20171026 Kurikka, Jalasjärven Jokipii. Ejendals Jalas, Marina Hietikko. By Johannes Tervo

Jäsenet esittelyssä: Jalkinetehtaalla pitää kiirettä

KENKÄ- JA NAHKATEOLLISUUS / MARINA HIETIKKO, jalkinetyöntekijä, Ejendals Suomi Oy, Jalasjärvi, Jalasjärven Kenkä-Kemia ammattiosaston puheenjohtaja

”Teen työ- ja turvajalkineita.”

”Olen ollut Ejendalsilla reilut 20 vuotta. Valmistamme työ- ja turvajalkineita Jalasjärven Jokipiissä. Teen saman työpäivän aikana monenlaisia töitä ja pitää osata eri työvaiheita. Saatan esimerkiksi tarkastaa tuotteita ja korjata jalkineita.

Tällä hetkellä meillä menee oikein hyvin. Töitä piisaa ja on kiirettäkin. Saimme ison tilauksen Puolustusvoimilta ja sopimus on vuoteen 2019 saakka. Meillä on yli 130 työntekijää ja tilanteesta riippuen jonkin verran vuokratyöntekijöitä.

Tykkään työstäni ja viihdyn hyvin. Pidän vaihtelevasta työstä, vaikka on se kyllä raskastakin. Esimerkiksi kumisaapaslaatikot ovat painavia, mutta pyrin välttämään nostoja. Varsinkin kädet ja niskat joutuvat koetukselle. Myös tehtävien vaihtelu on hyvä asia, jotta ei tarvitse koko ajan saman koneen ääressä istua. Täytyy myös itse pitää huolta, ettei tule vahinkoja.

Ejendals valmistaa suojakäsineitäkin, mutta meidän tehtaallamme niitä ei tehdä. Työntekijöillä on aina käytössä turvakengät ja oikeanlaiset suojakäsineet, eli kädet ja jalat on meillä viimeisen päälle suojattu. Lisäksi meillä käytetään kuulosuojaimia ja joissain tehtävissä myös suojalaseja ja hengityssuojaa.

Työkaverit ovat tärkeä osa työtä, kun työskennellään lähekkäin. Silloin ilmapiirinkin pitää olla hyvä. Meillä proto- ja näyteosastolla on hyvä porukka, ja jos on paljon töitä, yritämme auttaa toisiamme.

Teen päivävuoroa seitsemästä puoli neljään, mutta esimerkiksi valu- ja viimeistelyosastoilla tehdään vuorotyötä. Pidän työajoistani, vaikka aamulla on tietysti hankala herätä. Työmatkaa minulla on reilut neljä kilometriä. Matka on lyhyt, mutta kuljen sen autolla, koska tiet ovat joskus huonokuntoiset vaikkapa pyöräilyä ajatellen ja pelkään susia, kun niitäkin meillä päin on nähty.

Työn vastapainoksi olen tavannut käydä työpaikan omalla kuntosalilla kaksi kertaa viikossa. Salia on kehitetty kovasti ja siellä on paljon laitteita. Nyt minun on täytynyt pitää vähän taukoa, mutta jatkan kyllä taas, kun se on mahdollista.”

TEKSTI SIRPA TASKINEN   KUVA JOHANNES TERVO

 

Teollisuusliitto on yli 220 000 jäsenen liitto, ja teollisuusliittolaiset työskentelevät 33 sopimusalalla. Jäseninä on niin hevostenhoitajia, tekstiilihuoltajia, hitsaajia kuin automekaanikkojakin. Tekijä esittelee eri alojen jäseniä ja heidän työtään.

 

TEOLLISUUSLIITTO

  • JÄSENIÄ 226 000, joista 79 prosenttia miehiä ja 21 prosenttia naisia
  • TYÖELÄMÄSSÄ yli 150 000 jäsentä
  • SOPIMUSALOJA 33
  • AMMATTIOSASTOJA 715
  • LUOTTAMUSHENKILÖITÄ 9 000