Teollisuusliiton liittokokous käyntiin tänään

Teollisuusliiton ylimääräinen liittokokous käynnistyy tänään puoliltapäivin Tampereella Tampere-talolla. Kokous kestää kolme päivää. Varsinaisia kokousedustajia on noin 650, lisäksi paikalle on kutsuttu ulkomaisia ja kotimaisia kutsuvieraita, median edustajia sekä liittojen ja työttömyyskassojen toimitsijoita. Kaikkinensa kokousväkeä on noin 950.

Kokous alkaa avajaistilaisuudella, jonka jälkeen pidetään arviolta kolmetuntinen seminaari teemalla ”Teollisuuden tulevaisuus Suomessa”. Pääalustajana on eturivin ekonomisteihin kuuluva Jaakko Kiander Vakuutusyhtiö Ilmarisesta. Kommenttipuheenvuoron käyttävät johtaja Niko Korte SSAB:stä ja pääekonomisti Ralf Sund STTK:sta.

Tapausesimerkkejä onnistuneesta suomalaisesta teollisuustoiminnasta kuvaavat Lappset Groupin hallitusken puheenjohtaja Johanna Ikäheimo ja Rauma Marinen tuotantojohtaja Markku Uusitalo.

Seminaarin työmarkkinaosiossa alustavat Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen ja TEAMin puheenjohtaja Heli Puura. Suomen elinkeino- ja teollisuuspolitiikan tulevaisuudesta alustaa elinkeinomisteri Mika Lintilä.

Paneelikeskusteluun osallistuvat Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sekä Lintilä, Kiander, Ikäheimo ja Inkeroinen.

Liittokokous järjestäytyy keskiviikkoaamuna. Kokoukselle valitaan viisi puheenjohtajaa, kolme sihteeriä sekä ääntenlaskijoita ja pöytäkirjatarkastajia. Valiokuntia valitaan kolme: järjestävä-, menettelytapa- ja strategiavaliokunnat. Keskiviikkona pidetään myös kaksituntiset ryhmäkokoukset.

Keskiviikon eniten julkisuutta saava kohta lienee johdon valinnat. Puheenjohtajaksi on ehdolla Riku Aalto ja varapuheenjohtajiksi Turja Lehtonen, Heli Puura ja Jari Nilosaari. Aalto valittiin jo keväällä Teollisuusliiton johtoon ja Lehtonen varapuheenjohtajaksi. Puura on tällä hetkellä TEAMin ja Nilosaari Puuliiton puheenjohtaja.

Liiton hallitukseen valitaan neljän puheenjohtajan lisäksi 24 jäsentä, kaikille valitaan myös henkilökohtainen varajäsen. Myös valtuusto valitaan, siihen tulee 83 jäsentä, joista kullekin valitaan henkilökohtaien varajäsen. Valtuustolle valitaan puheenjohtaja ja kolme varapuheenjohtajaa.

Liittokokouksen tärkein asia – henkilövalintojen ohella – on liiton strategiasta päättäminen. Kokoukselle on erillisessä työryhmässä valmisteltu strategiaesitys vuosille 2018–2023. Esityksen nimi on Yhteisvoimaa, sopimista ja neuvokkuutta.

Strategia-asiakirja on varsin laaja, 23 liuskaa, ja siinä on kuvattu liiton arvopohja, strategian tavoitteet ja välineet. Tavoitteet on kiteytetty kahteen iskulauseeseen: Mahdollisuuksia ja turvaa jäsenille sekä päivitys ay-toimintaan. Ensimmäinen tavoite on pilkottu 26 ja jälkimmäinen 14 käytännön toimenpiteeksi.

Strategian käsittelyn jälkeen liittokokoukselle esitellään tulevan liittokokouskauden toiminnan painopisteet.

Kokouksen tärkeimmät asiat, henkilövalinnat ja strategia-asiakirja julkaistaan Teollisuusliiton kotisivuilla ja verkkolehdessä sitä mukaa kun päätöksiä tehdään.

Edustajakokous videoidaan, joten kokousta voi seurata reaaliaikaisesti liiton kotisivujen kautta.

TEKSTI TUOMO LILJA   KUVAT JYRKI LUUKKONEN

Liittokokousedustajat Pentti Ruohonen Helsingistä ja Eira Tammiluoma Uudeltamaalta esittelivät Teollisuusliiton uuden ilmeen mukaisia kangaskasseja ylimääräisen liittokokouksen alkaessa tiistaina aamupäivällä.